Menu

Njega otporna na vrijeme za dječiju kožu tokom zime

Uz odgovarajuću njegu, koža je spremna za hladno godišnje doba.

Home » Porodica » Njega otporna na vrijeme za dječiju kožu tokom zime - 11.2019

Skakati po lokvama, sakupljati šareno lišće, izleti i avanturističko klizanje – jesen i zima nude mnoge uzbudljive aktivnosti. A kako bi maleni bili zaštićeni od hladnoće, neophodna im je i odgovarajuća njega.

Iako je i odraslima tokom zime potrebna intenzivnija njega, njihovo tijelo je otpornije u odnosu na dječije. Njihova još uvijek nezrela struktura kože zahtijeva posebnu zaštitu.

Razlog tome jesu još uvijek nerazvijene lojne žlijezde; one utiču na stvaranje masti u organizmu čineći je otpornijom. Stoga je neophodno zaštitnu funkciju kože opskrbiti mastima i tečnošću. U protivnom će se koža isušiti, a to će malene prisiliti da je stalno češću čime mogu izazvati pucanje ili čak inficiranje pojedinih dijelova kože. Kako se to ne bi dogodilo, maleni će dobiti vlastiti program njege.

Zaštićeno kroz hladno godišnje doba

Prije nego što dijete izađe na hladni zrak, namažite posebno one dijelove tijela koji nisu zaštićeni odjećom, na primjer lice i dlanove. Za isto koristite masniju kremu; najbolje su takozvane „Cold Cremes“ ili čak „kreme za vjetar i zimu“. Zahvaljujući mastima koje sadrže, iste se mogu ravnomjerno razmazati po tijelu, čak i tokom hladnih zimskih dana. Izbjegavajte lagane kreme namijenjene za ljeto, jer su one obično hidratantne. Isparavanjem bi iste dodatno rashladile tijelo. A kada je vani sunčano, neovisno o temperaturama, nanesite kreme koje sadrže zaštitni faktor. Snijeg reflektira sunčeve zrake i intenzivira uticaj slabijeg zimskog sunca. Stoga su pogodne kreme sa zaštitnim faktorom koje su namijenjene za zimu. Balzam za usne za djecu može stati u svaki džep i jednostavno se može nanositi čak i van kuće. Za osjetljive dječije usne preporučuje se balzam bez boje i mirisa.

Onda pravac kada

Nakon povratka kući, Cold Cream se može skinuti nježnim maramicama. Jednom ili dva puta sedmično nakon boravka u hladnom preporučuje se topla kupka. Za ostatak sedmice se preporučuje da se koža beba i male djece prebriše toplim, vlažnim spužvama. Neovisno da li se radi o kadi za bebe ili za stariju djecu, nemojte ih ostavljati same. Stoga prije kupanje pripremite neophodni „alat“, poput peškira, šampona i gelova, kako ne biste morali napuštati dijete. Temperatura vode može biti oko 35 stepeni; to možete provjeriti termometrom za bebe. U kadi dijete nježno čistite spužvom. Kosu pokvasite tek na kraju, kako se dijete ne bi prehladilo. Mala djeca se obično vole kupati, ako ih u kadi čeka neka zabava. Interesantni dodaci za kupke, dosta pjene i šarene boje pun su pogodak. Nakon kupke, dijete će se obradovati umotavanju u mekani peškir ili ogrtač sa kapicom koja će zaštiti mokru glavicu. Prije narednog koraka njege neophodno je dobro posušiti kožu.

Njegujuća završnica

Nakon zabavnog kupanja slijedi bogata njega. Kako bi se koži nadomjestila vlažnost, preporučuju se kreme koje sadrže bogati udio masti. Stoga se tokom zime koriste bogate zimske kreme umjesto laganih ljetnih varijanti. Dodaci poput nevena ili kamilice mogu umiriti kožu izloženu naglim temperaturnim promjenama. Nježno nanesite kremu na tijelo djeteta. Ukoliko želite, isto možete povezati za nježnom masažom. Posebnu pažnju obratite na dijelove kože koji su općenito suhi, poput stopala, cjevanice ili lakta. Ali i ona mjesta koja su bila izložena hladnim temperaturama zaslužila su ekstra porciju njege.

Prema gore
OKViše informacija