Menu

Ovako se štite i njeguju tetovaže

Tetovaže mogu biti prava umjetnička djela.

Home » Ljepota » Njega » Ovako se štite i njeguju tetovaže - 05.2019

Tetovaže mogu biti prava umjetnička djela. Ako se na vrijeme pobrinete za njihovo održavanje, za doradama neće biti potrebe.

Tetovaže su dio stila života mnogih ljudi. One su izraz ličnosti, sjećanje, statement – i mnogo toga više. Neovisno koji motiv krasi tijelo žene ili muškarca: Svi ljubitelji tetovaža moraju obratiti pažnju kada je u pitanju priprema za tetoviranje, njega tek tetovirane kože kao i općenita njega kože.

Priprema

Odgovarajuća njega mora biti tema i prije samog čina tetoviranja. Jedan do dva sata prije termina preporučuje se tuširanje mlakom vodom, kako bi se temeljito očistio dio tijela na kojem će se nalaziti tetovaža te se odstranile odumrle ćelije kože. Potom ne treba stavljati kremu ili losion za tijelo. Brijanje dijela tijela koji će se tetovirati neka preuzme tattoo majstor. Ukoliko je koža iritirana ili oštećena pod uticajem sunca, najbolje je pomjeriti termin.

Prva njega

Osnovne mjere nakon tetoviranja preuzet će tattoo majstor. Ipak je tetovaža otvorena rana koja se mora profesionalno tretirati. U većini slučajeva se preko iste stavi folija, koja se drži preko noći. Potom se može očistiti sapunom pH neutralne vrijednosti i mlakom vodom. Nemojte koristiti parfimirane gelove za tuširanje niti ribati zahvaćeni dio tijela – kožu posušite čistim peškirom nježno tapkajući. Nakon toga koža treba sama od sebe malo da se osuši, prije nego što se nanese krema ili balzam namijenjen za njegu tek tetovirane kože. U prvim danima postupak ponavljati dva do tri puta dnevno. Kupke, bazeni, dugotrajno tuširanje i sunce su u prvim sedmicama zabranjeni. Također sačekajte sa ponovnim bavljenjem sportom, obzirom da znoj može uticati na proces zarastanja. I ni u kojem slučaju češati! Ukoliko se stvori krasta, sačekajte da sama spadne.

Mjere održavanja

Nakon što se tetovirani dio kože u potpunosti oporavi, istu ponovo možete namazati losionom za tijelo. Redovnim mazanjem i zaštitom od sunca, tetovaža će ostati dugotrajno održana. Ukoliko istu ne njegujete, ona brzo može izblijediti. Ako tokom ljeta ležite u hladu umjesto na suncu, zaštitit ćete ne samo tetovažu već i ostatak kože.

Prema gore
OKViše informacija