Menu

Što je alternativa dezodoransima s aluminijumom?

I dezodoransi koji ne sadrže aluminijum, sprečavaju znojenje i neugodne popratne mirise.

Home » Ljepota » Što je alternativa dezodoransima s aluminijumom? - 04.2017

Gotovo da ne postoji još jedan takav sastojak u kozmetičkoj industriji koji bi proteklih godina pobudio toliku pažnju, baš kao što gotovo da ne postoji osoba koja ne zna koliko je taj sastojak štetan. Gotovo da ne postoji osoba koja nije razmišljala o korištenju alternative. Riječ je o aluminijumu, a da je taj laki metal sadržan u dezodoransima, odnedavno je poznato široj javnosti. Iako aluminijum ima neku funkciju u našem pazuhu, razne su nedoumice kakva je ona.

Aluminijum hlorohidrat, kako se konkretno zove, sve se češće dovodi u vezu sa rakom dojke i Alzheimerovom bolešću jer navodno povećava rizik od obolijevanja. Nedvosmislene znanstvene potvrde još nema, brojne studije donose oprečne zaključke, neke, opet, sasvim konkretne. Ali sasvim je jasno da su aluminijske soli trenutno pod povećalom. Bez obzira na to da li su zaista štetne ili ne, proizvod koji ne sadrži aluminijum – dobra je alternativa. U konačnom, bolje je spriječiti nego liječiti.

Brojni proizvođači, naročito konvencionalne kozmetike, postupaju uzorno u najvećoj mogućoj mjeri. Prepoznali su problem, ili trend, – svako neka tumači kako mu drago – i zabranili su upotrebu aluminijum hlorohidrata u svojim proizvodima. Gotovo svake sedmice slažu se novi dezodoransi na policama prodavnica na kojima stoji natpis „0 % aluminijuma” ili „Bez aluminijuma”. Izbor zaista ispunjava svaku želju.

Kako je aluminijum uopšte dospio u dezodoranse?

Činjenica je da su dezodoransi, i to u prvom redu antitranspiranti, donedavno bili nezamislivi bez aluminijskih soli, pa u takvoj varijanti čak i nisu bili dostupni na tržištu. Izuzetak su proizvodi poznatih proizvođača prirodne kozmetike poput Welede, Lavede ili Alverde koji već godinama kombinuju biljne aktivne tvari radi smanjenja transpiracije i neugodnog mirisa znoja.

Ali kako djeluju aluminijske soli u dezodoransima? Načelno, postoji razlika između antitranspiranata i dezodoransa. Prvi u značajnoj mjeri napadaju sam korijen problema i upravo tu aluminijum odigrava važnu ulogu. Treba imati na umu da aluminijeve soli djeluju na kožu tako da se ona zateže, a pore začepljuju. Rezultat je da se manje znojimo, odnosno bolje rečeno, znoj se ni ne može osloboditi kroz pore.

Dezodoransi, pak, ne sprečavaju znojenje, nego samo neutralizuju neugodan miris. Važno je da dezodoranse, naročito antitranspirante, nikada ne nanosimo na svježe obrijanu kožu. Oštećena koža – a teško da koža neće biti takva nakon brijanja – upija puno veće količine aluminijuma, parfema ili konzervansa. Zato se preporučuje da kozmetičke proizvode koji sadrže aluminijum, nanosite samo na zdravu kožu jer u tom slučaju obrambena funkcija kože jako dobro funkcionisati.

Preporuka: ako se želite zaštititi od mokrih pazuha, možete koristiti blazinice za pazuhe (npr. Baleine). Tako ćete zagarantovano izbjeći mrlje od znojenja.

Možemo li dobro mirisati i ako ne koristimo aluminijske soli?

Da, možemo, i to jako dobro. U tom kontekstu se zaista dogodila promjena u načinu razmišljanja jer smo dobili alternativu koja ni u čemu ne zaostaje tradicionalnim dezodoransima.

Nove formule dezodoransa sadrže visokovrijedne antimikrobne supstance koje reduciraju broj bakterija, uzročnika neugodnog mirisa. To znači da se blokiraju procesi zbog kojih znoj ima neugodan miris. Upotrebljavaju se bazični minerali koji neutralizuju kiselost znoja i tako zaustavljaju rast broja bakterija koje uzrokuju neugodne mirise.

Eterična ulja i biljni ekstrakti isto tako mogu spriječiti enzimsku razgradnju znoja koja uzrokuje stvaranje neugodnog mirisa. Kao konzervans se, na primjer, koristi vitamin C. Prirodni sastojci kao što je korijander, nar, kadulja ili eukaliptus štite od nastajanja neugodnog mirisa. Dezodoransi koji ne sadrže aluminijum tako učinkovito pomažu kod znojenja, ali i sprečavaju moguće zdravstvene rizike.

Prema gore
OKViše informacija