Menu

Govorite li jezik beba? Jezik dojenčadi

Nonverbalni jezik dojenčadi – i kako ga razumjeti.

Home » Porodica » Govorite li jezik beba? Jezik dojenčadi - 11.2019

Bebe je zapravo jednostavno razumjeti. Iako ne znaju govoriti, šalju mnoge signale koji se uz malo vježbe lako mogu tumačiti.

I najmanji pokušavaju komunicirati sa ljudima koji ih okružuju. Prvo pogledima i plačem, poslije gestama i grimasama. Već u petom mjesecu trudnoće beba prepoznaje glas svoje majke, zbog čega ga i nakon poroda lako prepoznaje.

Istovremeno beba reflektira majčino ponašanje, imitira mimiku i pokrete usana. Ona traži kontakt očma i već nakon nekoliko dana sposobna je da prepozna emocije majke, oca, braće i sestara.
Emocije su prvo što beba sama od sebe pokazuje – tako što plače, maše rukama ili se smješka. Iako još uvijek ne zna objasniti šta joj smeta ili je raduje, majke intuitivno znaju šta se u njihovom djetetu odvija. Ipak, ponekad ni majke ne znaju kako dalje: Pelene su suhe, stomačić sit, previše topla jakna skinuta i bebica u zagrljaju mame – a beba je i dalje nemirna. „Pa, šta je bilooo?“, tada pitaju majke.

Bebe komuniciraju neverbalno

Iako bebe ne znaju govoriti, šalju mnoge signale koji se uz malo vježbe lako mogu tumačiti. Tako, na primjer, zijevanje u povezanosti sa spuštenim ramenima i teškim kapcima znači: „Pospana sam i želim spavati.“ Ako uz to dođu i nemirni pokreti, plač i crvenilo u obrazima te ručica koja trlja uho, poruka glasi: „Želim u krevet – odmah!“ Ako, s druge strane, beba okreće glavicu tamo-ovamo i stavlja ručicu u usta, tada nam govori: „Gladna sam!“ A plač koji graniči sa vriskom uz glavu koja ide ka nazad i zgrčeno tijelo znači: „Boli me stomak!“

Ponekad bebe samo žele svoj mir – tada su koncentrisane na jedan predmet i to onda znači: „Ne ometaj me, zauzeta sam.“ Ili leže sasvim mirno s pogledom usmjerenim u daljinu, ruke su opuštene i prsti blago zatvoreni, to onda znači: „Samo želim opušteno ležati.“ Tada zabavne igre nisu pogodne.

Pet riječi beba

Ako se čini da je beba zabavljena, prati majku pogledom i pravi pokrete nogama, tada joj je potrebna pažnja i bliskost, želi se igrati ili započeti neki razgovor. Da se pod razgovorom podrazumijeva da samo jedna strana govori, bebi uopće ne smeta: Ipak, beba voli slušati glas svoje majke i pritom uči nove izraze, bez obzira što ih još uvijek ne zna ponoviti.

A možda će i beba izreći jednu od pet „baby riječi“, koje prema poznatoj američkoj spisateljici i savjetnici za roditelje Priscilla Dunstan koristi svako dijete, prije nego što se počne prilagođavati jeziku odraslih. Prema njenoj teoriji, u prva tri mjeseca – ukoliko pažljivo slušamo – možemo čuti pet riječi: „Neh“ – riječ za „glad“ koja nastaje iz refleksa sisanja. „Owh“, što u prevodu znači „umor“ i nastaje kao rezultat zijevanja. „Heh“ – jasan znak da se beba ne osjeća najbolje, odnosno da joj je vruće, hladno ili da su pelene pune. „Eair“ – bebin znak za grčeve. I „eh“ – najava podrigivanja, pri čemu „h“ postepeno prelazi u „r“. Ako obratite pažnju na ove „riječi“, možete uštedjeti vrijeme razmišljanja šta je vašoj bebi.

Govor znakovima

Živce možete poštedjeti i tako, što tokom razgovora sa djecom koja još uvijek dobro ne artikulišu glasove, govorite jezikom bez riječi koji je poznat kao „jezik patuljaka.“ Etablirala ga je njemačka pedagogica za odrasle Vivian König, koja je kao mlada majka živjela u Engleskoj i tu se upoznala sa takozvanim „pjevanjem beba“ – razigrana metoda za jednostavnije sporazumijevanje s malom djecom u fazi prije nego što počnu govoriti i koja je utemeljena na gestikulaciji.

„Kao friško pečeni roditelji nalazimo se pred mnogim izazovima. Šta mi to moja beba želi „reći“? Zašto opet plače? Šta „dada“ znači ovaj put?“, piše König u knjizi „Velika knjiga znakova bebe: Komunicirati sa bebama prije nego što počnu govoriti“ (izdanje Karin Kestner). Za nju je, kako kaže, bila velika sreća što se njen sin rodio u Engleskoj u kojoj su kursevi gestikulacije za mlade porodice sastavni dio ponude kurseva za roditelje. „Brzo smo se naučili sporazumijevati jednostavnim pokretima ruku. Naša svakodnevnica je time postala znatno jednostavnija. Ono najvažnije je, ipak, bilo da smo Maxa mogli razumjeti mnogo prije nego što je počeo govoriti.“

Zašto plačeš?

Kako razumjeti plač beba.

PLAČ BOLA: visok i dugotrajan. Beba diše grčevito i pravi izražajne pokrete.
PLAČ GLADI: nastavlja se na zvukove sisanja i tiho cviljenje. Pritom ruke stavljaju u usta.
PLAČ UMORA: poput jadikovanja i očaja. Pritom trljaju oči i uši.
PLAČ ZA PAŽNJOM: srednje jačine i s prekidima. Dijete time pokazuje da mu je potrebno društvo, da se želi maziti i igrati.

Prema gore
OKViše informacija