Menu

Morske soli molim!

Već vijekovima je poznato dejstvo soli na kožu.

Home » Ljepota » Morske soli molim! - 10.2016

To je dobro za kožu. Opušta se duh. Već vijekovima je poznato dejstvo soli na kožu. Danas so za kupanje jednostavno pravimo sami.

Zatvorite vrata kupatila. I jednostavno isključite cijeli svijet. Napunite kadu toplom vodom. Dodajte mirisnu so za kupanje. Zaronite. Opustite se. Ne razmišljajte ni o čemu. Uživajte u miru. Dišite duboko. I, pri tome, usput njegujte kožu. Soli za kupanje obećavaju ne samo prijatne trenutke kupanja, one snabdijevaju kožu važnim hranjivim materijama, umiruju i dovode u ravnotežu tijelo i duh. One čine kožu nježnom i mekanom, jer imaju iste karakteristike kao piling. Osim toga, doprinose detoksikaciji organizma i učvršćuju vezivno tkivo. Soli za kupanje su poznate kako po svojim kozmetičkim tako i po terapeutskim svojstvima. I to već hiljadama godina.

Staro i dokazano

Blagotvorni efekti koje kupanje u slanoj vodi ima na tijelo su ljudima poznati još od davnina. Stari Egipćani su se kupali u soli Mrtvog mora uz dodavanje raznih ekstrakata ugodnog mirisa. Navodno je i grčki ljekar Hipokrat propisivao kupke sa solima za kupanje kod različitih tegoba, a to je bilo negdje oko 400. godine p.n.e. Pa čak su i Homeru bile poznate pozitivne karakteristike soli za kupanje, jer u konačnici je omogućio Odiseju da na ovaj način povrati svoje moći. U 18. vijeku je došlo do procvata terapije solima za kupanje. Počevši od Engleske, i u ostalom dijelu Evrope je postalo veoma moderno korištenje kupki sa solima.

So je jedan od najdragocjenijih resursa na Zemlji. To važi i za našu kožu i našu ljepotu.

Prirodno. So je jedan od najdragocjenijih resursa na Zemlji. To važi i za našu kožu i našu ljepotu.

Liječenje i detoksikacija

Danas se soli za kupanje ponovo sve više koriste u terapeutske svrhe. Njihovo ljekovito dejstvo na određena oboljenja je prepoznato i u velikoj mjeri istraženo. Kada je riječ o oboljenjima mišića, problemima sa kožom i čak reumatskom oboljenju, da navedemo samo neke, mogu se pokazati dobri rezultati. One mogu ublažiti stanja iscrpljenosti i obezbijediti novu energiju. Osim toga, soli za kupanje djeluju kao sredstva za detoksikaciju našeg organizma. Vrućom kupkom se pokreće proizvodnja znoja, čime bioenergija ponovo dolazi u ravnotežu. Stimuliše se protok energije u tijelu. I, na kraju, so za kupanje snabdijeva kožu vlagom i stoga se posebno preporučuje kod osjetljive, senzibilne i suhe kože. Redovnom upotrebom čak i rožnata i ispucala koža ponovo postaje glatka i mekana, dok nečista i masna koža postaje čista i svježa. Međutim, u terapeutskim primjenama je važno da se koristi morska so ili, još bolje, so iz Mrtvog mora. Ono što so za kupanje detaljno radi sa našom kožom je, u svakom slučaju, izuzetno uzbudljivo.

Dejstvo i sastojci

So za kupanje se najvećim dijelom sastoji od soli kao što su natrijum hlorid, natrijum fosfat ili boraks. Dodatno sadrži dragocjene minerale kao što su magnezij, brom, kalijum, kalcijum, željezo, cink i bakar. Svi ovi minerali imaju pozitivan efekt na našu kožu. Magnezij, na primjer, razvija svoje dejstvo tako što sitni ioni magnezija prodiru u gornji sloj kože i poboljšavaju hidrataciju, što kožu čini mekanom i glatkom. Brom, s druge strane, doprinosi stvaranju određenih hormona koji su odgovorni za regeneraciju kože. Osim toga, ima i umirujući efekat na cjelokupno tijelo. Kalijum također utiče na sadržaj vode, jača odbrambene snage kože i dodatno djeluje protuupalno. Kalcijum je važan za osjetljivu kožu. On posjeduje antialergijska svojstva i pomaže koži u očuvanju ravnoteže. Obično se slani dodaci za kupanje nabavljaju u obliku praha ili granula, ali ponekad se javljaju i u vidu takozvanih tableta za kupanje. Pojedine soli za kupanje sadrže dodatne boje i mirise, ili su obogaćene najrazličitijim eteričnim uljima ili cvjetnim ekstraktima. .

Jednostavno se opustite, a ostatak prepustite djelovanju soli.

Snažno. Jednostavno se opustite, a ostatak prepustite djelovanju soli.

U zavisnosti od dodatka i efekt je drugačiji. Principijelno se, međutim, on zasniva na promjeni osmotske ravnoteže vode. To znači da ako je sadržaj soli kupke dovoljno visok i odgovara sadržaju soli u krvi, pokreće se osmotski efekt. Tada dolazi do razmjene između tijela i vode. Detoksikacija i uklanjanje kiseline iz tijela se vrši preko kože. To za posljedicu ima manje oduzimanje soli iz tijela preko kože, a time se smanjuje nastanak bora. Osim toga, zahvaljujući solima u vodi, povećava se relativna gustoća, a time i tjelesna energija. Zbog toga se tijelo u vodi osjeća mnogo lakše. A kada izađete iz kade osjećate se opušteno, glava vam je rasterećena i imate potpuno njegovanu kožu.
Dakle, so za kupanje može napraviti pravo čudo. A uz to, na relativno jednostavan način i potpuno u skladu sa vašim željama i raspoloženjem, možete samo kod kuće napraviti so za kupanje.

Domaći proizvod i poklon

Bez obzira da li ga odmah želite iskoristiti ili napuniti u dekorativne flašice i ostaviti nekome ispod novogodišnje jelke, za pripremu soli za kupanje nije potrebno mnogo. Samo so, cvjetni ekstrakti i različita eterična ulja. Nema nikakvih ograničenja za individualne kreacije. Kod korištenja eteričnih ulja, ipak, treba biti oprezan. Jer, ne podnosi svaka koža svako ulje, neki ljudi mogu reagovati i alergijski. Preporučene vrste soli su morska so, so Mrtvog mora, kamena so, himalajska so ili kombinacija ovih vrsta soli. Različita granulacija čini so za kupanje optički primamljivijom. Svi ovi sastojci se dobro međusobno izmiješaju. Mješavina se ostavi oko pola dana da odstoji. Nakon toga se odmah može puniti u flašice ili male bokale. Ili odmah dodati u sopstvenu kadu za kupanje. A onda zatvorite vrata. I zaronite.

Recept: zimska Božićna so za kupanje

Sastojci

 • 750 g čiste morske soli
 • 1 kašika bademovog ulja
 • 3 kašike sjemenki anisa
 • 2 štapića cimeta
 • 5 kapi eteričnog ulja anisa
 • 3 kapi eteričnog ulja narandže

Priprema: Stavite morsku so u veliku teglu sa poklopcem. Nakapajte bademovo ulje i oba eterična ulja u to i zatvorite teglu. Sada je smjesu potrebno dobro protresti kako bi se ulja sjedinila sa soli. Štapiće cimeta i sjemenke anisa staviti u začinske vrećice i u vrećici ih dodati u teglu. Da bi sastojci iz začina mogli preći u so za kupanje potrebno je određeno vrijeme. Stoga zimsku so za kupanje ostavite da odstoji oko pet dana.Nakon toga zimsku so za kupanje možete presuti u ukrasnu staklenu posudu.

Prirodna so iz mora, posebno iz Mrtvog mora ima ljekovito dejstvo.

Korisno. Prirodna so iz mora, posebno iz Mrtvog mora ima ljekovito dejstvo.

Recept: so za kupanje u slučaju prehlade

Sastojci:

 • 1 zdjela fine morske soli
 • 1 šolja grube morske soli
 • 8 kapi ulja eukaliptusa
 • 8 kapi ulja narandže
 • 8 kapi ulja timijana

Priprema: Pomiješajte sastojke i naspite mješavinu u lijepu staklenu posudu. I, eto ga, so za kupanje je gotova.

Dejstvo soli za kupanje počinje tek nakon 10 do 15 minuta.

Učinak. Dejstvo soli za kupanje počinje tek nakon 10 do 15 minuta.

Kako koristiti?

Soli za kupanje imaju izuzetno njegujući, a često i ljekovit efekat na našu kožu. Ipak, treba obratiti pažnju na nekoliko savjeta kod primjene.

 • Doziranje: 100 grama soli za kupanje po jednom kupanju je dovoljno. To odgovara otprilike oko četiri kašike. Ako se koristi presovana so za kupanje u obliku tableta, onda je obično dovoljna jedna tableta.
 • Temperatura: Optimalna temperatura vode kod upotrebe soli za kupanje je između 35 i 37 stepeni. Voda ni u kojem slučaju ne bi trebala biti hladnija, jer u protivnom so za kupanje ne može razviti svoje puno dejstvo. Kraće i hladnije kupke do 35 stepeni osvježavaju i daju energiju. Kupke za opuštanje trebaju imati temperaturu između 36 i 37 stepeni. Temperature vode iznad 37 stepeni nas čine pospanim i dremljivim. Kod ljekovitih kupki, voda je najčešće još toplija.
 • Trajanje: Kupanje bi trebalo trajati maksimalno 20 minuta. S druge strane, duže kupanje u soli za kupanje isušuje kožu.
 • Oporavak: Nakon vruće kupke se preporučuje temeljito utrljavanje kreme u kožu i period odmora od oko 30 minuta. Kako bi se koži omogućio period oporavka, so za kupanje se ne treba koristiti više od dva do tri puta na sedmično.
 • Piti: Nakon kupanja trebate konzumirati vodu i biljni čaj. To će stabilizovati vašu cirkulaciju.

Savjet: Dejstvo soli za kupanje počinje tek nakon 10 do 15 minuta. Nakon kupanja kožu samo nježno obrisati i obavezno joj omogućiti da se odmori.

Za one koji vole kupanje: DIY pripravci

Kaffeepeeling

Kaffee Peeling mit Olivenöl und SalzDer Kaffe hilft der Haut, die toten Schüppchen abzustossen und macht das Hautbild feiner und weicher. Er regt die Zellerneuerung und die Durchblutung an und kann sogar Cellulite entgegenwirken.

 

Za jednu čašu je potrebno:

 • 1 šalicamorske soli
 • 4 šalica mljevene kave
 • 2 kašike maslinovog ulja

 

Priprema:

Prvo je potrebno pomiješati kavu i ulje, a zatim dodavati sol dok se ne stvori kompaktna masa.

fertiges Kaffeepeeling im Glas zum verschenken

Piling deluxe

Salzpeeling aus Salz Honig und Milch

Koristite med za savršeno meku kožu.

Za jednu čašu potrebno je:

 • 2 kašike meda
 • 5 žlice morkse soli
 • 3 kašike mlijeka

 

 

Priprema:

Prvo pomiješati mlijeko i sol te na kraju dodati med.

Peeling mit Salz schön verpackt

 

Prema gore
OKViše informacija