Menu

Boja kose: Koji proizvod odgovara meni?

U moru proizvoda za bojenje kose važno je znati što tražimo.

Home » Ljepota » Boja kose: Koji proizvod odgovara meni? - 12.2018

U moru proizvoda za bojenje kose veoma se lako možemo izgubiti. Ovi savjeti pomoći će vam da pouzdano izaberete proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose i boji koju želite.

Skoro svaka žena se makar jednom farbala a da je pritom primijetila da postoje ogromne razlike između pojedinih proizvoda. Sa ili bez amonijaka, prirodni vs. hemijski proizvodi, trajna boja ili boja koja se može isprati – ponuda je ogromna i za svakoga se nešto može pronaći. Ako vam je potrebna kratkotrajna promjena, tu su boje koje traju do nekoliko pranja. Ukoliko želite prekriti sijede, trajne boje su bolja opcija. Za veće promjene ili posebne tehnike obratite se profesionalnom frizeru.

Amonijak – da ili ne?

Na samom početku bitno je naglasiti: Umjetne boje, bilo da se ispiru nakon nekoliko pranja ili su trajne, štete kosi. Jer za promjenu boje potrebno je narušiti zaštitnu kutikulu kose, a to se najčešće radi amonijakom. Uprkos rasprostranjenom vjerovanju, on i nije toliko loš po kosu.

Amonijak je alkalizirajuće sredstvo, koje se nakon obavljenog posla isparava. Stoga isti samo kratkoročno šteti kosi, jer se koristi isključivo na početku procesa. Pomoću amonijaka se pigmenti intenzivno vezuju i na taj način duže traju. Prilikom farbanja posebno iritantan je nagrizajući hemijski miris. Boje u kojima nije sadržan amonijak imaju manje intenzivan miris. Tada se moraju koristiti drugi alkali, najčešće je to monoetanolamin. Takva sredstva ne isparavaju tako brzo pa se u kosi zadržavaju duže nego amonijak. „Monoetanolamin ostaje konstantno alkalan. Kod pogrešne primjene može oštetiti kosu“, upozorava dm kvalitativna trenerica Anna Reiter.

Prednosti biljnih boja za kosu

Jedna od najzdravijih mogućnosti promjene boje kose jeste uz biljne boje za kosu. One se proizvode od bilja, listova, voća, kore i ljuske. Primjeri za to su kana, ljuska oraha, crvena repa, kurkuma, ribizla, korijen rabarbare ili kafa. Prije nanošenja, biljne boje se miješaju sa vrelom vodom, a za posebne efekte sa čajem.

„Za intenzivne rezultate koristi se crni čaj, a za posebno sjajne boje koristi se voćni čaj“, kaže Anna Reiter. Konačni rezultat zavisi od strukture, boje na koju nanosite i prethodnog tretiranja kose. Kao i kod drugih boja, i ovdje se preporučuje da prvobitno isprobate na jednom pramenu kose kako biste vidjeli da li ćete postići željeni efekt. Drastične promjene boje sa tamnog na svijetlo nije moguće, ali je obrnuto itekako moguće. Na ovaj način stvorit će se prirodni ukupni dojam uz blago nijansiranje i neprimjetni kontrast izrastka.

„Prednost biljnih boja za kosu leži u tome što ne iritiraju strukturu kose, s obzirom da ne sadrže alkale“, kaže Reiter. „I što ih češće koristimo, to će biti postojanije.“ Biljne boje za kosu dozvoljene su i tinejdžerima ispod 16 godina pa su pogodne za prve eksperimente bojama. Tankoj kosi su od posebne pomoći, s obzirom da se boja „obmotava“ oko dlake dajući joj volumen.

Blago posvijetliti kosu uz lifting prah

Lijepu plavu boju obično postižemo uz puno hemije, što šteti kosi. Na tržištu sada postoji Whittemore House Hair Paint. Ovaj lifting prah s anti-aging tehnologijom štiti, jača i njeguje kosu tokom i nakon farbanja. Sastavljen je od 70 posto aluminij-oksida, koji je zadužen za konzistentnost i postojanost boje. Minerali koji se nalaze u aluminij-oksidu njeguju strukturu kose, koja i sama sadrži 0,5 posto minerala. Pomoću ovih sastavnih i aktivnih materija visokog prirodnog udjela, kosu možete posvijetliti i do sedam nijansi.

Whittemore House Hair Paint ubrzava proces djelovanja razvijača i time omogućava brže posvjetljivanje. Pritom ne iritira tjeme kose ni disajne puteve, a miris mu je neutralan. Dodatne prednosti Anna Reiter prepoznaje u sadržanosti molekula kristala šećera: „One hidratiziraju kosu tokom ali i nakon procesa posvjetljivanja.“ Prema njenom iskustvo, kosa je po korištenju vidno zdravija i njegovanija.

 

Nova boja kose? Nikakav problem! Ako koristite prave proizvode. 

Intenzivne, sjajne boje bez štetnih posljedica za kosu: To omogućavaju biljne boje za kosu.

Prema gore
OKViše informacija