Menu

Tri majke, tri stila

Jednostavna ljepota.

Home » Ljepota » Make up » Tri majke, tri stila - 04.2018

Zamolili smo da nam pred kameru stanu tri sasvim različite žene da bismo s njima razgovarali o majčinstvu te o njihovim ritualima ljepote.

Tina

37 godina, ima kćerku (7 godina) i sina (3 godine). Trenerica joge koja će uskoro završiti studij filozofije u Beču

Šta za Vas znači majčinstvo?
U svakom slučaju, više davanje nego primanje. Vježbam se u sklopu svakodnevnog treninga opuštanja iako pritom često nailazim na vlastita ograničenja.

Je li tako tema ljepote u Vašem životu poprimila jedno novo značenje?
Moj pristup ljepoti je postao puno opušteniji. U međuvremenu su ljepota i dobar osjećaj u vlastitom tijelu postali međusobno usko povezani pojmovi.

Imate li neki poseban ritual ljepote otkad ste postali majka?
Svake dvije do tri sedmice priuštim si kratak odmor u kadi. Pritom su mi potrebni samo ulje za kupku, kafa, muzika – i svakodnevica nestaje na čas.

Vaše pjegice se odmah primjećuju na Vama. Jesu li Vam one ikada predstavljale problem?
Kada sam bila dijete, nisu mi predstavljale nikakav problem, a kada sam bila djevojka, onda su me zbog njih zadirkivali. Uz neke trikove pokušavala sam ih prekriti pri čemu sam na tehničkom nivou često pretjerivala s make-upom. Ali, zapravo, cijeli svoj život voljela sam svoje pjegice.

 

Postoji li neki make-up kojega se nikako ne biste mogli odreći?
Maskare, u svakom slučaju. Volim svoje oči kada na njih nanesem maskaru.

Kakvu sliku o ljepoti prenosite na svoju djecu?
Želim da moja kćerka postane žena koja ni na koji način neće biti zaluđena ljepotom. Naravno, važno je gledati i paziti na sebe te se njegovati. Moja djeca treba da nauče da drže žene lijepim prema onome što čine ili kažu.

 

Preporučujemo:

Postojano. Maybelline New York, Matte Ink tekući ruž za usne, postojan je do 16 sati, amat usne nisu isušene ninakon cjelodnevnog nošenja.
Prekriveno. alverde cover & stay tečni puder, efikasno prekriva sve nedostatke uz postojanost (br.10)
Završni potez. alverde gel za obrve, oblikuje, fiksira i njeguje obrve. (br. 03).
Naglašeno. L’Oreal Paris Infaillible paleta rumenila naglašava konture lica uz paletu nijansi koje pristaju svima. (br. 02).

 

Kinga

41, ima kćerku (6 godina) radi kao menadžerica u kancelariji, dolazi iz Mađarske

Šta za Vas znači majčinstvo?
Majčinstvo u velikoj mjeri obogaćuje život i privrženost, ali i posao i osjećaj odgovornosti.

Možete li izdvojiti jednu promjenu koja se dogodila u Vašim ritualima ljepote?
Uopšte ne. I dalje pokušavam da ih sve zadržim i to mi je ekstremno važno jer tako se jednostavno osjećam ugodno u svojoj koži.

Kako se šminkate ujutro kada ste u žurbi?
Važna mi je dobra podloga, a svoje obrve ističem na svakodnevnoj bazi. Bez olovke za obrve nikako ne ide jer volim kada su izražajne.

A kada poželite više?
U posebnim prilikama dozvolim si malo boje, pa, na primjer, usne bojim crveno ili narandžasto.

Razlikuje li se mađarski ideal ljepote od nekih drugih?
Vjerujem da su žene Istočne Europe općenito malo otvorenije prema kozmetici. Odlasci kozmetičaru se jednostavno u to ubrajaju. Može biti i do toga da su tretmani različitih oblika znatno povoljniji.

Koji ideal ljepote prenosite na svoju kćerku?
Da je važno biti njegovana i prirodna. Ona može da eksperimentiriše sa šminkanjem i bojenjem kose, ali samo želim da se zadrži u okvirima prirodnog stila.

Kako se u Vašoj porodici obilježava Majčin dan?
Majčin dan je kod nas važan dan i moj muž ga nikada ne zaboravlja. Moja kćerka mi izrecituje pjesmicu, moj muž mi donese cvijeće. Pridajemo značaj Majčinom danu.

Preporučujemo:

Tečni metal. Catrice cosmetics, Liquid Metal, kremasta sjena za oči, dugotrajna je, ne razmazuje se i ne skuplja na kapcima (br. 10).
Sjaj. alverde paleta sjena za oči, naglasiti će pogled i dati prirodan sjaj na kapcima (br. 02).
Visoki sjaj. trend IT UP, High Shine, ruž za usne, sa uljem avokada, njeguje usne uz savršenu boju.

 

Linda

35 godina, ima 2-godišnjeg sina, u maju očekuje drugu bebu. Fotografkinja i samostalna redateljica fotografije, ima češke korijene

Šta za Vas znači majčinstvo?
a Vam budem iskrena, prilično mi je naporno i iziskuje precizno planiranje vremena. Trebalo mi je neko vrijeme prije nego što sam se navikla na ovaj novi stil života. Ali, zapravo, nema ništa ljepše od toga i to je smisao mog života i taj osjećaj je toliko prirodan.

Jeste li posljedično promijenili svoje rituale ljepote?
Poprilično. U području njege i ljepote u puno sam većoj mjeri osviještena. Tokom trudnoće sam promijenila ukupan asortiman proizvoda koje koristim. Potpuno sam si zabranila lak za nokte.

Šta radite kada se ujutro jako žurite?
Važna mi je dobra podloga, a više uopšte ne mogu bez korektora jer nekako moram prikriti neprospavane noći.

Je li šminkanje Vaša desetominutna pauza od svakodnevnog haosa?
Da, jako uživam u tom vremenu koje posvećujem samo sebi i posebno mu se radujem.

Kakvu ulogu u make-upu ima boja?
Kada imam vremena, otvorena sam za eksperimentisanje pa se može dogoditi da odaberem pink tuš za oči. Inače sam sklonija prirodnim, zemljanim tonovima.

Po čemu se razlikuje češki ideal ljepote?
Na ljepotu stavljamo jak naglasak. Kod nas nijedna žena ne bi izašla na ulicu, a da nije našminkana. Žene često ističu oči i usne, a i noktima pridajemo važan značaj.

 

Preporučujemo:

Kombinacija. Univerzalne nijanse Max Factor Miracle, palete za kontusiranje s kremastom, laganom i dugotrajnom formom za lako konturisanje. Odgovaraju svakom tonu kože (br.10).
Linija. Uz trend IT UP, Contour & Glide, olovku za usne, pređite liniju i hrabro povucite pravi potez na očima (br. 225).
Boja za obrazima. alverde, Rouge Tint & Highlighter, kremasto rumenilo za svježinu i ljepotu tena.
Korekcija. Uz Maybelline New York, Instant Anti-Age, The Eraser Eye, korektor. Za savršeno prekrivanje podočnjaka i bora.

Prema gore
OKViše informacija