Menu

Kratka putovanja u sebe

Otkriti sebe.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Kratka putovanja u sebe - 11.2018

Svaki čovjek je drugačiji. Ali odmor treba svakome. Ključno je pronaći odgovarajući način odmaranja.

Redovno mirovanje jača unutrašnjost. Ono je osnov za aktivaciju resursa i stvaranje otpornosti. To nadalje pomaže da i u teškim trenucima u sebi možemo pronaći mir. „Mirovanje čovjeku nudi mogućnost da uhvati zrak, da se ponovo posloži, dobije inspiraciju i da se na neki način nanovo definiše“, tvrdi Andreas Färber, vlasnik hotela Premium Hotel & Health Resort Klosterhof u Bavarskom Gmainu. Ljekar i školovani psihoterapeut vodi vlastiti centar za zdravlje.

U današnjem vremenu svakodnevno smo konfrontirani reklamama i primamljivim ponudama. Okolina mnogo toga određuje, a sam čovjek često je pod uticajem drugih. „Ali, ponekad je dobro da se osvrnemo šta nam vlastito tijelo signalizira“, preporučuje Färber. Višednevne pauze otvaraju prostore u kojima više nije važno ono što se dešava vani, već je ključna unutrašnjost koja konačno možde doći do izražaja. Vadimo sebe na određeno vrijeme iz svakodnevnice. Na taj način smo u mogućnosti stvoriti distancu i fokusirati se na vlastite potrebe.

Koji oblik odmora je odgovarajući u kojem trenutku, zavisi od toga kakav smo tip, kojim poslom se bavimo ili u kojoj životnoj situaciji se trenutno nalazimo.
Za šta god se odlučili: Važno je pronaći vlastiti mir. „Kako biste isključili svakodnevni protok informacija, neophodno je pronaći mjesto koje nudi mir i tišinu“, objašnjava Färber. Djelotvorno mjesto inspiracije može biti vrh planine. „Tu se možete prepustiti dojmovima okoline, a da nisu umjetni proizvod“, tvrdi Färber. Htijenje da se koncentrišemo na unutrašnjost stvori se najčešće samo od sebe. Održivo djelotvorna pauza ne smije biti zamijenjena pasivnošću. U međuvremenu može pomoći wellness masaže.

„U kontekstu je važno da zadržimo dio sebe“, savjetuje Färber. Jer, možda jeste lijepo da nas neko pazi, ali u tom slučaju zavisimo od te osobe. Umjetnost uspješne pauze stoga leži u tome da sami sebe njegujemo. „To će uspjeti ukoliko stvorimo povezanost – s prirodom i okolinom, s drugim ljudima, ali i sa samima sobom“, tvrdi Färber.

Planinska joga: Pronaći mir u sebi

Osluškivati glas unutrašnjosti, uskladiti disanje i pokrete: Joga pomaže da ponovo počnemo slušati sebe i da povežemo tijelo i duh. Okruženi veličanstvenim planinskim prizorom razvijat ćemo se drugačije nego u zatvorenom prostoru. Bad Gastain je u protekloj godini postalo mjesto hodočašća za jogu u Austriji. Svake godine u proljeće i jesen organizuju se posebni dani joge. Ukupno 40 instruktora daje časove sa preko 300 lekcija joge na tri različite lokacije.
Časovi se prije svega održavaju vani, u prirodi, na primjer na vodopadu Gasteiner ili na Stubnerkogelu. I u mnogim drugim alpskim regijama sve se više organizuju planinski vikendi joge. Na Gjaid Almu u Gornjoj Austriji se tokom čitave godine organizuju kursevi joge, meditacije i planinarenja.

Planinska joga u Austriji: gastein.at, yogaberge.net, sivananda.at, gjaid.at

Joga u blizini prirode, između ostalog u Srbiji i Crnoj Gori: myyogicadventure.com

Joga-odmor u Evropi i širom svijeta: bookyogaretreats.com

Meditacija: Svjesno utonuti u mir

Jednostavno pratiti vlastito disanje: Duh se može smiriti i sabrati pažnjom i vježbama koncentracije. U cijeloj Austriji postoje meditacijski centri koji nude sedmične kurseve ili višednevne radionice.

Meditacija u Austriji: bzs.at, buddha.at, austria.dhamma.org, puregg.org

Meditacije u Evropi i svijetu: indigourlaub.com, retreaturlaub.de

Planinarenje i duge šetnje: U pokretu dostići sebe

Uslišit će potrebu za pokretom, a djeluje poput meditacije „to-go“: Višednevnim planinarenjem i dugim šetnjama tijelo i duh razvijaju vlastiti ritam. Prizori krajolika pobuđuju čula. Suština će isplivati sama od sebe. Za planinarenje ne treba mnogo, isključivo dobra oprema i dovoljno kondicije. A noćenje u planinskim kućama zaseban je doživljaj. Mogućnosti su mnogobrojne, na primjer ture oko Bischofsmütze u Salzburgu, oko Dachsteina u Gornjoj Austriji ili trodnevno planinarenje na južnoj strani Divljeg cara u Tirolu.

Planinarenje u Austriji: alpenverein.at, weitwanderwege.com, almenrausch.at

Nacionalni park „Slovački raj“: http://slovakia.travel/

Planinarenje na Velebitu: https://croatia.hr/

Duševni wellness: Priuštiti si dodire za tijelo i duh

Wellness obično provodimo u društvu partnera ili prijateljica. Ipak, ko se zaista želi opustiti i stvoriti slobodni prostor unutrašnjosti, priuštit će si pauzu u društvu samog sebe. Duševni wellness nudi dovoljno vremena da si priuštimo masaže i tretmane, da čitamo knjige, ali i da jednostavno ne radimo ništa.

Wellness u Austriji: Ovaj vodič za relaksaciju nudi nekoliko hotela sa spa centrima za žene Relax-Guide.

Wellness u Evropi: Mnogobrojni wellness centri u zemljama poput Slovenije, Češke i Slovačke nude povoljan odnos cijena i usluga za one koji se odluče putovati sami.

Kurs fotografije i radionica pisanja: Skupljati dojmove i kreativno se izražavati

Pisanje i fotografija spadaju u oblik izražavanja za koje si moramo uzeti vrijeme. Jer nije samo riječ o ispravnoj tehnici, već i o pronalasku odgovarajućeg raspoloženja i omogućavanju emocijama da pronađu svoj put ka vani. Često se želimo pomalo umjetnički ostvariti, ali nam sam početak predstavlja problem. Kursevi fotografije i radionice pisanja mogu biti poticaj i blagi motori inspiracije.

Pisanje: schreibwerkstatt.co.at, schreibwerkstatt.at, schreibraum.com

Fotografije: wienerfotoschule.at, fotoschule.wien

Otkrivanje prirodnih bogatstava: Približiti se prirodi i sebi

Šuma i livada mogu pružiti energiju za pronalaženje smisla i novu orijentaciju. Postoje mnoge mogućnosti za bijeg u krajolike preko vikenda: Provoditi vrijeme u domaćim nacionalnim i prirodnim parkovima, izabrati posebne izvore snage ili učestvovati u turama obilaska pojedinih biljaka. Na višednevnim seminarima u prirodi zbližavamo se prije svega sami sa sobom.

Doživljaji u prirodi Austrije: wilderness.at, seelengaertner.at, wildniscamps.at

Doživljaji u prirodi širom Evrope: Kampovanje u jednom od pet nacionalni parkova u Crnoj Gori; posmatranje životinja u Bugarskoj – traventuria.com; pećine i kanjoni u rumunskim Karpatima.

Prema gore
OKViše informacija