Menu

Make up očiju: Pažnja, crveno!

Pažnja: Trend.

Home » Ljepota » Make up » Make up očiju: Pažnja, crveno! - 02.2019

Crveni tonovi na očima privlače sve poglede.

Mišljenje da crvena boja na očima izgleda kao da ste proveli neprospavane noći, već odavno je dio prošlosti. Sada je crvena boja trend koji je došao da bi ostao – i ove godine će izazvati mnoge vatrene poglede. Uprkos odličnom učinku, ovo i nije najjednostavnija boja kada je u pitanju odgovarajući i precizni make up. Ali ako prilikom šminkanja obratite pažnju na nekoliko stvari, svi pogledi će biti upravo na očima.

Nijansa mora odgovarati tipu kože

Ne odgovaraju sve nijanse crvene svakom tipu kože. Kako ne biste izgledali kao da iza sebe imate neprospavanu noć, obratite pažnju koju nijansu crvene ćete iskoristiti za sebe. Jednako kao i za ruževe, hladnije nijanse plavkastog podtona poput boje trule višnje više odgovaraju svjetlijim tipovima kože. Tamniji tipovi kože mogu posegnuti i za jačim, toplijim nijansama crvene poput narandžastocrvene, bordo ili terakote. Ispravna nijansa dovest će do izražaja kako oči tako i ten.

Kako bi boja bila dugotrajnija i mogla zasjati punim sjajem, preporučuje se upotreba primera za sjene. Nakon toga, sjenu je potrebno nanijeti srednje čvrstom četkicom, kako bi se boja mogla nanijeti precizno, a njen intenzitet mogao postati jači. U fazi dok se još privikavate na crvenu nijansu na vašim očima, preporučuje se ujednačavanje boje nekom neutralnom nijansom. Sjenu je potrebno izblendati do obrva odgovarajućom hladnijom ili toplijom baznom bojom u smeđoj nijansi.

Posebni highlighti kod crvenog make up-a na očima

Za posebni highlight, duž trepavica izvucite tuš u crvenoj boji. Uz donje trepavice se, neovisno o tipu kože, preporučuje blaža crvenosmeđa boja ili terakota. Jarka boja trule višnje bi zaista mogla učiniti da vaše oči izgledaju umorno.

Crveni očni kapci mogu izazvati da druga, crvena područja na licu postanu izražajnija. Stoga je neophodno obratiti pažnju na ujednačenost tena. Crvena područja i nečistoće neophodno je prekriti zelenim korektorom. Ostatak make up-a može biti decentan: Malo rumenila i ruž u nude nijansama zaokružit će look. A ko želi više boje na usnama, neka se drži crvenog spektra i nanese crvenosmeđi ruž ili ruž boje karamele.

Malan Breton MAKEUP , LIPS , MODEL, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2015 WOMEN RTW READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW , PRET A PORTER, FRĂśHLING FRUEHLING SOMMER NYPAPSS15 DETAILS, BIJOUX, ACCESSORIES
A model prepares backstage ahead of the Red Carpet show during Mercedes-Benz Fashion Festival Sydney 2015 at Sydney Town Hall on September 25, 2015 in Sydney, Australia.

Koja crvena uz koju boju očiju?

Osim tipa kože, kod izbora odgovarajuće crvene nijanse moguće se orijentisati i prema boji očiju. Plave oči istaknut ćete uz prirodnu boju kajsije, breskve ili karamele. Smeđim očima odgovara gotovo svaka nijansa, ali se preporučuje da se ne koriste svijetle pastelne boje. Poseban učinak imaju jarke boje, koje blago prelaze u ljubičastu boju, kao na primjer bordo. Zelene oči će također doći do izražaja uz crvene nijanse ljubičastog podtona, a bakrene nijanse učinit će da vaše oči zablistaju.

Lookovi od početnika do profesionalca

Za početnike je pogodna decentnija nijansa crvene, koju ćete izblendati smeđim ili nude tonovima. Blagi prelaz ka boji na očima uspjet će vam uz smeđu maskaru.
Napredni mogu eksperimentisati različitim nijansama crvene i stvoriti stapanje boja. Nanesite svjetliju jarku nijansu od unutrašnjeg ruba prema sredini kapka, a ostatak kapka obojite tamnijom crvenom bojom.

Posebno hrabri će uz gornje trepavice izvući jarkocrveni, tečni tuš, a uz donje odgovarajuću narandžastu nijansu.

Koja sjena odgovara kojoj boji očiju?

Plave oči:

+ Plave oči istaći ćete pomoću nijansi boje breskve, kajsije i roze. Tokom dana idealne su i tople nijanse smeđe i narandžaste. Za glamurozni večernji izgled najprikladniji su metalik tonovi poput zlatne, bakra i bronze.

– Plave i zelene nijanse učinit će da vaše oči izgledaju blijedo i umorno.

Zelene oči:

+ Ljubičaste i svijetloljubičaste nijanse najbolje naglašavaju zelene oči. Djelovat će posebno intenzivno uz crvenosmeđe nijanse i nijanse bakra.

– Izbjegavajte plavu i žutu, jer će se time izbjeći izražajnost zelenih očiju te će boja djelovati neharmonično.

Smeđe oči:

+ Smeđim očima odgovara gotovo svaka boja, a idealne su snažne nijanse: tople i hladne smeđe nijanse poput bakra, ali i ljubičasta, tamnoplava i zelena.

– Blijede pastelne boje ne ističu dovoljno tamne oči.

Sive oči:

+ Topla ljubičasta i svijetla smeđa boja pružaju sivim očima toplinu. Kako biste istakli plavi podton u sivim očima, pogodne su kontrastne boje poput crvenosmeđe, bronze i bakra.

– Siva uz sivu može djelovati dosadno.

Prema gore
OKViše informacija