Menu

Ovako uspijeva color-blocking kod make up-a

Jednobojni look-ovi mogu ponekad biti poprilično jednolični.

Home » Ljepota » Make up » Ovako uspijeva color-blocking kod make up-a - 04.2019

Zahvaljujući color-blockingu make up će dobiti novi polet

1920. godine nizozemski slikar Pet Mondrian započeo je geometrijske forme bojiti kontrastnim bojama te je definisao svoje radove u pravcu neoplasticizma. A šta nije mogao znati? Da će i nakon 100 godina miješanje jakih boja i dalje predivno funkcionisati. Preko mode i interijera kombinovanje više nijansi stiglo je do sfere ljepote. Iako se modne piste više ne mogu zamisliti bez color-blockinga, u svakodnevnici se ljudi još uvijek ne usuđuju isprobati ovaj jedinstveni eksperiment. Samo hrabro! Uz prave kombinacije i intenzitet to može uspjeti svakome.

Šta je color-blocking?

Uzmite dvije ili više boja i kombinujte ih – već ste kreirali color-blocking look. Dok se ovaj pojam koristio za miješanje izražajnih boja, u međuvremenu se mogu kombinovati i pastelne nijanse kako bi se postigao željeni wow efekt. A da bi to zaista bio color-blocking neophodno je izabrati doista različite boje. Svijetla ljubičasta boja na očima i tamna ljubičasta na usnama izgleda dobro, ali nije color-blocking.

Ko to može nositi?

Svako smije i treba. Da boje utiču na naše raspoloženje ne odnosi se samo na boju zidova već i na svakodnevni look. Ponekad jarka boja ruža može pozitivno uticati na naše samopouzdanje i motivaciju. U kombinaciji s drugom bojom, uspješnom danu više ništa ne stoji na putu. A ako ste još uvijek nesigurni, za početak isprobajte kombinaciju dvije boje.

Kako se ispravno našminkati?

Preduvjet za savršeni color-blocking look jeste ujednačena podloga, koja prije svega prekriva crvenilo u licu koje će u protivnom zbog boja još više doći do izražaja. Kako bi jarke boje što bolje djelovale i što duže trajale, preporučuju se primeri za očne kapke i usne.

Bezbroj je mogućnosti. Jednostavna varijanta za oči bi bila da se prva boja nanese na pokretni dio kapka, a druga boja uz donje trepavice. Slično je i sa usnama, tako što se jedna boja nanosi na gornju, a druga na donju usnu, na primjer pink i ljubičasta. Hrabriji će i oči i usne našminkati u različitim kontrastnim bojama. Početnici mogu isprobati varijantu sa usnama i noktima u različitim bojama, ali će to biti manje primjetno.

Color-blocking možete započeti i šarenom maskarom, koja je manje primjetna ali također efektna.

Koje mogućnosti kombinacije postoje?

Orijentacija može biti planirani outfit. Ako odjeća bude u boji, harmonična cjelovitost će nastati ako i make up odgovara tome.

Apsolutni trend za 2019. je light verzija color-blockinga, dakle u pastelnim bojama. Kako bi se kreirao posebni nježni look, boje se blago nanose prstom ili nježnom četkicom, na primjer neka pastelna zelena na pokretnom dijelu kapka i svijetla pink boja ispod donjih trepavica. Za ulazak u svijet intenzivnijih boja, jarke boje se mogu kombinovati uz pastelne. Za veseli make up bogat kontrastima mogu poslužiti komplementarne boje, koje u krugu boja stoje jedna nasuprot druge, poput žute i ljubičaste, plave i narandžaste ili zelene i crvene.

 

Ideje za kombinacije boja:

• ruž u boji korala (trend boja za 2019.), a uz to sjena u boji kobalt-plava
• žuta sjena i uz to ljubičasti ruž
• crvena gornja i pink donja usna
• zelena boja trave za nokte uz sjenu boje lavande

Prema gore
OKViše informacija