Toliko različitih vrsta tikve podrazumijeva njihovu još raznolikiju primjenu. „Od nje se da pripremiti tako mnogo stvari, pogodna je za supe, lonce, a može se koristiti i u slatkim jelima“, kaže food-blogerica Verena Lang o svojoj omiljenoj vrsti povrća, o tikvi, istinskom superfoodu. Na svome blogu www.aboutverena.com zajedno sa svojom bakom redovno objavljuje tradicionalne recepte od voća i povrća iz vlastitog vrta.
U supi predstavlja toplu hranu za dušu za posebne jesenje trenutke, a uz to pruža tijelu vrijedne hranjive materije. Ako vam ipak treba više razloga da zavolite ovo povrće, onda food-blogerica nudi savjete, kako iskoristiti svaki djelić tikve, a da pritom svakome bude ukusno. Plus: Jedan sasvim drugačiji recept.
Beta karoten, koji srži (i ponekoj kori) daje svoju narandžastu boju i sadržana kiselina pogodni su za vezivno tkivo, kožu, kosu i nokte. Vitamin A, osim toga, pogoduje vidu. I: Bubrezi i mjehur obradovat će se kaliju (tikve sadrže 300 miligrama kalija na 100 grama). Isti pomaže tijelu da ispušta vodu na prirodan način, čime i tijelo postaje vitkije.
Većina recepata vrti se oko srži tikve. Kora – izuzev kod hokaido tikve – često nema svoju primjenu. Food-blogerica Verena Lang ipak ništa ne baca. Ona nudi savjete kako iskoristiti ostatke, a da pritom svima bude ukusno: „Koru sačuvam, od nje zajedno s drugim ostacima povrća napravim temeljac za dodatni okus jela. A ako nešto ostane, ostatke ploda tikve iskoristim za mus. Njega začinim kardamomom i cimetom te dodam grčki jogurt.“
Kada su dani hladniji, kremaste supe od tikve pravi su užitak. Da li će ista biti slatka ili slana, ovisi o nama, jer aroma tikve dozvoljava različite eksperimente. Ne volite klasičnu supu od tikve? Umjesto krompira iskoristite mrkvu ili dodajte sok od narandže i kokosovo mlijeko – supa će dobiti voćnu notu, a tipični okus tikve time se prekriva. Food-blogerica Verena Lang kombinuje slatki i slani okus, a u supu dodaje kruške.
Sastojci za dvije osobe:
Priprema:
PRATITE NAS NA: