Menu

Kako potpomoći rad štitne, nadbubrežne i drugih žlijezda

Stručnjak pojašnjava kako možemo potpomoći rad naše štitne žlijezde.

Home » Zdravlje » Kako potpomoći rad štitne, nadbubrežne i drugih žlijezda - 07.2020

Ljudski hormonalni sistem veoma je kompleksan. U njega je integrisano ne manje od osam hormonalnih žlijezda. One u svojim ćelijama stvaraju oko 1.000 različitih transmitera koji se putem krvi šire u tijelu. Ti hormoni minuciozno upravljaju radom organa i metaboličkim procesima.

Tek onda kada to sve funkcioniše, mi se osjećamo zdravo. Ako ne, onda ispaštaju vitalnost i imunitet. To može pospiješiti nastanak funkcionalnih poremećaja i oboljenja, objašnjava ljekar holističkog pristupa Berndt Rieger. Simptomi poput visokog krvnog pritiska, sklonost infekcijama ili depresija i nagle promjene raspoloženja mogu upućivati na hormonalni disbalans. Isto se posebno odnosi na žene, jer je njihov hormonalni sistem komplikovaniji i skloniji poremećajima u odnosu na muški.

 

Hormoni štitne žlijezde: Četiri pitanja za stručnjaka

 

Internist i ljekar holističkog pristupa Berndt Rieger otkriva kako to funkcioniše štitna žlijezda.

  1. Šta se u proljeće mijenja u našem hormonalnom sistemu?

Hormoni štitne žlijezde su nam manje potrebni, s obzirom da temperature rastu i sunce aktivira kontrolne žlijezde u mozgu putem oka. Također se stvara više vitamina D, što hrani hormonalne žlijezde, dok istovremeno rastu spolni hormoni i hormoni rasta.

 

  1. Da li je štitna žlijezda zaista „sjedište naše duše“?

Djelomično. Zahvaljujući njenim hormonima, ona u velikoj mjeri utiče na naš emotivni doživljaj. Ona odlučuje da li i koliko intenzivno nešto osjetimo – u dogovoru s nadbubrežnom žlijezdom koja ima pripremljene različite emotivne odgovore po pitanju stresa. Sve to povezano je s nervnim sistemom koji ima odgovarajući protok transmitera. Zapravo se radi o uskoj saradnji između nervnog i hormonalnog sistema.

 

  1. Da li je neophodno redovno kontrolisati hormonalne vrijednosti TSH?

Pokazatelj laboratorijskih vrijednosti se dosta precjenjuje. Funkcionalnost štitne i nadbubrežne žlijezde može se utvrditi na osnovu toga da vam je tjelesna temperatura – neovisno o danu i situaciji – uvijek između 36,3 i 37,3 stepena (izmjerena u ustima) i da pritom ne osjećate nikakve tegobe. Rutinski bih prije preporučio da napravite ultrazvuk štitne žlijezde.

 

  1. Na koji način jod i selen utiču na naš hormonalni sistem?

Svakoj ćeliji u tijelu potreban je jod kao nositelj energije. Vrijednosti krvi nedovoljan su pokazatelj kada je u pitanju njegova funkcionalna učinkovitost u procesima metabolizma; ipak kod njegovog nedostatka, tjelesna temperatura je znatno niska. Nedostatak selena, a još više nedostatak vitalnih materija poput željeza i vitamina D, može blokirati stvaranje hormona štitne žlijezde.

 

 

Kako jačati hormonalne žlijezde

  1. Pravilna ishrana

Kada je u pitanju jačanje žlijezda i njihovih hormona, preporučuje se post od 12 do 16 sati dnevno. Unosite namirnice koje su malo ili nimalo prerađene i koje sadrže dosta vitalnih materija. Hranite se različitim vrstama voća i povrća iz biološkog uzgoja, bezglutenskim žitaricama poput prosa, amaranta ili heljde kao i orašastim plodovima i sjemenkama. Od životinjskih proizvoda preporučuju se: (u manjoj mjeri) bio meso, slatkovodne ribe, jedno do dva jajeta sedmično i malo putera ili pročišćenog, svježeg maslaca. Ostatak potreba za mastima da se nadomjestiti uljima lana, konoplje, repice, maslina ili soje.

 

  1. Trenuci mira

Visoki nivo hormona stresa uopće ne godi nadbubrežnoj žlijezdi. Pauze u kojima meditirate ili trenirate pomažu u regulaciji stresa posebno tokom radnih dana. Za vikend se zasigurno može pronaći vrijeme za odlazak u šumu – neovisno, da li šetali ili se bavili sportom: Udisanje čistog zraka i mirisa stabala hemijskom reakcijom umanjuje hormone stresa.

 

  1. Ispravno disati

Ispravno disati veoma je važno. Mnogo hvaljeno disanje na stomak čini čuda kada su u pitanju hormoni. Vibracijama u dijafragmi pokreću se i hormoni susjedne nadbubrežne žlijezde.

 

  1. Koristiti glas

Zvučni talasi glasa, prema Berndtu Riegeru, djeluju poput vibracijskih masaža za štitnu žlijezdu i potiču cirkulaciju. Pjevanje, posebno zujanje melodije, pospješuje protok hormona.

 

  1. Masirati žlijezde

S jedne strane, to funkcioniše tako da direktno prstima prelazite preko hormonalnih žlijezda. Posebno kod žena dodirivanjem grudi dolazi do lučenja hormona oksitocina i stvaranja otpornosti na stres zahvaljujući proizvodnji prolaktina. S druge strane, do žlijezda se može doći i putem meridijana, na primjer kroz akupresuru.

 

Savjet: Dodatke ishrani koji sadrže selen, jod, željezo i vitamin D potražite u vašim dm prodavnicama.

O osobi: Berndt Rieger je internist i ljekar holističkog pristupa te autor savjetnika „Hormonično iskustvo“ (Herbig): http://hormonie.org/

Prema gore
OKViše informacija