Active Beauty
Kuhati bez glutena: Recept za sataraš od povrća i heljde

Kuhanje za osobe koje boluju od celijakije ne mora biti komplikovano.

Kuhati bez glutena: Recept za sataraš od povrća i heljde

Sataraš od povrća i heljde

Vrijeme pripreme: 25 minuta

25 minuta

Sastojci za dvije osobe:

120 g heljde
1 čajna kašika jabukovog sirćeta
1 supena kašika kokosovog ulja
100 g špinata
10 šampinjona
10 cherry paradajzića
½ brokule
1 čehno bijelog luka
250 ml vode

Za dresing:

2 supene kašike tahina
2 supene kašike javorovog sirupa
1 čajna kašika jabukovog sirćeta
2 supene kašike limunovog soka
2 supene kašike soja sosa

Priprema:

  1. U šerpu nasuti vodu, 1 čajnu kašiku jabokovog sirćeta i heljdu i kratko kuhati. Smanjiti temperaturu i smjesu ostaviti da kuha 15 minuta na srednjoj temperaturi.
  2. U međuvremenu očistiti povrće i nasjeckati. U tavi zagrijati kokosovo ulje, u isto izdrobiti bijeli luk i kratko pržiti. Dodati povrće – izuzev špinata – i pržiti dodatnih nekoliko minuta. Potom dodati sve sastojke za dresing i stalno miješati, dok se paradajz i šampinjoni ne smekšaju.
  3. Dodati špinat i sve dobro pomiješati.
  4. Prokuhalu heljdu dodati u smjesu povrća i sve dobro pomiješati. Raspodijeliti na dva tanjira i odmah servirati.