Menu

Jesenja sezona u kupatilu: Njega kože za hladnije dane

Hladni dani zahtijevaju drugačiji vid njege u odnosu na sunčane i tople dane – pregled.

Home » Ljepota » Njega » Jesenja sezona u kupatilu: Njega kože za hladnije dane - 11.2019

Dolazak hladnog godišnjeg doba više se ne može poreći. Stoga je i u kupatilu vrijeme za promjene. Niske temperaturu utiču na to da se koža više suši. A i nagle temperaturne promjene između zagrijanih prostorija i hladne prirode poseban su izazov za kožu.

Rješenje: bogati proizvodi za njegu.

Njega lica:

Lagane kreme i serumi bit će zamijenjeni bogatim proizvodima. Sastavne materije poput uree i hijalurona hidratiziraju kožu. Posebno tokom zime se preporučuje kombinacija seruma za hidrataciju i bogatih krema. Tokom noći koža će se obradovati ulju za lice – lagano ih nanesite na kožu lica u vidu masaža. Jednom do dva puta sedmično priuštite koži lica maske ili tretmane u vidu ampula, što će dodatno zaštiti kožu od isušivanja izazvano naglim temperaturnim promjenama.

Čišćenje lica:

Izuzev kod posebno suhe kože, ljetna njega lica svodi se na oslobađanje kože od make up-a i nečistoća, zbog čega se prije svega preporučuju proizvodi poput pjene ili gela za čišćenje lica. Tokom zime proizvodi za čišćenje lica trebaju podrazumijevati i njegu. Stoga su pogodna ulja, mlijeka ili kreme za čišćenje.

Njega očiju:

Nježno područje oko očiju zahtijeva posebno tokom hladnih dana dosta pažnje. Stoga se lagane teksture i serumi zamjenjuju bogatim kremama. Tokom noći kremu nanesite u većoj mjeri, s obzirom da koža ima više vremena da istu upije. Nemojte zaboraviti kapke: Stoga kremu pažljivo nanesite od unutrašnjeg ugla oka pa sve do obrva.

Njega usana:

S obzirom da u usnama nema lojnih žlijezda, iste se brzo suše. Stoga se umjesto laganih ljetnih olovaka za usne koriste bogati proizvodi poput ulja za usne. Preporučuju se sastavne materije poput shea putera i ulja jezgre kajsije, koji nalikuju prirodnim mastima kože, zbog čega su posebno pogodna za usne. Ukoliko su usne ekstremno suhe ili čak pucaju, preporučuju se tvari koje ublažavaju upalu i potiču procese njege, poput pantenola. Pilinzi i maske dodatno će njegovati usne.

Njega kose:

Temperaturne promjene i suhi zrak izazvan grijanjem isušuju kosu, čime postaje teže da se ista održava. Tjeme se također brže suši nego što je uobičajeno. Stoga šampon i regenerator moraju biti bogatiji, kako bi hidratizirali kosu i tjeme. Jednom sedmično nanesite masku za kosu i redovno koristite bogata ulja za isušene vrhove, kako bi kosa i tokom zime bila njegovana.

Čišćenje tijela:

Osvježavajući gelovi za tuširanje, koji mirišu na kokos ili voće, oslobađaju kožu tokom ljeta od znoja ili ostataka hlora. Tokom zime potrebna je intenzivnija njega: Krema ili ulje za tuširanje već za vrijeme tuširanja njeguje kožu i učinit će da koža bude njegovana.

Njega tijela:

Tokom ljeta koža mora brzo moći upiti proizvode i istu hidratizirati nakon izlaganja suncu – stoga su potrebi lagani proizvodi. Tokom zime su potrebne bogate kreme i ulja koje će koža tokom noći upijati i time je njegovati. Dlanovi će se također obradovati intenzivnoj njezi proizvodima koji sadrže ureu. Zimi često zanemarimo i stopala – prema motu „daleko od očiju, daleko od srca“. A stopala se tokom zime posebno obraduju kupkama i uljnoj njezi. Oprezno, klizavo: Nakon njege stopala obući čarape ili tapkati peškirom, kako se ne biste okliznuli. Ako ostavite kremu da djeluje preko noći, ujutro ćete ustati nježnih stopala. Kao alternativa mogu poslužiti i maske za stopala koje donose sličan rezultat.

Prema gore
OKViše informacija