Menu

Ove namirnice hlade iznutra

Ishrana koja hladi: Zašto su špinat, jagode ili kadulja savršeni u vrućim danima.

Home » Užitak » Prehrana » Ove namirnice hlade iznutra - 07.2019

Hrana nas čini sitima, ali je korisna i za mnoge druge stvari kada je u pitanju naše tijelo. Može nas zagrijati – ali i rashladiti, tako što u dovoljnoj mjeri hidratizira tijelo. Hladni, zeleni čaj ili čaj od mente ili kadulje posebno se preporučuju kada je vani toplo, jednako kao i jogurt ili namirnice koje sadrže dovoljno vode, poput krastavica i paradajza. U nastavku saznajte koje namirnice hlade tijelo iznutra.

Krastavice

Sa udjelom vode od 97%, krastavice su savršene za povremeno osvježenje, a prema Ayurveda medicini iste imaju umirujuće dejstvo.

Paradajz

Paradajz također sadrži dosta vode i mnogo antioksidanata, koji štite od slobodnih radikala. Do određene mjere osvježavajuće karakteristike osjetne su i u supi od paradajza.

Špinat

U pireu, smoothieu ili sirov: Špinat sadrži mnoge gorke materije koje ujednačavaju temperaturu tijela posebno kada su temperature visoke.

Salata

Zelena salata također visoko kotira kada su u pitanju savršena jela za ljeto. Pored zeljaste salate, za osvježenje mogu poslužiti dodaci poput krastavica, paradajza ili limunovog soka.

Jogurt, pavlaka i mladi sir

Mnogi mliječni proizvodi također mogu osvježiti tijelo. U južnim zemljama jogurt, pavlaka i mladi sir miješaju se sa krastavicama, paradajzom i drugim svježim povrćem.

Kokos

Prema Ayurveda medicini, kokos i kokosovo mlijeko su savršeni za temperaturno ujednačavanje organizma, posebno kada su vani temperature iznad 30 stepeni.

Jagode

90% vode i mnogo vitamina C čine jagode zdravim i osvježavajućim voćem, koje ne sadrži mnogo kalorija.

Dinja i lubenica

Dinje i lubenice također sadrže mnogo vode i savršen su međuobrok na bazenima ili u ljenjim, voćnim salatama.

Citrusi

Neovisno da li iscijeđeni ili u kriškama: Citrusi su optimalni za žeđ i pomažu tijelu da se rashladi.

Menta

Ne samo u čaju, već i kao dodatak salati i drugim jelima – menta je savršena za osvježenje. Razlog tome je mentol kojeg sadrže menta i biljke iz iste porodice.

Kadulja

Kadulja pronalazi istu primjenu u kuhinji kao i menta. Tokom zime pomaže u liječenju bolova u grlu i kašlja, a tokom ljeta ima protivno djelovanje pretjeranom znojenju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj osvježava, dobar je za detoksikaciju i pruža hidrataciju koja je tokom ljeta prijeko potrebna. Zeleni čaj je jednostavno savršeni napitak za ljeto. Ne treba biti ni pretjerano topao niti pretjerano hladan, jer onda tijelo mora prilagođavati temperaturu, zbog čega će mu dodatno biti vruće.

Prema gore
OKViše informacija