Active Beauty
Palačinke od jednozrne pšenice sa umakom od špinata

Špinat volimo, uprkos tome što nam u djetinjstvu možda i nije bio omiljena namirnica.

Palačinke od jednozrne pšenice sa umakom od špinata

Špinat drvo zahvaljuje svoj naziv načinu na koji raste – u visinu. Strogo gledano, nije riječ o pravom špinatu, ali u kulinarstvu njeni listovi nerijetko zamjenjuju listove špinata. Biljka sazrijeva već u proljeće i oplemenit će okus punjenja za palačinke.

Sastojci za 4 osobe:
Einkornpalatschinken mit Spinatgemüse

  • 5 jaja
  • 8 malih kašika pšeničnog brašna
  • 7 malih kašika brašna od jednozrne pšenice
  • ¼ l mlijeka
  • ¼ l mineralna voda
  • maslac

Za punjenje je potrebno:

  • listovi špinata drveta
  • listovi heljde te crvene ili zelene lobode
  • malo maslaca
  • 1 luk
  • 1 češanj bijelog luka
  • ovčiji sir
  • muškat
  • sol, biber

Priprema:

  1. umutiti jaja u zdjelici pa dobro promiješati sa obje vrste brašna, mlijekom i vodom. Ostaviti najmanje 30 minuta da tijesto dobro nadođe nakon čega će biti tečno i gusto. Prema potrebi dodati malo vode.
  2. na tavi zagrijati mali komad maslaca te na njemu peći palačinke.
  3. za pripremu punjenja oprati i krupno nasjeći listove. Nasjeći luk i bijeli luk pa ih pržiti u tavi, a zatim dodati listove špinata te nastaviti pržiti nekoliko minuta. Nasjeći ovčiji sir na kockice te umiješati u špinat pa začiniti muškatom, solju i biberom. Puniti palačinke nadjevom i poslužiti.

Preporuka: palačinke se mogu puniti i slatkom marmeladom. Zbog brašna od jednozrne pšenice palačinke su mekše i imaju orašast okus, ali ako više od polovice brašna bude upravo brašno od jednozrne pšenice, palačinke neće biti dovoljno čvrste i raspadat će se.