Menu

Pospremljeno: Na ovaj način će djeca naučiti minimalizam

Minimalizam se jednostavno da integrisati u porodičnu svakodnevnicu.

Home » Porodica » Pospremljeno: Na ovaj način će djeca naučiti minimalizam - 11.2019

Kada stan postane teren sa preprekama od igračaka, vrijeme je da razmislite o odnosu stvari i prostora u vašem stanu. Da li se minimalizam može sprovesti i u turbulentnim porodičnim svakodnevnicama? Da, jer manje stvari podrazumijeva više prostora, više novca kojeg možete uložiti u doživljaje i više vremena kojeg možete uložiti u izlete umjesto u pospremanje.

„Klonite se samovolje“ savjetuju Susanne Mierau i Milena Glimbovski u savjetniku za minimalizam „Jednostavno živjeti porodicu“. A to znači preispitati šta nam zaista treba. Minimalizam se ipak ne dešava preko noći. „Kada se nađemo na putu minimalizma, to radimo kako bismo otklonili pritisak. Ne treba nam dodatni pritisak i zadaci u želji da se opustimo“ pišu Mierau i Glimbovski.

„Pet R“ redukcije

Jedna od začetnika pokreta zero-waste i time ambasador minimalističkog načina življenja jeste Bea Johnson. Ona je bila ta koja je „magičnih pet R“ učinila vodiljom ovog životnog stila: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle & Rot. Dakle, odbijte ono što vam ne treba, redukujte ono što već imate i ponovo upotrijebite stvari koje imate. Ako je nešto pokvareno pokušajte isto popraviti, prije nego što reciklirate. A sve što završi na bio otpadu, može se kompostirati. Na taj način posjed možete redukovati na ono najvažnije, a ujedno smanjiti otpad.

I djeca pomažu na odgovarajući način

Postepeno i djeca mogu učiti kako živjeti minimalistički. Iako mali još uvijek ne mogu u potpunosti shvatiti zašto neke svoje stvari sada moraju odbaciti, potrebno ih je postepeno učiti kada je u pitanju ova tema. Zajedno možete pakovati nekoliko različitih kutija: Kutija sa stvarima koje zadržavate, kutija sa stvarima koje ćete možda zadržati, kutija sa stvarima koje se mogu popraviti i kutija sa stvarima koje više ne trebaju. Kutiju sa stvarima koje ćete možda zadržati za početak ostavite nekoliko sedmica po strani. Ukoliko se za tim stvarima pojavi potreba, ostavite ih – ukoliko ne, možete ih pokloniti ili reciklirati.
S obzirom da minimalizam podrazumijeva da određene stvari sami pravimo (umjesto da ih kupujemo), moguće je svoje popodne sa djecom organizovati uz DIY radionicu. Pritom će se djeca osjećati ponosno, jer su samostalno nešto napravili – ujedno će naučiti cijeniti stvari.

Prednosti ovog načina života, spisateljice su sažele ovako: „Djeci je u njihovom razvoju potreban slobodan prostor, kako u duhovnom i prostornom smislu, tako i kada su u pitanju stvari. Znatiželja i mašta su motori razvoja. Redukcija stvara slobodni prostor za interakciju.“

I dosadna tema poput pospremanja također se može organizovati bez stresa. Uz pratnju roditelja čak i mala djeca mogu u tome učestvovati. Umjesto naredbe „Pospremi svoju sobu!“ možete reći: „Započet ćemo sa tim da kockice pospremimo u kutiju“, preporučuju Mierau i Glimbovski. Potrebno je stvoriti više opcija za čuvanje stvari. Ukoliko na kutije nalijepimo odgovarajuće slike, djeci će biti lakše pospremiti.

Sadržaj kutija se mjesečno može mijenjati, kako bi se ponovo otkrile stvari koje posjedujemo. Ono što i ne koristimo toliko često, možemo ostaviti u podrum ili na tavan.

Manje stvari, više mjesta

Sistem „Capsule-Wardrobe“ možda i nije novi, ali je još uvijek odlična metoda slaganja ormara. Ideja koja se iza toga krije: Ograničen broj komada odjeće koji se daju kombinovati i sezonski mijenjati. A to važi ne samo za roditelje, već i za djecu. Jer u trenutku kada se djeca odluče samostalno oblačiti, obično nastaju divlje kombinacije boja ili outfiti koji ne odgovaraju vremenskim prilikama – parola: princezasta haljinica tokom zime.
Rješenje može biti kutija za odjeću koju mali jednostavno mogu dohvatiti. U istoj se nalaze osnovne stvari, koje se mogu kombinovati i odgovaraju godišnjem dobu. Minimalni utrošak za maksimalni rezultat.

Savjet za knjigu
U knjizi „Jednostavno živjeti porodicu – savjetnik za minimalizam: stanovanje, odjeća, lifestyle, obazrivost“, Susanne Mierau i Milena Glimboski pokazuju na koji način se riješiti bespotrebnih stvari i kako se organizovati tako da ostane dovoljno vremena za porodicu i za sebe.

Prema gore
OKViše informacija