Menu

Brza pomoć za suhu kožu

Zategnuta koža, koža koja se peruta i svrbi – pomoć je prijeko potrebna.

Home » Ljepota » Njega » Brza pomoć za suhu kožu - 12.2019

U narodu se ne kaže bez razloga „poderati kožu“: Gotovo svaka treća odrasla osoba ima suhu i osjetljivu umjesto nježnu i meku kožu. Ponekad je tako samo tokom zime, ponekad tokom cijele godine. Pojedini dijelovi tijela tada su posebno zahvaćeni. Dermatolog objašnjava koja su brza rješenja.

Lice

Iako lice često intenzivnije njegujemo od ostatka tijela, suhe zone se i tu mogu pojaviti, posebno na čelu i iznad jagodičnih kostiju. „Najbolje što možete učiniti za svoj ten jeste bogata hidratacija i stalna zaštita od UV zraka – također i tokom zime“, kaže Ulrike Lanner. „A ako to nije dovoljno, potrebna je dodatna, kisela njega.“ Maske od mladog sira su jednostavno kućno sredstvo koje ljekar preporučuje – kod težih slučajeva preporučuje proizvode za njegu koji u sebi sadrže voćne kiseline.

                                                            Usne

Posebno zimi mnogi ljudi se bore sa suhim i/ili ispucalim usnama, jer se koža u tom periodu nedovoljno štiti sama kako bi se izborila sa naglim temperaturnim promjenama vanjskog, hladnog i unutrašnjeg, zagrijanog zraka. Vlažiti usne jezikom pomaže kratkoročno, jer se u tim slučajevima dodatno pospješuje proces isušivanja. Stoga ljekar preporučuje proizvode koji sadrže prirodni pčelinji vosak, pantenol ili propolis umjesto njege koja sadrži glicerin.

Dlanovi

Ne postoji dio tijela koji je u tolikoj mjeri izložen i opterećen kao dlanovi. S obzirom da je koža dlanova tanka i osjetljiva, proces isušivanja je brži ili čak dolazi do nastanka ekcema. „Dlanove možete zaštititi normalnom higijenom“, objašnjava Lanner. „Agresivna sredstva za čišćenje ili dezinfekciju svakodnevno nisu potrebna.“ Njega koju koža brzo upija, a koja na primjer sadrži shea puter, idealna je za svakodnevnicu, jer se ista može koristiti više puta u toku dana. Povremeno si možete priuštiti piling za ruke.

Kosa i tjeme

Kada žlijezde na glavi proizvode nedovoljno loja, tjemenu i kosi nedostaje nježnosti i sjaja. Hemijske materije u proizvodima za čišćenje, njegu i stajling nadražuju kožu, a svakodnevno pranje i feniranje kose isto može, prema mišljenju ljekara, dodatno pogoršati. Nahranite kosu i tjeme hidratantnim regeneratorima i maskama koji potiču cirkulaciju i utiču na to da između svezane kose i kape tjeme dobija dovoljno zraka.

Ruke i noge

„Na pojedinim dijelovima tijela nalazi se nedovoljno masnog tkiva, zbog čega je regulacija masti teža, a time proces isušivanja brži“, kaže Ulrike Lanner. Cjevanice i donji dio ruku su za isto tipični. Stoga izbjegavajte dugotrajno tuširanje i kupke, ali koristite odgovarajuće proizvode. „Nije dovoljno ako je pH vrijednost neutralna“, tvrdi dermatolog. „Ista treba biti ispod 5,5, dakle u granici kiselosti – kao i sama pH vrijednost kože.“ Idealni su proizvodi koji sadrže biljna ulja, koja nalikuje lipidima u koži.

Stopala

Za razliku od drugih dijelova tijela, stopala ne sadrže vlastite lojne žlijezde koje ih opskrbljuju zaštitnim masnim slojem. Rožnata koža je deblja, zbog čega njega teško dopire u unutrašnjost. Isušivanjem koža puca, što je savršena prilika za nastanak gljivica i gljivičnih infekcija. Kao jednostavan lijek dermatolog preporučuje proizvode za njegu koji sadrže ureu. Oni omekšavaju rožnatu kožu, čime ista lakše propušta proizvode za njegu.

Prema gore
OKViše informacija