Active Beauty
Praznično pile sa salatom od kus-kusa

Klasika u novom ruhu.

Praznično pile sa salatom od kus-kusa

Piletina kako savršeno jelo za praznike.

Vrijeme pripreme: 1 1/2 sata

Sastojci za 4 porcije:

  • 4 velika ili 8 malih pilećih bataka
  • 2 čajne kašika slatke paprike u prahu
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki luk
  • 1/2 l nezaslađenog soka od narandže
  • 1/2 l povrtne supe
  • so i biber

Za pripremu salate potrebno je:

  • 500 g Hokkaido bundeve
  • 1 veliki crveni luk
  • 1 supena kašika kokosovog ulja
  • 2 supene kašike javorovog sirupa
  • 200 g kus-kusa
  • 250 ml vruće vode
  • 1/3 čajne kašike soli
  • 1 nar
  • 3 supene kašike balzamičnog octa
  • 6 supenih kašika maslinovog ulja
  • 4 supene kašike soka od narandže
  • 1 čajna kašika senfa
  • 180 g rukole
  • so i biber

Priprema:

  1. Oprati pileće batake, posušiti pa po njima utrljati papriku u prahu, so i svježe mljeveni biber. Oguliti oba luka i narezati ih na kolutove.
  2. 2 supene kašike maslinovog ulja zagrijati u velikom loncu pa pržiti batake oko 4 minute s jedne strane (kožica mora poprimiti smeđkastu boju), a zatim dodati luk, okrenuti batake na drugu stranu pa peći 4 minute. Pomiješati sok od narandže i povrtnu supu, blago posoliti i pobiberiti. Na kraju poklopiti i kuhati oko sat vremena na srednjoj temperaturi.
  3. Pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C. Hokkaido bundevu narezati na tanke trakice pa u zdjelici pomiješati s crvenim lukom, uljem, javorovim sirupom i malo soli. Rasporediti po plehu na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Bundevu peći 5 minuta s uključenom opcijom gornjeg zagrijavanja i kruženja zraka.
  4. Kus-kus dodati u šerpu s vrućom slanom vodom pa poklopiti i kuhati 10 minuta.
  5. Prepoloviti nar pa kašikom odvojiti bobice i ostaviti ih sa strane.
  6. Napraviti dresing za salatu od balzamičnog octa, 6 supenih kašika maslinovog ulja, 4 supene kašike soka od narandže, 1 supene kašike javorovog sirupa, senf, so i svježe mljeveni crni biber.
  7. Oprati rukolu, protresti da se okapa i aranžirati po tanjiru. Pomiješati povrće iz pećnice s kus-kusom. Salatni dresing prelitii preko rukole i ukrasiti bobicama nara. Poslužiti zajedno s piletom.