Menu

Osloboditi se stresa: 5 načina koji nas opuštaju

Ponekad pod stresom postajemo produktivniji, ali napetost dugoročno nije zdrava.

Home » Život » Savjet » Osloboditi se stresa: 5 načina koji nas opuštaju - 05.2020

Žene su pod većim stresom jer istovremeno vode računa o domaćinstvu, odgoju djece, idu na posao. Stoga često ne mogu isključiti ringišpil misli u svojoj glavi i pate od mentalnog opterećenja (Mental Load). Naučili smo kako rasporediti zadatke i osloboditi se bijesa koji se nakupi zbog mnogih obaveza, ali da li zaista znamo kako smanjiti stres u nama? Kako se uspijevamo opustiti nakon stresnih situacija, integrirati trenutke opuštanja u svakodnevni život i pružiti stresu u našem životu što je manje prostora u budućnosti? To znaju sestre blizankinje i autorice knjiga Emily i Amelia Nagoski – jedna od njih je voditeljica hora, druga je pedagog sekslogije.

 

Kako tijelo reaguje na stres?

„Stres je neurološka i fiziološka promjena koja se događa u Vašem tijelu kada se suočite sa prijetnjom – stresom.“ Tijelo tada reaguje oslobađajući adrenalin i na taj način dolazi do većeg prokrvljenja mišića. „Kortizol Vas drži aktivnim, endorfin Vam pomaže da ignorišete koliko je situacija delikatna. Srce vam kuca brže, krvni pritisak raste i brže dišete.“ Jer glavni evolucionarni cilj tijela jeste: pobjeći i mišićima obezbjediti potreban kisik i energiju – ili boriti se. Obje metode na kraju imaju za cilj da okončaju ciklus reakcije na stres. A to je danas teže nego ikad.

 

Osloboditi se stresa: Zašto nam opuštanje tako teško pada?

Danas ima puno više stresa nego u kamenom dobu: Banka otkazuje kredit, postoje problemi u krevetu s partnerom, imamo posla preko glave,… Lista mogućih faktora stresa je beskonačna. Međutim, ne možemo ni pobjeći od silnog posla i propalog kredita, niti se možemo boriti protiv toga i ubiti ih kao nekad opasnog vuka u kamenom dobu. Pa šta onda učiniti kako bi se efikasno prekinuo ciklus reakcije na stres?

„Morate učiniti nešto što signalizira Vašem tijelu: Osjećam se sigurno. Inače ostajete u ovom stanju, u kojem se stres faktori i uzburkani hormoni pomalo umiruju, ali nikad ne dođete u stanje potpunog opuštanja.“ U svojoj knjizi „Stres“, sestre Nagoski imaju nekoliko savjeta o tome kako uspješno savladiti i osloboditi se stresa:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 savjeta, kako stres može nestati

1. Baviti se sportom

Tjelesna aktivnost signalizira mozgu da smo pretnje stresa uspješno preživjeli i da se osjećamo sigurno u svome tijelu. „To je najučinkovitija strategija kojom ćete prekinuti ciklus reakcije na stres.“

2. Razgovarati s neznancima

„Opuštena i ljubazna socijalna interakcija prvi je vanjski znak da je svijet sigurno mjesto.“ Iako često mislimo da ne želimo da nam se obrati osoba koja sjedi pored nas u autobusu ili vozu. „Ali pokazalo se da se ljudi osjećaju ugodno kada vode ljubazan i opušten razgovor s osobom do sebe.“ U vrijeme Corona krize od pomoći je uspostavljanje novih kontakata putem interneta, kroz online igre, chat-ove ili forume.

3. Ljubiti se ili biti ljubljeni 6 sekundi

„Za tako dug poljubac morate biti svjesni da Vam se ta osoba zaista sviđa, da joj vjerujete i da prema njoj osjećate naklonost. Kada sve ovo osjetite, poljubac signalizira Vašem tijelu da ste na sigurnom.“ Ako nemate partnera za ljubljenje, onda će 20 sekundi zagrljaja od osobe koju volite i kojoj vjerujete imati isti efekt.

4. „Prebiti“ stres u mislima

Lezite udobno. Zatim svaki mišić u tijelu jedan za drugim napnite pa opustite. Počnite s nogama i završite sa licem. Onim dijelovima tijela koji su najviše napeti kad ste pod stresom posvetite posebnu pažnju. Dok to činite, savjetuje pedagog seksologije Emily Nagoski: “Zamislite da svaki faktor stresa na koji naiđete u mislima prebijete doslovno“.

5. Disati duboko

Disanje pomaže posebno u manje stresnim situacijama ili kada se samo želimo malo opustiti. Tada bismo trebali duboko i polako disati, a duže izdisati i pri tome voditi računa da izdahnemo sav zrak sve dok ne uvučemo stomak.

Prema gore
OKViše informacija