Menu

Njega u skladu s prirodom: Ovako se može zaštititi priroda

Redukovati otpad nastao od pakovanja, a da pritom odustajemo od udobnosti?

Home » Život » Održivost » Njega u skladu s prirodom: Ovako se može zaštititi priroda - 09.2019

Izbjegavati otpad nastao od pakovanja, ponovna upotreba stvari, borba protiv plastike. Ono što je u ishrani svakodnevnica, u polju ljepote dobija sve više fanova. Mnogobrojne alternative uspijevaju da uštede upotrebu pakovanja, posebno plastičnih, bez da to utiče na lične beauty rituale.

Put ka osviještenom kupatilu na početku se čini težak, a u stvarnosti se jednostavno sprovodi – korak po korak. Održivi razvoj pritom ne znači da preko noći promijenimo životne navike. Jer održivi razvoj prije svega podrazumijeva upotrebu već postojećih resursa. Stoga je na početku potrebno sortirati proizvode koje posjedujemo u našim kupatilima i podijeliti ih po kategorijama. Sve ono što nam zasigurno više ne treba možemo pokloniti prijateljima ili dobrotvornim udruženjima – umjesto da i dalje kupi prašinu u kupatilu. Nakon što smo potrošili zalihe postojećih proizvoda, možemo posegnuti za alternativama u duhu održivog razvoja.

Iz ormarića

Umjesto kupovine gotovih losiona za tijelo ili pilinga, moguće ih je samostalno napraviti. Za nježnu kožu se preporučuju čista biljna ulja poput maslinovog ulja (na primjer dmBio), koje se može upotrijebiti i u kuhinji. Umjesto kupovnog pilinga pomiješajte grubu morsku so (ili šećer, ukoliko preferirate nježnije pilinge) s maslinovim uljem, dok se ne stvori pasta koja se nanosi na cijelo tijelo.

Čisti zubi zahvaljujući bambusu

Ako želite redukovati plastiku u kupatilu, posegnite za četkicom za zube od bambusa. Za razliku od plastičnih četkica ona se može baciti na bio otpad.

Po pravilu bez otpada

Mjesečno se nakupi dosta otpada. Prvi korak protiv toga jesu higijenski proizvodi proizvedeni u duhu održivog razvoja od bio pamuka. Drugi korak je upotreba višekratnih menstrualnih čašica. Redovnim čišćenjem iste se mogu koristiti godinama.

Čvrsto umjesto tečno

Tečni sapun, gel za tuširanje, šampon – svi ti proizvodi najčešće su dostupni u plastičnim pakovanjima. Ako ih zamijenite čvrstim alternativama, spriječit ćete gomilanje plastičnog otpada. Često su čvrste varijante izdašnije, a time i povoljnije. Sapuni za kosu i slični proizvodi najčešće su dostupni u jednostavnim papirnim pakovanjima koji ne štete okolišu.

Čišćenje

Nakon dnevne njege lica nakupi se dosta otpada: od blaznica preko vlažnih maramica pa sve do pakovanja micelarnih voda. Specijalne blaznice s mikrovlaknima jednostavno odstranjuju make up: Potrebna je samo voda. Nakon što ste iskoristili obje strane iste je moguće oprati u mašini pa se iste mogu koristiti mjesecima.

Traje i traje i traje i traje…

Kada je u pitanju turpija, preporučuje se ona od stakla. Površina za turpijanje je dugotrajnija i praktično se ne može istrošiti. Nakon upotrebe se može očistiti vodom ili dezinficirati nakon učestale upotrebe, bez da izgubi na kvalitetu.

Prema gore
OKViše informacija