Active Beauty
Hamburger od pastrmke sa umakom  guacamole

Žuti burger kao savršen za ljeto.

Hamburger od pastrmke sa umakom guacamole

Super hrana: Kurkuma ne daje samo prekrasnu boju već i odličan okus.

Za 4 hamburgera potrebno je:

  • 2 krompira srednje veličine
  • 2 supene kašike sojinog ili običnog mlijeka te još malo mlijeka za pokapati
  • genuss-essen-forelle-ab_2016-10mljeveni muškatni oraščić na vrhu noža
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 150 g integralnog brašna + brašno za izradu tijesta
  • 7 g sušenog kvasca
  • 75 g kukuruznog brašna
  • 1/2 čajna kašika praška za pecivo
  • 1/2 čajna kašika kurkume
  • 2 supene kašike susama

Za pripremu umaka guacamole:

  • sok jedne limete
  • 1 čehno bijelog luka
  • 2 ljutike
  • 2 avokada
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • čili u prahu na vrh noža
  • sol
  • biber

Ostali sastojci:

  • 1 jabuka
  • 1/3 krastavca
  • 1/2 crvenog luka
  • 100 g dimljene pastrmke
  • malo svježeg hrena
  • nekoliko kapi umaka od zelenog bibera (po želji)

Priprema

  1. blago zasoljenu vodu pustiti da prokuha. Za to vrijeme oguliti krompir pa staviti u prokuhalu vodu i kuhati 20 – 25 minuta.
  2. ocijediti krompir, dodati mlijeko i izraditi dok smjesa ne postane kremasti pire. Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Dodati kiselo vrhnje, jaje, ulje i prstohvat soli, pa sve pomiješati.
  3. 100 g integralnog brašna pomiješati sa sušenim kvascem. Miješajući dodavati preostalih 50 g brašna kao i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, malo soli i kurkumu. Miješati smjesu rukama ili kuhinjskim uređajem otprilike 5 minuta. Prekriti tijesto pa pustiti da nadolazi na toplom mjestu 30-45 minuta.
  4. za pripremu umaka oguliti bijeli luk i ljutiku pa izrezati na jako sitne komade. Prepoloviti avokado, odstraniti jezgru, izvaditi srčiku kašikom pa dodati u male zdjele. Avokado dobro izraditi viljuškom pa dodati sok od limete i maslinovog ulja i sve pomiješati dok ne postane kremasta smjesa. Miješajući dodavati čili u prahu, bijeli luk i ljutiku pa začiniti solju i biberom. Do posluživanja čuvati u frižideru.
  5. izrezati krastavac na tanke kriške, prepoloviti jabuku, odstraniti košpice i isto tako izrezati na tanke kriške. Oguliti luk i izrezati na tanke kolutove te ih dodatno prepoloviti.
  6. prethodno zagrijati pećnicu na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje). Tijesto nanovo prorezati, podijeliti na 4 dijela i oblikovati peciva ravnomjerno, okruglog oblika. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje te poredati peciva i pustiti još 10 minuta da nadođu. Pokapati sa malo mlijeka, posuti susamom i peći na srednje jakoj temperaturi 30 – 35 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju (nakon 20 minuta svako malo pogledati da se pecivo ne bi prepeklo). Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi.
  7. prorezati pecivo, donju polovicu premazati umakom guacamole pa poredati pastrmku, hren, luk, jabuku, krastavac i dodati umak od zelenog bibera.