Menu

Boja promjene: Značaj žute boje

Žuta boja znači promjenu, životnu radost i procvat kreativnosti i mudrosti.

Home » Život » Boja promjene: Značaj žute boje - 03.2020

Ako postoji boja koja podrazumijeva promjenu, onda je to ova! Žutu boju nose osobe koje su hrabre da budu drugačije i koje žele da ih se primijeti. Pozitivno utiče na raspoloženje i daje motivaciju za nove izazove. Žuta boja nije samo pokazatelj samopouzdanja, već ga i jača. A ova boja se pripisuje takozvanoj solarplexus čakri koja ide preko pupka.

Dovoljno razloga, dakle, da ovog proljeća posjedujete makar jedan komad odjeće u žutoj boji i da općenito u svoj život unesete više sunca. I ne bojte se intenziteta boje, jer žuta stoji svakome! A dobrom raspoloženju doprinijet će već i mali modni akcent.

Ipak, obratite pažnju na odgovarajuću nijansu. Svjetlijem tenu stoje nježnije nijanse žute ili boja putera. Ako je boja previše intenzivna u odnosu na ten, ista može djelovati blijedo. Ako vam je ten tamniji ili osunčan, savršeno će mu odgovarati jarke žute nijanse poput boje sunca, senfa, zlata ili limuna.

Osim tona, neophodno je obratiti pažnju i na tip boje. Hladniji tipovi poput ljetnog ili zimskog tipa posegnut će za hladnijim nijansama žute poput citrusnih ili pastelnih nijansi. Topliji tipovi poput proljetnog ili jesenjeg tipa više vole žute nijanse koje u sebi imaju primjese crvene.

 

„Postoje slikari koji sunce pretvore u žutu mrlju. A postoje i oni koji zahvaljujući svojoj umjetnosti i inteligenciji žutu mrlju znaju pretvoriti u sunce.“

Pablo Picasso, slikar i kipar

Prema gore
OKViše informacija