Active Beauty
Kuhanje umjesto bacanje: Najbolji zero-waste recepti

Uz ove zero-waste recepte možete iskoristiti i zadnje zalihe namirnica.

Kuhanje umjesto bacanje: Najbolji zero-waste recepti

Manje otpadaka, više od života – a dobro jelo. Uz ove recepte možete iskoristiti i zadnje zalihe namirnica.

Lazanje od povrća

Priprema: 1 sat

Sastojci za 4 porcije:

150 g zeljastog povrća (cca. 10 kom.), npr. kelj, bijeli ili crveni kupus
1 crveni luk
1 čehno bijelog luka
malo biljnog ulja
50 g granulata soje (alternativa 100 g tofua ili 100 g kuhane leće)
(osušeno) začinsko bilje, npr. origano, majčina dušica, ružmarin
200 ml pasiranog paradajza
crvenog vina po želji
50 g suncokretovih sjemenki
150 ml vode
2 čajne kašike nutritivnog kvasca
1 čajna kašika kapara
1 čajna kašika vode kapara

Priprema:

1. Zagrijati rernu na 180 stepeni. U dubljoj šerpi zagrijati vodu s prstohvatom soli. Oštrim nožem izvaditi stabljiku iz listova zeljastog povrća. Ostaviti sa strane, kasnije će postati dio punjenja. Listove zelja ukuhati 2 minute u slanoj vodi i saprati hladnom vodom.
2. Za bolonjez, crveni i bijeli luk oguliti, nasjeckati i prepržiti na ulju u dubljoj tavi. Preostale stabljike zelja sitno nasjeckati, dodati u tavu i prepržiti.
3. Granulat soje potopiti u vodu i posušiti. Dodati u tavu, dobro prepržiti dok sve ne poprimi smeđu nijansu. Dodati pasirani paradajz i vino te sos kuhati oko 10 minuta.
4. Za bešamel sos izblendati suncokretove sjemenke, vodu, nutritivni kvasac, kapar i vodu kapara. Po potrebi dodati vodu, so i dodatno vode od kapara (za više kiselosti).
5. Namastiti pleh i obložiti listovima zelja te naizmjenično redati slojeve bolonjeza, bešamela i dodatne listove. Završiti bešamel sosom.
6. Peći oko 30 minuta dok se ne stvori svijetlosmeđa korica.

Tjestenina s lješnjacima i ricottom

Haselnuss-Ricotta-NudelnPriprema: 1 sat + 30 minuta hlađenja

Sastojci za 20 jastučića:

Za tijesto:

250 g brašna plus malo brašna za razvijanje
100 ml vode
1 čajna kašika soli
2 supene kašike maslinovog ulja

Za punjenje:

150 g krompira
2 supene kašike maslinovog ulja
2 grančice mente (svježe ili sušene)
½ svežnja vlasca (ili 2 vlasi mladog luka)
so
muškatni oraščići

Za punjenje od lješnjaka:

200 g lješnjaka
800 ml vode

Po želji: prezla

Priprema:

1. Lješnjake upržiti u tavi bez masti, dok ne počnu mirisati. Potom izblendati sa 800 ml vode pa procijediti kroz vrećicu za orašaste plodove. Nastalo mlijeko nasuti u staklenu flašu i povremeno piti. Preostale lješnjake za punjenje nasuti u zdjelu i ostaviti sa strane.
2. Za tijesto pomiješati brašno i so. Po sredini napraviti rupu i dodati ulje i vodu. Pomoću viljuške umutiti tečnost s brašnom. Radnu ploču posuti brašnom, na to izliti smjesu i mijesiti jednu minutu dok tijesto ne postane ravno. Po potrebi dodavati vode u kapima ili malo brašna. Ostaviti u frižider na oko 30 minuta u zatvorenoj posudi.
3. Začinsko bilje sitno nasjeckati, tučkom izdrobiti mentu. Skuhati krompir, oguliti i usitniti u presi za krompir. Isti pomiješati sa 70 g ostataka lješnjaka i začinskim biljem te dodati so i muškatne oraščiće.
4. Komad tijesta veličine kajsije izravnati tako da bude što tanji. Pomoću čaše iskružiti krugove.
5. Punjenje oblikovati u male kuglice i staviti u krugove od tijesta. Rubove krugova pokvasiti vodom i preklopiti tako da se dobije polumjesec. Višak zraka istisnuti i rubove spojiti (zatvoriti) viljuškom (poput klepa).
6. Zagrijati šerpu s posoljenom vodom i punjeno tijesto kuhati na laganoj vatri oko 4 minute. U drugoj šerpi zagrijati ulje, punjeno tijesto izvaditi iz vode i staviti u šerpu sa zagrijanim uljem. Po želji posuti prezlom. Uz ovo jelo odgovara zelena salata.

Veganski sir od karfiola

Priprema: 20 minuta

Karfiol-Käse RezeptSastojci:

100 g suncokretovih sjemenki
1 mrkva
180 g karfiola (1/2 – 1/3 glavice)
1 prstohvat kajenskog bibera
malo sirćeta (alternativa sok od limuna)
4 čajne kašike nutritivnog kvasca
½ čajne kašike kurkume
2 čajne kašike mljevene paprike
1 čajna kašika senfa
1 čajna kašika soli

Za 20 brusketa:

½ bageta / bijelog hljeba od prethodnog dana
5 supenih kašika maslinovog ulja
2 čajne kašike sušenog začinskog bilja ili začina

Priprema:

1. Za sir u toploj vodi potopiti suncokretove sjemenke.
2. Mrkvu i karfiol nasjeckati u komade jednake veličine i kuhati u slanoj vodi. Procijediti i ostaviti da se ohladi. Također procijediti sjemenke i zajedno s povrćem i ostalim sastojcima izblendati. Po potrebi dodati sirće (za više kiselosti), so i biber (za više ljutine).
3. Za bruskete zagrijati rernu na 180 stepeni. Hljeb nasjeći na tanke kriške. Pomiješati ulje i začine te smjesom premazati kriške.
4. Rasporediti po tepsiji i peći u rerni oko 4-5 minuta, dok kriške ne postanu hrskave i zlatne boje. Gotove bruskete mogu se držati sedmicama u zatvorenoj posudi.