Menu

Napravljeni s ljubavlju

Savjeti za blagdanske kolače.

Home » Užitak » Napravljeni s ljubavlju - 11.2016

Paralelno sa početkom praznika užarit će se i naše rerne u kojima će se, uz prave namirnice, proizvoditi sve što vam je potrebno za ukusne praznike.

Pripremite se za nadolazeće praznike i ispecite najfinije kolače.

Mala pomoć

  • Prhko tijesto se raspada: Ponekad je u maslacu spas. Ako ništa drugo, možete ga razmrviti, dodati malo brašna (ili mljevenih oraha), a mrvice tijesta ostaviti za pripremu kolača od jabuke.
  • Glazura ne prijanja: Kolač premažite sa malo zagrijane marmelade. Kad se marmelada stvrdne, čokoladna glazura će dobro prianjati.
  • Kolač se ne može odlijepiti od kalupa: Poznato je da kalup prethodno moramo namastiti i posuti brašnom ili mrvicama. Ako se uprkos tome kolač i dalje bude lijepio za kalup, omotajte kalup hladnom, vlažnom kuhinjskom krpom. Nakon nekoliko minuta kolač će otpustiti.
  • Kolač je odviše suh: Naravno da ga možete puniti klasičnom kremom ili marmeladom. Alternativno, tijesto možete probosti čačkalicom pa prema ukusu na mjestu rupa doliti malo nekog likera ili soka.
  • Snijeg ob bjelanjaca nije dovoljno tvrd: Ovo se često događa kada su jaja prehladna. Zato ih pravovremeno izvadite iz hladnjaka, dobro razdvojite bjelance od žumanjaca, a zatim u bjelance dodajte još prstohvat soli.

Savjet: Uključite cijelu porodicu u izradu kolača i ove ih godine pravite s ljubavlju, ali i s kreativnošću.

 

Jedno tijesto – pet vrsta keksa

Malo tijesta i sve je moguće!

Tijesto: prhko

keksi

Sastojci.390 g brašna (glatkog)260 g maslaca130 g šećerasvježe ribana kora limuna1 žumance10 g vanilinog šećera1 prstohvat soli

Vrste keksa koje možete napraviti sa navedenim sastojcima za tijesto:

1. Vanilin kiflice: za pripremu vanilin kiflica zamijenite dio brašna mjevenim orasima, oblikujte kiflice i ispecite. Kada su pečene, uvaljajte ih u mješavinu vanilinog šećera i šećera u prahu.
2. Prhki kolačići od cimeta ili maka: izrađeno i izvaljano tijesto premažite sa svake strane sa malo otopljenog maslaca, cimetom i šećerom ili makom, zatim ga zamotajte, izrežite na kriške debele oko 1 cm i ispecite.
3. Crno-bijelo pecivo: podijelite tijesto na dva dijela. Zatim u jedan dio tijesta umiješajte kakao i otopljenu čokoladu. Nakon toga od tamnog tijesta oblikujte kolutiće pa ih omotajte trakama od bijelog tijesta da biste dobili svijetli okrugli kolačić sa crnom sredinom.
4. Prhke zvjezdice: pomiješajte tijesto sa lješnjacima i vanilijom, oblikujte zvjezdice, ispecite ih i ukrasite puslicama od bjelanaca.
5. Trokutići od naranđe i mrkve: pomiješajte tijesto sa ribanom mrkvom, naranđom i lješnjacima, ispecite kekse i na kraju ih umočite u otopljenu čokoladu.

 

 

Prema gore
OKViše informacija