Menu

Njega kože u sauni: Neki to vole vruće

Kada je vani hladno, sauna, spa i kupke savršena su topla i ugodna promjena.

Home » Ljepota » Njega » Njega kože u sauni: Neki to vole vruće - 12.2019

Dosta vam je zimskog vremena? Kada se hladnoća uvuče pod kožu i tama laganim korakom počinje uticati na misli i um, vrijeme je za toplu pauzu. Jedan dan u spa centru, ugodna večer u sauni ili mirisna kupka u vlastitoj kadi savršeni su da zagrijete raspoloženje i razmazite kosu, kožu i tijelo.

Redovne kure znojenja, što je u Finskoj posebno popularno, čiste tijelo i dušu te jačaju imunitet. Ali on nije jedini koji             profitira od „vrele pauze“, već i cijeli organizam: Jača se kardiovaskularni sistem, regenerišu se mišići koji su posebno opterećeni tokom dana te se potiče razgradnja faktora stresa. Osim toga se poboljšava cirkulacija i snabdijevanje tijela kisikom, što kožu čini glatkom, a ten blistavim

Ispravno znojenje se, ipak, treba naučiti. Osnovno pravilo: bez alkohola, teške hrane i bolesti – to bi bilo preveliko opterećenje za tijelo. Posjeta sauni može spriječiti nastanak prehlade, ali je ne može izliječiti. Nemojte nositi pirsinge, nakit i ukosnice od metala, jer bi isti u procesu zagrijavanja mogli opržiti kožu i kosu. Ako ste skloni rozacei i proširenim venama, zahvaćena mjesta namažite kremama koje hlade ili pokrijte vlažnim peškirićima, kako toplina ne bi prouzrokovala dodatno širenje.

 

Ispravno znojenje u sauni

Prije odlaska u saunu obavezno je tuširanje. Ako u sauni ima i termalna kada, kod aklimatizacije pomaže topla kupka. Cirkulacija se može potaći masažom četkama. Potom se dobro posušite, jer se pokvašena koža teže znoji.

Idealna su dva do tri odlaska u saunu u trajanju od osam do petnaest minuta. Između i nakon tretmana preporučuju se šetnje na svježem zraku. Znoj uvijek saperite hladnom vodom – sve drugo bi uništilo efekt saune. Po želji se tretmanima može dodati i kupka u pari. Prisutna vlažnost poslužit će kao piling tijela. Nakon djelovanja kupke, isperite tijelo – i nježna koža je zagarantovana!

U saunama također možete tretirati kosu i to pogodnim maskama. Visoka temperatura i para potiču intenzivno djelovanje proizvoda za njegu. Kada je u pitanju koža, ista i nakon tretmana određeno vrijeme jače upija aktivne materije. Stoga se isplati da nakon posljednjeg odlaska u saunu nanesete masku za lice i da kožu njegujete hranjivim i bogatim losionom za tijelo.

 

Wellness (koji se) mora

 

 

Savršeno za hladna godišnja doba jesu i tople kupke ispunjene morskom soli, algama ili blatom koje, zahvaljujući boji i mirisu, savršeno opuštaju. Morska blaga hrane, štite i njeguju tijelo vitaminima, mineralnim materijama i elementima u tragovima. Wellness centri, osim toga, nude i različite pilinge od blata ili morske soli te proizvode za njegu koji sadrže alge i blato.

 

 

Spa-Feeling u kućnoj varijanti

Ako se radije opuštate kod kuće, učinite svoju kadu dijelom beskrajnog mora. Soli za kupke iz Mrtvog mora potiču obnavljanje ćelija, jačaju imunitet, oslobađaju disajne puteve i umiruju nerve. U zavisnosti od količine vode, za kvalitetnu sonu kupku potrebno je oko 1,5 kg soli. Na taj način se dostiže koncentracija jednaka kao i u krvi čovjeka, što potiče upijanje mineralnih materija i elemenata u tragovima. Idealno vrijeme kupanja je 15 minuta pri temperaturi od 37 stepeni. Ako čeznete za osjećajem ultimativne lakoće, možete povećati udio soli u kupki i svoju kadu učiniti takozvanim rezervoarom za lebdenje. Zagarantovan je savršeni osjećaj opuštanja!

Program opuštanja se i kod kuće može proširiti. Tokom kupanja, maske za lice posebno dobro djeluju, a nakon toga svakako kožu tretirajte losionima. Ako želite zategnutiju kožu, koristite proizvode koji sadrže smeđe alge, a koje potiču rad metabolizma i stvaranje kolagena. Za isto se rado kombinuju zelene alge i planktoni koji hidratiziraju, potiču regeneraciju i čine kožu blistavom i lijepom.

Prema gore
OKViše informacija