Menu

Aplikacije za održivi razvoj

Aplikacije su danas jednostavno rješenje za sve nedoumice.

Home » Nadahnuće » Aplikacije za održivi razvoj - 02.2020

Odlučili ste se za putovanje u Njemačku ili Austriju i trebali bi vam praktični savjeti kada su u pitanju hrana, gradski prevoz i slično? Želite doprinijeti zaštiti okoliša? Aplikacije su danas jednostavno rješenje za sve nedoumice – čak i kada je u pitanju zaštita okoliša. Otkrivamo vam nekoliko korisnih aplikacija koje će biti vaš saputnik na putovanjima ali i u svakodnevnici.

 

Mobilnost

BlaBlaCar

 

Ako putujete automobilom, a pritom i na željenoj destinaciji koristite isti, bespotrebno ćete doprinijeti zagađenju okoline. Ekološki osviještene osobe će, ukoliko se kroz grad moraju kretati automobilom, organizovati zajednice za prevoz. Uz ovu aplikaciju u nekoliko klikova pronaći ćete saputnike u automobilu koji putuju čak širom Evrope. Time ćete doprinijeti očuvanju planete, ali i uštedjeti novac – a uz malo sreće, steći ćete nova prijateljstva.

 

 

 

Bike Citizens

Ova aplikacija koncipirana je za osobe koje vole da se kreću biciklom. Ista nudi pregled ruta, ali i savjete u zavisnosti od tipa bicikla i vlastitih potreba. Na taj način možete birati između udobnih ili brzih ruta. Aplikacija je dostupna u više od 450 gradova širom Evrope, Australije i SAD-a, a u to se ubrajaju i najveći gradovi širom Austrije. Nakon što jednom preuzmete sve karte, za navigaciju vam više nije potreban internet. To će uštedjeti bateriju i novac.

 

 

 

 

Ishrana

Too Good to Go

Vjeruje se da gotovo jedna trećina svjetskih namirnica na kraju završi na otpadu. Samo u Austriji godišnje završi 577.000 tona hrane na otpadu. Ova aplikacija pomaže u redukciji rasipanja hrane. Koncept je jednostavan: Partnerska preduzeća kojima ostane viška namirnica, iste nudi u paketićima. Preko aplikacije korisnici mogu izabrati koje namirnice žele „spasiti“, a plaćaju trećinu stvarne vrijednosti. Od početka 2016. godine širom svijeta je spašeno 20 miliona obroka.

 

 

 

 

 

Zeleni izazovi

Go Green Challenge

Go Green Challenge. Već sami logo otkriva: Aplikacija želi svijet učiniti zelenijim mjestom. Ako je preuzmete na mobitel, dobit će male sedmične i dnevne zadatke, uz koje na zanimljiv način možete doprinijeti zaštiti okoliša. Na primjer: „Ako primijetiš otpad na ulici, pokupi ga i baci na za to predviđeno mjesto“. Ili: „Nemoj bacati namirnice – cijelu sedmicu. Pritom se ne broji ako namirnice ostavite u frižideru da propadnu.“ Sakupljene bodove možete vidjeti na aplikaciji, a uz to dobijate korisne informacije i savjete na temu zaštita okoliša.

 

 

 

 

Internet

Ecosia

Pretraživač koji sadi drveće dostupan je i za smartphone i za tablet. Isti je jednako brz i siguran kao i standardni internet pretraživači. Dobit koja proizađe iz pretraživanja koristi se u svrhe finansiranja programa pošumljavanja širom svijeta i podrške ljudi na licu mjesta. Osim toga, Ecosia ne spašava potražnje, objavljuje mjesečne finansijske izvještaje i pravno se zavjetovala da se dobit preduzeća nikada ne može izuzeti.

 

 

 

 

 

Domaćinstvo i vrt

Energieverbrauchs-Analysator

Analiza energetske potrošnje. Aplikacija koju je Christoph Zenz razvio za android pomaže u procjeni energetske potrošnje. Ona dokumentuje potrošnju struje, vode ili plina i uključuje grafički prikaz. Aplikacija je uz odgovarajuća polja jednostavna za koristiti, a potrošnja se može analizirati na dnevnoj, sedmičnoj, mjesečnoj ili godišnjoj osnovi.

 

 

 

Gardroid

Ako želite utvrditi da je voće i povrće koje jedete 100 posto organskog porijekla, posadite ih sami. Ova aplikacija savršen je saputnik za one koji upravo to žele i učiniti. Ista nudi vrijedne informacije o vremenu i vrsti sadnje, savjete za njegu i mnogo toga više. Osim toga, aplikacija pomaže u tome da pratite napredak svojih biljaka i nudi opciju da napravite individualizirani kalendar za sadnju biljaka.

Prema gore
OKViše informacija