Menu

Savjetovanje: Nedostatak magnezija

Dr. Ivana Molnár o važnosti magnezija.

Home » Zdravlje » Savjetovanje: Nedostatak magnezija - 02.2019

Ljekar opće i nutritivne medicine u Beču dr. Ivana Molnár objašnjava razloge nedostatka magnezija te kako iste spriječiti.

Koja je važnost magnezija za tjelesno i duševno blagostanje?

Mineralna materija magnezij učestvuje u više od 300 procesa rada metabolizma tijela. Magnezij na primjer pomaže u sprečavanju stvaranja kalcifikata ili kamena u bubregu i žuči. Unos dovoljnih količina magnezija u svakodnevnoj ishrani važan je za zdravlje zuba. Nedostatak magnezija može se pokazati na različite načine, poput grčeva u listovima, trzanja očnog kapka, napetosti, problema sa spavanjem, trncima u prstima, jakih menstrualnih bolova, nemira, umora i učestale podložnosti stresu. S obzirom da se nedostatak magnezija pokazuje na različite načine, često taj problem ostaje neotkriven. Status magnezija moguće je utvrditi jednostavnim vađenjem krvi, ali ni taj nalaz nije uvijek vjerodostojan.

Koje osobe bi trebale paziti na unos magnezija?

Dnevna potreba za magnezijem iznosi između 300 i 400 miligrama, pod pretpostavkom da su rezervoari u kostima puni. U normalnom slučaju tijelo pohranjuje 20 do 25 grama, više od polovine nalazi se u kostima. Visoku potrebu za magnezijem najčešće imaju trudnice i dojilje, djeca u razvoju, sportisti, osobe koji se jednolično hrane, pojavljuje se u tjelesnim i duševnim fazama stresa, kod određenih oboljenja poput dijabetesa i probavnih tegoba te kao posljedica korištenja određenih lijekova. Pri upotrebi antibaby pilula žene bi trebale obratiti pažnju da u ishrani unose dovoljne količine magnezija.

Kako se može spriječiti nedostatak magnezija u organizmu?

Magnezij je sastavni dio mnogih multivitaminskih i mineralnih preparata te se po potrebi lako može koristiti kao dodatak prehrani. U slučaju nedostatka magnezija, preparate je neophodno koristiti nekoliko mjeseci. Osobe koje boluju od dijabetesa ili nepravilnog rada bubrega ove preparate trebaju koristiti isključivo uz prethodnu konsultaciju s ljekarom. Ukoliko se kod kardiovaskularnih bolesti, visokog pritiska, migrena ili depresija pojavi nedostatak magnezija, isti se mora dugoročno tretirati.

Odgovorila
DR. IVANA MOLNÁR
ljekar opće i nutritivne medicine u Beču

Prema gore
OKViše informacija