Menu

Oko za oko, higijena za zube

Zaštitite svoje zube.

Home » Život » Oko za oko, higijena za zube - 02.2017

Dugo se četkica za zube samostalno borila protiv bakterija. Bila je bedem u zaštiti protiv karijesa. Vremenom je dobila pojačanje pa su, rame uz rame, uz nju stali konac za čišćenje prostora između zuba, četkica za čišćenje jezika i vodica za ispiranje usta. Zato se danas i ubrajaju u osnovnu opremu za svakodnevnu higijenu usne šupljine.

Tokom svog života, čovjek u prosjeku prožvaće 18 tona hrane. Slikovito prikazano, to bi odgovaralo hljebu dugačkom 4,5 kilometara ili, ako vam je draže, količini od 10.000 pečenih pilića. Kada je riječ o tolikim količinama, onda je jasno da zube  moramo njegovati redovno i pravilno, da bi ih očuvali do duboke starosti. U tom smislu se nešto proteklih godina i promijenilo. Dugo vremena se smatralo da su za uspješno sprovedenu oralnu higijenu potrebne dvije stvari: pranje zuba najmanje dvaput dnevno u trajanju od tri minute uz primjenu pravilne tehnike pranja zuba. U međuvremenu smo saznali da je to dobar preduslov, ali i da u brojnim slučajevima nije dovoljan. Bez obzira na to da li peremo zube električnom ili običnom četkicom, postoje određena ograničenja kada je o slabo dostupnim mjestima riječ.

„Četkica dospijeva samo do glatkih stjenki zuba te površine kojom se žvaće hrana, što otprilike čini 70 posto ukupne površine zuba,“ ističe stomatolog dr. Annemarie Stolz. „Nakon čišćenja četkicom na zubu ostaje još oko 30 posto površine zuba koja ostaje nedovoljno očišćena. Upravo se u tim prostorima neometano stvaraju idealni uslovi za nakupljanje zubnih naslaga i početak razvoja karijesa. „Bakterije koje uzrokuju karijes, hrane se šećerom iz naše hrane, stvarajući pritom kiseline koje nagrizaju caklinu zuba. Redovna primjena konca za zube ili interdentalne četkice i vodice za ispiranje usne šupljine preporučuje se u prevenciji od karijesa u međuzubnom prostoru. Početnicima kao i osobama koje imaju uske prolaze između zuba, najviše se preporučuje konac za zube premazan voskom jer bolje klizi i ne raspada se na vlakna od kojih je sačinjen. Držači za konac za zube olakšavaju njegovu primjenu jer inače zategnut konac slabije prijanja uz površinu zuba i zato ih ne čisti dovoljno temeljito. Stolz objašnjava: „Postoje posebne vrste konca za zube koji njeguju posebno uske prostore između zuba, implantante ili krunice.“ Najbolje je prepustiti stručnjaku, zubaru ili dentalnom asistentu da nam pokaže kako pravilno da koristimo konac za zube. Ponekad upotreba konca za zube može biti neugodna ili bolna. „Nekim ljudima poslije upotrebe konca za zube prokrvari zubno meso. Uzrok tome može biti i upala zubnog mesa što ne znači da u tom slučaju treba da prestanete da koristite konac za zube.“  Baš naprotiv! Krvarenje bi trebalo da prestane poslije redovne i temeljite higijene zuba.

 

Savjet stručnjaka: Profesionalna higijena usne šupljine: profesionalno čišćenje zuba može spriječiti opasne upale u cijelome tijelu.

Savjet stručnjaka

„Osobe koje imaju osjetljivo zubno meso, umjesto tankog i vlaknastog konca za zube mogu probati mekani, ali širi konac.“ Nadalje, trebale bi da izbjegavaju previše snažan pritisak pri pranju zuba i međuzubnog prostora. Tvrde četkice i snažno ribanje koncem nisu uopšte potrebni da bi zubi postali čisti. Važnije je biti temeljit i paziti da ne izostavimo nijedno mjesto između zuba.  „Ako uprkos tome zubno meso nastavi redovno krvariti ili dođe do promjena na sluznici u usnoj šupljini koje ne bi prolazile duže od dvije sedmice, obavezno treba da posjetite zubara,“ ističe Stolz. Interdentalne četkice koriste se za čišćenje zuba među kojima se nalaze veći razmaci jer su prikladnije i nerijetko jednostavnije od konca za zube. Veličina četkice je individualna, a većinom će vam biti potrebne četkice različite veličine. I u ovom slučaju poželjno je da se posavjetujete sa stručnjakom oko vrste četkice ili veličine.

Neugodan zadah

Svako nekada ima loš zadah, ali rijetko ko bi o tome želio da razgovara. Čak se i stomatolozi nekada libe pričati sa svojim pacijentima o neugodnom zadahu. Dr. Stolz ističe da uzrok zadaha u većini slučajeva treba potražiti u usnoj šupljini: „Osobe koje savjesno čiste svoje zube i prostor među zubima, koriste vodu za ispiranje usne šupljine i redovno idu na profesionalno čišćenje zuba, već samim tim čine puno da bi spriječili razvoj neugodnog zadaha. Ali nekada ni to nije dovoljno da bi se spriječio onaj loš zadah koji uzrokuju bakterije.“ Riječ je o bakterijama koje se razmnožavaju u udubinama jezika gdje su zaštićene od vodice za ispiranje usne šupljine pa se neometano mogu razmnožavati. Uz to, klice se rado skrivaju u udubinama džepića zuba zbog čega se ljudi sa upalom (parodontitis) jako često moraju boriti protiv zadaha.

Istraživanje uzroka. Stomatolog je najbolji sagovornik za probleme sa zadahom. Stolz smatra: „Ako imate postojan zadah, stomatolog će detaljno provjeriti sve moguće uzročnike.“ To znači da će provjeriti da li su se stvorile naslage na zubima i jeziku, odnosno da li se razvio parodontitis, džepići u zubnom mesu ili veće rupe u zubnoj caklini. Ako su naslage na zubima glavni razlog neugodnog zadaha, onda ga brzo možete otkloniti svakodnevnim čišćenjem korijena jezika posebnom četkicom u kombinaciji sa pastom za zube. Međutim, ako su uzročnici neugodnog zadaha upaljeno zubno meso ili karijes, morali bi zaliječiti taj problem da bi ponovo osvježili dah.

5 najčešćih grešaka u higijeni zuba

 

Gdje najčešće griješimo

1. Prekratko traje: Često peremo zube prekratko, a stručnjaci preporučuju dnevni minimum od 2 x 2 minute. Prema nekim istraživanjima zubi se u prosjeku peru samo 46 sekundi.
2. Zube peremo rijeđe nego dvaput dnevno.
3. Previše čvrsto stišćemo četkicu: Većina električnih četkica za zube ima sistem za kontrolu od prejakog pritiska.
4. Pogrešna tehnika čišćenja ili njezin izostanak: Prema jednom istraživanju, 80 % sudionika ne peru zube dovoljno temeljito, a 60 % ih uopšte ne pere unutrašnju stranu zuba ili to jednostavno ne rade dovoljno. Na primjer, dešnjaci lošije čiste desnu stranu, a ljevaci lijevu. Pravilna tehnika pranja zuba je jako bitna: potrebno je prvo prati površine zuba kojima se žvače, četkicom koju pritom treba držati u vodoravnom položaju. Zatim se peru vanjske i unutrašnje površine zuba u smjeru od zubnog mesa prema zubu. Važno je pritom paralelno čistiti i zubno meso, odnosno ne zaustavljati se uz njegov rub.
5. Rijetko zamjenjivanje četkice za zube: Bilo bi najbolje da se četkica mijenja svaka tri do četiri mjeseca ili češće, u slučaju da se istroši ranije.

Ispravna tehnika čišćenja

 

Za zdrave zube:

Proizvodi za njegu zuba

 

Ples sa zubić vilom

Kako bi dnevna njega zubi bila zabavna, trebalo bi ih prati kao da ste na plesnom podiju.

1. Valcer. DONTODENT, četkica za zube. Temeljito čisti zube i nježna je prema desnima
2. Lambada. ORBIT, White Melon Mint žvakaća guma, za svjež dah.
3. Mambo. COLGATE, Plax, vodica za ispiranje usta.
4. Samba. Oral – B – Vitality, električna četkica za pranje zuba.

5. Breakdance. BLANX White Shock, pasta za izbjeljivanje zuba i zaštitu zubne cakline.
6. Twist. Ne zaboravite da ostaci hrane koji se nakupljaju u prostoru između zuba stvaraju karijes. Zato koristite DONTODENT, interdentalne štapiće za zube.
7. Line-Dance. Konac za zube neka vam se uvijek nađe na dohvat ruke. SENSODYNE, konac za zube.
8. Tango. Ni jezik ne smijete zaboraviti. Na njemu se nakupljaju bakterije. Zato DONTODENT, čistač jezika upravo njih otklanja.

Prema gore
OKViše informacija