Menu

Kuhanje prema Tradicionalnoj kineskoj medicini: Vrijeme je za nove doživljaje i okuse

Kako funkcioniše kuhanje prema Tradicionalnoj kineskoj medicini?

Home » Užitak » Prehrana » Kuhanje prema Tradicionalnoj kineskoj medicini: Vrijeme je za nove doživljaje i okuse - 02.2020

Hrana je mnogo više od pukog unosa za život potrebnih hranjivih materija. Ona čini sretnom, jača tijelo i užitak je za čula. Posebno, kada isprobavamo nove stvari. Kao i food blogerica Pascale Neuens, koja pojašnjava, kako kuhati prema Tradicionalnoj kineskoj medicini i kako na jednostavan i kvalitetan način utaliti glad.

Studirali ste arhitekturu, a sada ste savjetnica za ishranu. Kako je došlo do promjene?

Iznenada sam počela suočavati se s intolerancijama na određene namirnice. Nakon što sam se konsultovala s bezbroj ljekara, ono što mi je zaista pomoglo jeste ishrana poznata kao „pet elemenata“. Tada sam spoznala da o tome želim učiti.

Kako uspijeva tako dugoročna promjena kada je u pitanju ishrana?

Ziel ist, danach mehr Energie zu haben, sich besser zu fühlen, wacher im Geist zu sein. Bei Heißhungerattacken sollte man liebevoll und achtsam mit sich sein und sich fragen, warum man jetzt genau das isst. Denn da handelt es sich nicht um Hunger, sondern um ein emotionales Bedürfnis.

Kako otkriti šta je tijelu potrebno?

Morate razviti osjećaj za ono što vam godi. U tome može pomoći protokol za hranu u koji možete bilježiti sve ono što jedete i šta pritom osjećate. Tijelo šalje jasne signale, samo morate slušati.

Koja jela preporučujete?

Odlične su mi rižine pahuljice sa šafranom. Rijetko da ćete pronaći šafran kao dodatak doručku. A zapravo je to odlična kombinacija, jer šafran potiče probavu. Riža je optimalna kada osjećate da ćete se prehladiti, jer je ona poznata po tome da djeluje protivno virozama. A kombinacija s ljutim kardamomom, slatkim ružama i gorkim šafranom čini da ovo jelo bude posebno. Ipak je važno da ste, kada je u pitanju hrana – kao i u svemu u životu – znatiželjni i da uživate u otkrivanju novih stvari.

Kako u svakodnevnicu integrisati ishranu prema učenju Tradicionalne kineske medicine?

Uz topao doručak, poput kaše ili jaja, to ide sasvim jednostavno. Kuham u elementima, dakle karfiol, špinat, ribu, a dio toga onda uzimam za bazu za ručak za sljedeći dan. Ako imate mapu s receptima, održavate ormarić sa zalihama i jednom sedmično unaprijed skuhate supu, spremni ste.

O osobi

Pascale Neuens , rodom iz Luksemburga, studirala je arhitekturu u Beču. Svoja znanja i iskustva o kuhanju, kuharica dijeli na svom food-blogu, na online kursevima o ishrani i u svom magazinu o Tradicionalnoj kineskoj medicini. Kuhanje vidi kao vježbu opuštanja u kojoj može učestvovati cijela porodica.t.

Recept Pascale Neuens: Rižine pahuljice sa šafranom i pistacijama

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Recept za 2 osobe

Sastojci

130 g bezglutenskih rižinih pahuljica
250 ml dmBio natur bademovog napitka
1 prstohvat himalajske jodirane soli
1 prstohvat šafrana
1 prstohvat kardamoma
bio med kao dodatak
1 čajna kašika dmBio soka od limuna
2 supene kašike dmBio pistacija, sitno nasjeckanih listovi ruže za garniranje

Priprema:

1. Rižine pahuljice skuhati u mlijeku, uz dodatak soli i sastojaka te ostaviti da kuhaju 7-10 minuta.
2. Skloniti s peći i dodati sok od limuna i med.
3. Prije serviranja posuti nasjeckanim pistacijama i listovima ruže.

 

Prema gore
OKViše informacija