Menu

Abeceda sunčanja

Sve što ste oduvijek htjeli znati o sunčanju.

Home » Ljepota » Njega » Abeceda sunčanja - 06.2018

Sve što ste oduvijek htjeli znati o sunčanju – od after sun proizvoda pa sve do zaštite stanica.

A kao after sun

Proizvodi koji štite kožu poslije izloženosti suncu, takozvani after sun proizvodi, umiruju, hlade i uravnotežuju nivo hidratacije kože. Blago crvenilo će u najboljem slučaju prijeći u smećkastu boju. Osim toga, dobra njega za zaštitu poslije sunčanja sprečava upale i pomaže u regeneraciji kože.

B kao bebina koža

Bebe ne smijemo izlagati direktnom sunčevom zračenju prvih 12 mjeseci njihova života jer njihovoj koži nedostaje zaštitni pigment melanin. Bebama je mjesto u hladu, a moraju biti u laganoj odjeći, obavezno sa zaštitom na glavi. Na bebinu kožu je obavezno nanijeti zaštitni faktor SPF (50+).

Dobro je znati: u hladu ste zaštićeni od sunca samo 70 posto.

Ohladite. SUNDANCE Med, Ultra Sensitive, pjena poslije sunčanja, umiriti će kožu nakon sunčanja. Jednostavno se nanosi. namijenjena je za kožu sklonu alergijama.

Nježna zaštita. Za vaše mališane idealna je babylove sensitive, krema za sunčanje, SPF 50. Štiti od suncai njeguje kožu. S vitaminom E.

D kao DNK-zaštita

Djelovanjem UV-zračenja se stvaraju slobodni radikali koji napadaju stanice i stanični DNK. UV-zračenje može prouzrokovati trajna oštećenja, a u najgorem slučaju mogu uzrokovati nastanak raka kože. Kreme za sunčanje s posebnim zaštitnim DNK kompleksom sprečavaju kožna oštećenja uslovljena izloženošću suncu, neutralizuju slobodne radikale i podstiču obnovu stanica kože.

 

F kao faktor zaštite od svjetla

Faktor zaštite od svjetla koju posjeduje određena krema za zaštitu od sunca pokazuje koliko duže smijemo da budemo na suncu nakon što kremu nanesemo na tijelo. Višestruko nanošenje kreme neće produžiti to vrijeme, a ono se izračunava množenjem faktora zaštite od svjetla i vremena trajanja vlastite zaštite.

Osjetljivo. SUNDANCE Sensitive, krema za sunčanje, SPF 30, namijenjena je osjetljivoj koži. Efikasno štiti od sunca.

G kao glicerin

Glicerin je izvor hidratacije, ali i pomaže u njenom zadržavanju na koži. Zato je važnije da je sastavni dio proizvoda nakon sunčanja.

 

H hemijski filter koji štiti od sunca

Ovi filteri stvaraju zaštitni sloj na površini kože, a koriste se u sklopu konvencionalne njege i zaštite od sunca. Djeluju tako što upijaju UV zrake i pretvaraju ih u toplinu, pa one tako postaju manje štetne za kožu. Rizik od izbijanja kožnih reakcija je viši jer sadrže tvari koje koža direktno upija.

Obnovite kožu. SUNDANCE ampule, za regeneraaciju kože poslije sunčanje, 7×2 ml, umiruju kožu, hrane je i obnavljaju.

 

I kao iznutra

Proizvodi za zaštitu od sunca mogu se i gutati. Beta-karoten, vitamin E i antioksidansi mogu da utiču na produženje vremena trajanja zaštite kože ako se redovno uzimaju. Sadržani su u mrkvi, borovnicama, cvekli, maslinovom ulju i lososu.

K kao kvalitet

Krema za sunčanje visoke kvalitete je osiguranje za kožu koje nas štiti od UVA- i UVB-zraka, ali i pokazatelj integrisanih filtera za infracrvene zrake i antioksidansima koji štite stanice.

Efikasno. sebamed, Sun Care, Multi Protect, losion za sunčanje, SPF 30, za osjetljivu kožu. Pouzdana zaštita kože od sunca. Njeguje i obnavlja kožu.

M kao mineralni filteri

Mineralni ili fizikalni filteri sadržani su u proizvodima prirodne kozmetike koja je namijenjena njezi i zaštiti od sunca. Mikropigmenti sadržani u filterima sadrže titanov dioksid ili cinkov dioksid, a djeluju na koži poput sićušnih ogledala koja reflektuju UV- i infracrvene zrake. Ti pigmenti ne prodiru u kožu, zato nemaju nuspojave i štite od trenutka nanošenja.

N kao nanočestice

Riječ nano potiče iz grčkog jezika, a označava granu. Nanočestice mogu prodrijeti u kožu, a njihov uticaj na zdravlje neprestano se istražuje. U mnogim mineralnim filterima služe kao UV-faktor.

O kao ozon

Glavna zadaća ozonskog sloja je filtriranje UV-zračenja. Zadržava opasne UV-C-zrake, dok UV-B-zrake reducira u značajnoj mjeri. Zbog pojačanog onečišćenja okoliša ozonski sloj postaje sve tanji, a sunce sve opasnije. Zahvaljujući globalnoj zabrani CFC-a, omotač se oporavlja sporo, ali se oporavlja.

Nahranite lice. Eveline cosmetic Sun, krema za sunčanje za lice, SPF 50, sa hijaluronskom kiselinom štiti kožu od sunca i obnavlja je. Za osjetljivu kožu i kožu sklonu alergijama.

P kao pravile šake

Na suncu važi ION princip: I = izbjegavanje, O = oblačenje, N = nanošenje kreme. Svoju kožu pripremite na vrijeme da se ne biste skrivali od sunca prvih dana ljeta. Kremu za sunčanje treba nanositi 30 minuta prije sunčanja.

S kao sunčane naočale

Sunčane naočale nisu samo moderni dodatak, one štite oči. Klasificiraju se prema stepenu zaštite od svjetlosti, pa je zato važno obratiti pažnju na CE znak s unutrašnje strane okvira.

T kao tip kože

Svaki tip kože ima vlastito vrijeme trajanja samozaštite od sunca. Upravo ono određuje potrebnu visinu zaštitnog faktora proizvoda za zaštitu od sunca.

Tip 1: jako svijetla put, pjegice, plava ili crvena kosa, plave ili zelene oči. Osoba gotovo da ne može potamnjeti.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 5-10 minuta
Preporučeni zaštitni faktor: 50+

Tip 2: svijetla put, plava kosa, plave ili zelene oči. Osoba tamni samo malo.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 10-20 minuta
Preporučeni zaštitni faktor: 30-50

Tip 3: tamna kosa, smeđe oči, koža dobro tamni.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 20-30 minuta
Preporučeni zaštitni faktor: 20-30

Tip 4:
tamna koža, crna ili tamna kosa te smeđe oči. Koža brzo tamni.
Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 30-40 minuta
Preporučeni zaštitni faktor: 20

Duboka hidratacija. Nivea Sun, Protect & moisture, SPF 50 +, pouzdano štiti i pruža dugotrajnu hidrataciju. Vrlo visok faktor zaštite.

U kao UV zrake

UV-svjetlo predstavlja elektromagnetsko zračenje koje se dijeli na tri vrste zračenja: UVA-, UVB- i UVC-zračenje. UVA-zrake imaju relativno dugu talasnu dužinu i mogu duboko prodrijeti u kožu i prouzrokovati trajno oštećenje stanica. Kratke UVB-zrake prodiru samo u gornji sloj kože.

Dobro je znati: u skladu s preporukama Europske komisije, odnos UVA- i UVB-zraka treba biti najmanje 1:3. Svi SUNDANCE proizvodi za sunčanje koje možete pronaći u dm prodavnicama ispunjavaju

V kao Vitamin

Tijelo pomoću sunčeve svjetlosti može proizvesti vitamin D. Tako pokriva oko 80 % dnevnih potreba organizma, dok se ostatak unosi hranom. Vitamin D jača kosti i utiče na snagu mišića. Vitamin E je poznat kao antioksidans jer djeluje protiv štetnih slobodnih radikala, pa se nalazi kako u proizvodima za zaštitu od sunca tako i u proizvodima poslije sunčanja.

Z kao zaštita stanica

Svaka opeklina se nakuplja u stanicama kože, što može da prouzrokuje oštećenje DNK. U posljednjih 25 godina se udvostručio rizik od oboljenja od raka kože. Zbog toga je jako važno da umjereno uživate na suncu i uvijek koristite dovoljno sredstva za zaštitu od sunca.

Prema gore
OKViše informacija