Menu

Vrući tonovi

Stižu nam dobre prognoze za ovu jesen i zimu - biće veoma, veoma toplo.

Home » Ljepota » Vrući tonovi - 11.2016

Dolaze da bi ostali. Donosimo trendove u bojenju kose koji će vladati ove jeseni i zime.

Stižu nam dobre prognoze za ovu jesen i zimu – biće veoma, veoma toplo. Ali samo kad su upitanju boje za kosu.  Samo će se plavi tonovi dijelom uspjeti oduprijeti ovoj novoj, uzavreloj struji. Osim toga, čini se da je 2016. godina živih tonova što se odražava na svim bojama za kosu, odnosno svim kategorijama boja. Traže se jaki i živahni tonovi. Profesionalne, nove tehnike nanošenja boje trebale bi kosi podariti presijavajuće reflekse, naročito u karamel, zlatnoj i rosé boji. Konturisanje kose treba istaknuti ličnost i  u prvi plan staviti njene prednosti. Nikada se toliko nije naglašavala individualnost u kombinaciji s oživljavanjem prirodnih boja za kosu. Ekstremno eksperimentisanje s bojama stvar je prošlosti, a u prvi plan je stavljena prirodnost.

Brünette junge Frau mit einem herbstlichen Blatt

Povratak prirodi

Prirodna boja za kosu posebna je stvar. Mnoge se žene nakon mnogih pokušaja bojenja, rado vraćaju svojoj prirodnoj boji kose. No nerijetko im ona uopće više nije poznata. Novi trend polazi od toga da bi vlastitu boju kose koloracijom trebalo istaknuti decentno, gotovo nevidljivo.

Stručnjaci se fokusiraju na inteligentnu primjenu prirodnih tonova boja različitih nijansi. Kosi tako daju svježu i individualiziranu prirodnost koja u kombinaciji sa dodatnim sjajem daje utisak dubine. Dobro raspoređeni tonovi boje mogu značajno istaknuti ličnost. Najvažniji trend po pitanju boja za kosu jest da naglasak mora biti na individualnosti same boje. Ukoliko niste sigurni koja boja kose vam pristaje, potražite dobar savjet stručnjaka. Tehnika nanošenja istih nijansi svima jednostavno više nije in.

Svijetli uzori

Nježno, toplo i prirodno – to su tonovi smeđe boje koji će prevladavati ove jeseni. I oni kao da traže određeno prosvjetljenje pa će, kao i prethodne sezone, biti prošarani posebnim nijansama. Upravo smeđa kosa prikladna je za nove tehnike nanošenja boje koje uključuju prelijevanje tonova boje, mramorni efekt i sl. Naglasak se stavlja na minimalističko kombinovanje svijetlih i tamnih efekata uz karamel, zlatni ili bakreni odsjaj.

rothaarige junge Frau im Wald

Preporuka

U svom omiljenom dm-u potražite potrebne proizvode koji će vašoj kosi vratiti boju i sjaj.

Plemeniti metali

Među plavim tonovima uočavamo slične impulse, ako ne i 100-postotne podudarnosti. Plavi tonovi boje i dalje se znalački odupiru mogućnosti pružanja efekta odsjaja i umjesto toga zadržavaju hladne i ekstremno svijetle nijanse od prošle sezone. Dodatno se u igri pojavljuje i tamni izrastak. Poželjan je, jer ne dopušta da boja izgleda kao da je svježe nanesena pa stvara utisak druge vrste prirodnosti. Bakar, zlatna, a ove sezone i nova rosé izvrsno se kombinuju s plavim tonovima. Nijanse rosé-zlatna presijavaju se u kombinaciji s različitim bakrenim elementima. Boja se pritom nanosi na pramenove ili se premazuje kosa cjelom dužinom. Sve češće ćemo sretati bakreno-sjajne crvene tonove, ali i one puderasto-crvene koji su se zadržali još od prošle sezone.

junge Blondine mit Ahornblatt

U međuvremenu: osvježivač boje.

Često pranje kose, razni preparati, sunce, sve to baš i ne pridonosi dugoročnom sjaju obojene kose. Rezultat su izblijedjele boje bez sjaja, odnosno neuredni izrasci i vrhovi drugačije boje u odnosu na ostatak kose. Obojena kosa treba redovno osvježenje kako bi uvijek izgledala kao svježe obojena, a tu nastupaju takozvani osvježivači boje. Riječ je o proizvodima koji donose savršeno i jednostavno rješenje kako bi kosi pružili dodatni izvor boje i sjaja između dvaju bojenja. Osim toga, osvježivači boje mogu pomoći u postepenom prikrivanju sijedog izrasta ili pri ujednačavanju boje po cijeloj dužini. Najbolje od svega je što se osvježivači boje brzo nanose, nerijetko i unutar nekoliko minuta. Zavisno od proizvoda, osvježivači boje se nanose utrljavanjem u kosu, sprejem, šamponiranjem ili, pak, kistom. Sve u svemu, riječ je o jednostavnoj primjeni koja se bez problema može izvoditi u vlastita četiri zida. Osvježivači boje prikladni su za primjenu za svaki tip kose, praktično su osvježenje boje i sjaja kose za mnoge nijanse. Dodatni cool učinak koji imaju jeste da se mogu nanositi i na neobojenu kosu i tako prirodnoj boji dati novi sjaj.

junge rothaarige Frau liegt am Waldboden

Najbolje za kraj: Zavisno od proizvoda, osvježivači boje se nanose utrljavanjem u kosu, sprejem, šamponiranjem ili, pak, kistom. Sve u svemu, riječ je o jednostavnoj primjeni koja se bez problema može izvoditi u vlastita četiri zida. Osvježivači boje prikladni su za primjenu za svaki tip kose, praktično su osvježenje boje i sjaja kose za mnoge nijanse. Dodatni cool učinak koji imaju jeste da se mogu nanositi i na neobojenu kosu i tako prirodnoj boji dati novi sjaj.

Osvježivači boje se nanose utrljavanjem u kosu, sprejem, šamponiranjem ili, pak, kistom. Sve u svemu, riječ je o jednostavnoj primjeni koja se bez problema može izvoditi u vlastita četiri zida.

Koloracija

  • Svijetlo & tamno. Konturisanje lica, igra svjetla i sjene znalačkim kombinovanjem svijetlog i tamnog make-upa već je poznat pojam i mnogi od nas već su s time eksperimentisali.
  • Naprijed & nazad. U principu se radi o tome da se ističu dobre strane, a prikrivaju manjkavosti. No vijest je da se lice dodatno može konturisati pravim odabirom boje.
  • Okruglo & izduženo. Pri koloraciji ili konturisanju kose oblik lica se optimalno naglašava posebnim isticanjem boje, odnosno tamnijim pramenovima. Okruglo lice bi trebalo djelovati izduženije, lice u obliku srca uže, a izduženo lice kraće.
Prema gore
OKViše informacija