Menu

Higijena usne šupljine

4 pitanja i 4 odgovora o higijeni usne šupljine

Home » Život » Higijena usne šupljine - 11.2016

Stomatolog  dr. Gert Üblagger odgovara na pitanja o higijeni usne šupljine

Da li je dovoljno prati zube dva puta dnevno?
I nakon temeljnog pranja zuba četkicom za zube oko 30 posto desni ostaje neočišćeno. Upravo to stvara idealne uslove za razvoj bakterija koje su odgovorne za karijes. Da biste dospjeli i do skrivenih mjesta među zubima, trebali biste redovno koristiti konac za zube ili interdentalnu četkicu te rastvor za ispiranje usne šupljine. Stomatolog vas najbolje može uputiti u odgovarajuću primjenu navedenih proizvoda. Ako zubno meso krvari tokom primjene konca za zube, razlog može biti upala zubnog mesa. Krvarenje može prestati redovnom i temeljitom njegom zuba. Ako se to ne dogodi, razgovarajte sa svojim stomatologom.

Osmijeh je naljepši kada je iskren.

Bijeli osmijeh. Osmijeh je najljepši kad je iskren.

Je li fluor u zubnim pastama opasan?
Pri ispravnom korištenju proizvoda za njegu zuba na bazi fluora ne trebamo se bojati neželjenih posljedica. Sadržaj fluora u pastama za zube prilagođen je našim potrebama i načelno je riječ o malim količinama. Fluor štiti zube višestruko. S jedne strane fluorid potiče taloženje mineralnih tvari iz pljuvačke na caklini. Time se popravljaju manja oštećenja cakline i  smanjuje se opasnost od izbijanja karijesa. S druge strane fluor sprječava da bakterije zaslužne za karijes u usnoj šupljini naprave veća oštećenja te stvara zaštitni sloj na površini zuba.

Šta se događa kod profesionalne oralne higijene ili profesionalnog čišćenja zuba?
Protiv tvrdokornih bakterijskih naslaga i obojenja zuba uobičajna kućna njega nerijetko nije dovoljna. Zato stomatolozi preporučuju profesionalnu oralnu higijenu koja zahvaljujući posebnim instrumentima omogućava otklanjanje tvrdokornih kao i mekanih naslaga, oboljenja na površini zuba, između zuba i u džepićima desni. To znači, u onim područjima do kojih tokom uobičajene oralne higijene ne uspijevamo doći. Redovnim odlascima na profesionalno čišćenje povećavamo izdržljivost mostova, kruna i implantanata. Profesionalna higijena naročito je važna kod povećanog rizika od karijesa, upala zubnog mesa, nadomjestaka zuba (kruna, mostova, implantanata i sl.), kod reducirane mogućnosti čišćenja zuba kao što su na primjer rane, neurološka oboljenja poput parkinsonove bolesti ili multiple skleroze i drugih smetnji. Tretmani traju oko 30 do 45 minuta, nisu bolni, a u najgorem slučaju su malo neugodni.

djevojčica pere zube

Zdravo. Naviku pranja zuba dobro je steći što prije.

U kojoj dobi je potrebno početi sa redovnim četkanjem?
Mliječni zubi su naročito podložni uticaju bakterija karijesa, stoga se već prvi zubi trebaju redovno prati vodom poslije svakog obroka. U tu svrhu su posebno praktične posebne rukavice za prste ili male, mekane zubne četkice za djecu. Najkasnije od druge godine života za pranje zuba se može koristiti mala količina dječje zubne paste. Važno je da djeca pod nadzorom nauče kako pravilno oprati i isprati zube, te kako ispljunuti. Osim toga, roditelji trebaju uvijek dodatno pomoći pri pranju – sve dok dijete u osnovnoj školi ne nauči tečno pisati i dok ne razvije motoričke sposobnosti do adekvatnog nivoa.

Na pitanja odgovorio
Dr. Gert Üblagger

 

Prema gore
OKViše informacija