Menu

Biljna njega tijela

Ljekovita i hranjiva svojstva bilja i biljaka.

Home » Ljepota » Biljna njega tijela - 03.2019

Proljetna šetnja je nešto što bismo najradije radili svaki dan. Svježi zrak daje novu energiju, prve zrake sunca tijelu pružaju toplotu i bude duh. Cvrkut ptica pruža dobro raspoloženje, a pupoljci koji su na sve strane odaju osjećaj novog početka. Ipak, priroda nije samo lijepa za oko. Mnoge biljke sadrže vrijedne aktivne materije koje se u sve većoj mjeri koriste i u kozmetici. Na taj način proljeće će nas pratiti tokom cijele godine.

Konoplja

Njegujuće ulje konoplje dobija se iz sjemena industrijske konoplje, dakle ne THC-a, nema omamljujuće dejstvo, već samo pruža mnogo, mnogo njege. Popis sastojaka seže od masnih kiselina tipa omega 3 odnosno 6 preko vitamina B1, B2 i E pa sve do mineralnih materija poput kalija, kalcija, magnezija, željeza i cinka. Zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama u sjemenu kanabisa koža može u potpunosti upiti materije. Antiseptičko dejstvo koje umanjuje upalne procese ublažava iritacije i umiruje nadraženu kožu. Linoleinska kiselina vezuje vodu u ćelijama kože pa na taj način može prekriti male nabore lica.

Kamilica

To je cvjetić kojeg svako poznaje, posebno kada je u pitanju bol u stomaku. Poznata ljekovita biljka pripada porodici glavočika i zastupljena je u srednjoj Evropi, zapadnoj i srednjoj Aziji. Kamilica potiče proces liječenja, ublažava upalne procese pa se stoga rado koristi u kozmetici. Sadržani bisabolol potiče kožu da upija aktivne materije. Cvjetić se koristi i kod dermatitisa, ekcema kao i kod masne te nečiste kože. Može regenerisati tkivo i dovodi tijelo u prirodnu ravnotežu. Kamilica smiruje i kožu koja svrbi. Također pospješuje metabolizam kože.

Kopriva

Svi smo se barem jednom susreli sa koprivom. Ali iza njenog žara krije se pravo interesantan karakter. Kopriva u cijelosti djeluje na tijelo, iznutra i izvana. Ona sadrži vitamine A i C kao i mineralne materije i serotonin. U kozmetici se kopriva koristi za njegu kose. Ona pomaže kod masne kose i tjemena koje je sklono peruti. Ima visoku moć čišćenja i time jača kosu. Osim toga potiče rast kose i njeguje tjeme.

Matičnjak

I stari Grci su matičnjakom liječili rane poput ujeda pasa. Danas se matičnjak sve češće koristi u prirodnoj kozmetici. On je izvor vitamina C s jakim anti-aging učinkom, neutralizuje oksidativni stres poput UV zraka, zagađenja zraka ili dima cigareta i zadužen je za zaštitu ćelija. Matičnjak usporava proces starenja, jer potiče proizvodnju kolagena i elastina. Osim toga hidratizira kožu.

Ružmarin

Ova biljka je posebno poznata u mediteranskoj kuhinji. Nije ni čudo, jer potiče iz područja Sredozemlja i već duže vrijeme poboljšava osjećaj blagostanja. On ne samo da pozitivno utiče na tijelo, već i na procese pamćenja. Ružmarin tijelu pruža magnezij, kalij, željezo, kalcij, vitamin C i elemente u tragovima te uravnotežuje masnu i nečistu kožu. Osim toga, ružmarin je antioksidativan i pospješuje metabolizam kože. Bolja cirkulacija i antibakterijske karakteristike uz to poboljšavaju izgled kože.

Cropped Hand Holding marijuana leaf Against colored background
Beautiful young woman in a field of wild flowers.
Photo Taken In So Paulo, Brazil
Prema gore
OKViše informacija