Menu

Kako pravilno pripremiti kožu za sunce

Dermatolog Udo Längle objašnjava kako pravilno pripremiti kožu za sunce.

Home » Zdravlje » Kako pravilno pripremiti kožu za sunce - 04.2019

Kada se preporučuje početi s pripremom kože za sunce?

Neželjeno gorenje kože uglavnom izazivaju UV-B zrake sunca, dok su UV-A zrake odgovorne za starenje kože i promjene u dubljim slojevima kože, jer tu napadaju kolagen i elastična vlakna. Koliko su jake UV zrake zavisi od godišnjeg doba i doba dana, ali i od rasprostranjenosti i visinskog položaja. UV-A zrake prodiru i kroz staklo prozora (na primjer na poslu ili prilikom vožnje u autu). Stoga se preporučuje da se tokom cijele godine primjenjuju zaštitni proizvodi od sunca, jer koža, nažalost, ništa ne zaboravlja.

Koliko je djelotvorna zaštita od sunca iz unutrašnjosti?

Uvijek se o tome priča kako se koža može zaštititi od opeklina tako što se uzimaju određeni dodaci za ishranu. To i nije tako tačno – efektivna „zaštita za popiti“ nažalost još uvijek ne postoji. Ipak se pretpostavlja da su ljudi koji unose važne hranjive materije manje podložni štetnim uticajima UV zraka. Pa su tako vitamini, antioksidansi i minerali važna potpora koži, s obzirom da jačaju prirodni imunitet kože. Unos antioksidanasa poput betakarotena ili likopina ipak ne štiti od gorenja kože.

Frau die ihre Wäsche im Garten aufhängt

Koliko su dobre posjete solariju kako bi se koža potamnila a time pripremila za sunce?

Dokazano je da su solariji kancerogeni po kožu pa su u mnogim zemljama dozvoljeni tek od 18 godina. Sprave u solarijima koriste se uglavnom A zrakama. Od toga koža potamni, ali po visokoj cijeni. Dokazano je da UV-A zrake dovode do hroničnih oštećenja kože, prijevremenog starenja kože i pojačanog stvaranja bora. Općenito važi da potamnjena koža nije dovoljna zaštita od gorenja kože. „Zdravo tamnjenje“ izazvano UV zrakama ne postoji. Primjena proizvoda za samotamnjenje je bezopasna i kozmetički bolja alternativa od tamnjenja izazvanog UV zrakama, ali kožu ne štiti od gorenja.

Odgovorio dr. Udo Längle, stručnjak za dermatologiju i venerologiju u Dornbrinu

 

Prema gore
OKViše informacija