Menu

Modus Adventa

Snaga leži u miru.

Home » Život » Modus Adventa - 11.2016

Snaga leži u miru. Iako se radi o kineskoj mudrosti, ona pomaže. Nekoliko korisnih savjeta za pripreme oko praznika i za praznik.

Slavljenje praznika je lijep običaj. Pogotovo ako ste srcem u tome. Kada se radi o tome da provedete vrijeme sa drugima, da budete bliski, da date nešto od sebe. Tada će proslava praznika biti uspješna. Tu je važan svaki trenutak. Osmijeh, dodir, mali poklon, dobra hrana. Nije potrebno mnogo za lijepo veče. Bez velikih priprema, pogotovo onih od kojih se potpuno iscrpimo. Najvažnije je odvojiti vrijeme i provesti ga zajedno. Michaela Hager, jedna od najboljih bavarskih kuharica, u svakom slučaju dijeli ovo mišljenje. “Dobar materijal i dobar zanat i ljubav da nešto uradimo što je u svojoj izvornosti dražesno i lijepo – to je sve što je potrebno”, tvrdi kuharica i rado se prisjeća kako je to bilo kod nje kući. Bilo je mnogo spontanih posjeta, prijatelja koji su jednostavno naletjeli i ostali, jer je bilo toliko ugodno. Otac bi donio vino iz podruma, majka bi donijela kobasicu i svjež hljeb, dok je kamin zračio toplotom. Tada smo jeli, ćaskali, smijali se. “Ako zaista želite sklopiti prijateljstvo, otiđite kod nekoga kući i jedite sa njima. Ljudi koji daju svoju hranu, daju ti i srce”, rekao je César Estrada Chávez, osnivač američkog Sindikalnog udruženja poljoprivrednih radnika United Farm Workers. I u pravu je. Hrana spaja. Hrana je kao dio domovine, koji volimo podijeliti. Hrana je praznik. A kako bi slavlje ostalo u lijepom sjećanju, slijedi nekoliko savjeta za opuštanje.

Perfekcionizam je rado viđen gost. Ali, i ako ne dođe, to je u redu.

Savršenstvo. Perfekcionizam je rado viđen gost. Ali, i ako ne dođe, to je u redu.

Ubacite u sporiji program

“Već samo vrijeme pripreme treba proslaviti”, savjetuje Eschi Fiege, autorka knjige o kuhanju i izumiteljica vremena za ručak, ugodnog okupljanja prijatelja gdje se servira nekoliko dobrih zalogaja. Dani prije praznika služe za pripremu ugođaja. “Traženje recepata koje bismo željeli kuhati ili za koje znamo da spadaju u omiljena jela naših gostiju. Odvojiti vrijeme za kupovinu i onda sve već početi sređivati. Veče već u mislima premotati i razmisliti koji osjećaj, koje raspoloženje bi trebalo biti”, kaže Eschi Fiege, koja već u samu pripremu unosi brojne ideje. “Uvijek razmišljam kako bih željela da bude. To je dobar putokaz”, objašnjava Fiege.

Ona voli srdačno pozdravljanje, kada bude predstavljena drugim gostima, kada može saznati nešto više o drugim ljudima u društvu, kada pronađe zajedničke dodirne tačke. I raduje se piću za dobrodošlicu sa kojim se dobro može premostiti vrijeme dok se razgovori ne pokrenu i dok se ne upoznamo pobliže. Domaćin koji zna kako povezati skupinu potpuno različitih prijatelja ima svoje male trikove. Strastveni domaćini su kao režiseri, oni će unijeti dramaturgiju. Oni već kod pozivanja razmišljaju ko se dobro uklapa sa kim, ko može koga inspirisati, ko ima nešto zanimljivo za ispričati. Pa iako nekima spiskovi zvanica i raspored sjedenja izgledaju užasno staromodno, oni su važan detalj koji omogućava da se održi raspoloženje tokom večeri. “Mora se stvoriti osjećaj zajedništva, onda će veče biti uspješno”, zna Fiege iz iskustva. Ona takođe voli pozvati svoje goste da i sami učestvuju i pomognu, na primjer prilikom serviranja jela ili dosipanja u čaše. “Ono što si već jednom dodirnuo je mnogo pouzdanije”, kaže ona. A ako domaćin razmišlja kao režiser onda će razmisliti i o tempu večeri. Da li će biti mirno i spokojno, ili radije živahno i puno kretanja? Eschi Fiege voli mijenjati prostor, postavlja jedno jelo na balkonu, okuplja ljude u kuhinji, na taj način unosi kretanje u veče, usmjerava i vodi u zavisnosti od raspoloženja i emotivnog stanja. “Ipak, ne treba previše razmišljati, jer i sami gosti imaju sopstvenu odgovornost”, kaže ona.

Majstorije u pripremama

Veoma često se u dom uvuče jedan gost, koji nas između ostalog može izbaciti iz takta: Sopstveni perfekcionizam. On se osjeti već kod pozivanja, prelazi preko dekoracije stola, planira suviše zahtjevne poklone domaćina i polazi od jelovnika koji sve prevazilazi. Kao nagrada se dobiva pohvala i priznanje, a kao popratna pojava se javlja povišen puls i crveni obrazi, uz to i jedna doza stresa. “Težiti perfekciji je po meni u redu, ali ona se ne mora nužno i postići. A postavlja se i pitanje: Šta je savršeno?”, kaže Fiege.

Kao domaćin ste režiser večeri.

Režiser. Kao domaćin ste režiser večeri.

Pomoć obezbjeđuju dobra priprema i sigurnost. To se obezbjeđuje tako što se servira jelo čiju pripremu poznajete i u snu i koje vas upravo iz tog razloga neće izbaciti iz takta. Klasična jela, koja ste već često kuhali, umiruju živce kada treba snabdjeti hranom veliki broj ljudi. I kod redoslijeda jela je korisna dobra priprema. Tako jedno jelo može biti nešto zahtjevnije, a naredno opet jednostavnije. A između toga: Dati oduška, sjesti sa gostima, jesti u miru, napraviti mali predah. Na kraju, ipak se radi o tome da zajedno provedemo prijatno veče. Kada domaćin stalno ustaje ili ga gotovo nikako ne vidimo, onda to ni za jednog od učesnika nije zadovoljstvo. Majstor za pripremu je i Michaela Hager. Ona planira veče u zavisnosti od dužine spiska zvanica. Što je spisak duži, to je jelovnik manje raznovrstan. “Zajedno sjediti je najvažnije, gosti ne dolaze zato što su gladni”, kaže ona. Tada se može bez problema servirati neko dinstano jelo, desert koji je zaleđen i napravljen još prethodnog dana. Ili plate sa delikatesama sa kojih se gosti samostalno poslužuju. “Onaj ko planira slavlje treba uvijek razmisliti o tome odakle može dobiti podršku. Ko može pomoći kod serviranja, ko može pomoći oko pića, ko može zabavljati djecu kako bi i roditelji imali opušteno veče”, kaže Hager.

Ostati u sjećanju

Kako bi se podiglo raspoloženje, Hager voli da gosti učestvuju u samom dešavanju. Flaša šampanjca koja se sipa pred njima, hljeb na ražnju, koji se peče pred njihovim očima, otvorena vatra kao pozdrav. Ideje koje nisu problematične za realizaciju, a ostaju u pamćenju. “Svako veče je jedan eksperiment”, kaže Eschi Fiege i može se osjetiti radost koja kod nje dolazi do izražaja kada svojim prijateljima može ponuditi nešto dobro i veče bude ugodno i veselo.

Trikovi i savjeti za savršene praznikeViše

Slavljeničko raspoloženje

“Jelo je uvijek bio ritual u mojoj porodici. Obožavam jesti! Ipak, mnogo je zabavnije kada ove posebne događaje podijelimo sa prijateljima ili porodicom. Jelo za mene uveliko prevazilazi granice prostog unosa hrane u organizam. Jelo znači kuhati sa svojim najmilijima uz dobru muziku, sjediti za jednim stolom, pričati priče, zabavljati se, jačati veze. Odvojite vrijeme i jedite zajedno!” smatra Florentina Klampferer, fotografkinja i stilistica za hranu. Njena nova knjiga “Stories on a plate” pruža originalne ideje, jelovnike i varijacije za zajedničko vrijeme. Pored dobrih ideja uvijek je potrebna dobra priprema, kažu stručnjaci. Evo još nekoliko prijedloga.

leben-coach-2-ab_2016-08

Kako se pripremiti:

4 sedmice prije slavlja:

 • Napraviti spisak zvanica, napisati i poslati pozivnice – dati gostima oko 10 dana kako bi mogli da vam se jave sa povratnom informacijom
 • Angažovati pomoćnike – ko ima pomoć kod serviranja pića ili angažuje nekoga ko pravi dobra pića, može se opustiti tokom večeri proslave

3 sedmice prije slavlja:

 • Napraviti listu pjesama. Muzika je, pored pića i hrane, važan faktor za širenje dobrog raspoloženja.
 • Otpočeti sa brojanjem: Čim svi gosti potvrde dolazak mora se povesti računa da ima dovoljno tanjira, escajga, čaša, stolica i mjesta za stolom. Ako to nije slučaj – sada je pravi trenutak za organizaciju svega (na primjer posuditi od komšije).

2 sedmice prije slavlja:

 • Planirati jelovnik i izraditi detaljan plan toka večeri. Profesionalni kuhari tačno znaju koliko vremena je potrebno za pripremu pojedinih jela, ali ipak dodaju određeni dodatni vremenski prostor. Planirati u jelovnik: Deserte ili predjela koja se mogu pripremiti dan ranije. Ovdje važi: Ono što je više puta isprobano uspijeva i kod vremenskog pritiska. A ako želite isprobati nešto novo, onda je sada pravi trenutak da to učinite.

1 sedmica prije slavlja:

 • Obezbijediti piće, razmisliti gdje se sve može rashladiti (kocke leda u velikim količinama).
 • Sastojke naručiti unaprijed kako biste bili sigurni da će sve biti tu.
 • Sakupiti ideje za dekoraciju stola i kupiti sve što je potrebno.

Dva dana prije slavlja:

 • Kupiti sve sastojke za jelovnik.

Na dan prije slavlja:

 • Razmisliti šta želite obući – mala modna revija će vas oraspoložiti.
 • Dotjerati se: Odlazak kod frizera ili manikir – i to odlično doprinosi opuštanju.

DIY – Dekoracija stola

foto-quer-ab-2016-ausgabe08

Kako napraviti:

Svijetlo u čaši

Držač za svijeću

Ukras bor od papira

Prijedlog serviranja

Servietten Tannenbäume gefaltet Tischdeko

Prema gore
OKViše informacija