Menu

Zdravom prehranom do kože besprijekornog sjaja!

Ove namirnice će se pobrinuti za Vašu zdravu kožu!

Home » Život » Zdravom prehranom do kože besprijekornog sjaja! - 03.2017

Imate li akne na čelu? To ima veze sa probavom. Uši su vam prevruće? Unijeli ste u organizam previše kofeina. Prehrana djeluje iznutra prema van, ukazuje nam na grijehe koje smo počinili, a kada se pravilno hranimo, omogućuje nam da zračimo.

Krema koja uklanja bore. Maska koja koži lica vraća svježinu. Tečni puder koji ujednačava kožu. Kompaktni puder koji stavlja naglasak na željenim dijelovima lica. Korektor koji će posvijetliti tamne mrlje ispod očiju. Rumenilo koje ističe obraze. Malo maskare, olovke za oči i sjenila za izražajniji pogled. Nakon svega ovoga ne zaboravite da nanesete i make up za obrve i usne. Nakon što ste sve nanijeli, vaše lice je spremno.
Make up je izvanredno otkriće koje njeguje i ukrašava našu kožu ili je barem čini besprijekornom. Ali ljepota dolazi iznutra. Ne direktno od karaktera pri čemu ni njega ne smijemo da zanemarimo. Izvor ljepote je ono što jedemo. Namirnice djeluju iznutra prema van i omogućuju nam da zračimo. Naravno, ako smo odabrali odgovarajuće namirnice.

Što otkriva naša koža

Koža je vrsta simultanog prevodioca našeg tijela. Preko nje ono nam šalje poruke o tome šta mu nedostaje ili šta mu pružamo u prekomjernim količinama. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini postoji veza između kože i drugih organa što znači da na koži možemo da spoznamo šta se događa unutar nas samih. To naročito važi za lice koje treba da podijelimo u nekoliko zona koje predstavljaju određene dijelove našeg tijela i sa njim povezane tegobe. Taj pristup ima svoj naziv – mapiranje lica.

Nekoliko primjera:

  • Područje čela je povezano sa mjehurom i probavnim sistemom. Ako imate prištiće na ovom predjelu, vjerovatno se ne hranite baš zdravo. Trebate se odreći gotovih proizvoda i brze hrane, pijte dovoljno vode i nečistoća će nestati.
  • T-zona, a to znači područje između obrva, povezana je sa jetrom. Koža postaje nečista na ovom području uslijed konzumacije alkohola, ali i unosa masne hrane, nikotina ili zbog intolerancije na određene namirnice kao što je intolerancija na laktozu.
  • Uši nam pokazuju šta se događa sa našim bubrezima. Vruće uši su često znak da smo pili previše alkohola i kofeina. Ali i područje oko očiju ukazuje na probleme sa bubrezima. Unosom puno tekućine rasterećujemo unutrašnje organe.
    Za lijepe obraze može da bude zaslužan svjež zrak koji, opet, ima veze sa plućima. Pušači baš kao i osobe koje žive u jako naseljenoj ulici svoje slobodno vrijeme najbolje provode u prirodi.
  • Prištići u području oko usta isto tako mogu ukazivati na neuravnoteženu prehranu, ali izbijaju i uslijed hormonalnih promjena, na primjer u stresnim situacijama.
  • Mapiranje lica, naravno, nije priznat dijagnostički oblik. Pripisati značenje nekolicini prištića i nije pouzdan pristup jer, u konačnom, za nečistu kožu postoje brojni uzročnici.

Pravilna prehrana: namirnice za blistavu kožu

Mlaćenica je upravo jedna takva namirnica. Kalcijum i vitamin B12 djeluju iznutra prema van. A uz to, mlaćenica nije bogata kalorijama. Za kožu, kosu i nokte zapravo su dobri svi vitamini iz skupine B, a nedostatak vitamina B2 manifestuje se, na primjer, na ispucanim uglovima usana, promjenama na koži i lomljivim noktima. Unosom mliječnih proizvoda, mesa, povrća, krompira ili sušenih gljiva ćete spriječiti takvo stanje. Ako u organizam unosite premalo biotina i jaja, orašastih plodova ili sojinih sjemenki, koža će vam se početi perutati, nokti će postati lomljivi, kosa oštećena. Pantotenska kiselina igra odlučujuću ulogu u održavanju i regeneraciji stanica pa bi se zato jaja, mlijeko, povrće, integralni proizvodi ili mahunarke trebali redovno nalaziti na jelovniku.

Minerali su važni

Lomljiva kosa i nokti, ispadanje kose, suha i ispucana koža mogu ukazivati na nedostatak cinka. Unos elemenata u tragovima naročito je važan u dječjoj i mladenačkoj dobi jer nedostatak cinka može uticati na sporiji rast. Cink ima značaju ulogu i u iscjeljivanju rana, sprečava upale, čak i u probavnom traktu, te smanjuje bolesti kože poput akni, psorijaze ili neurodermatitisa. Istovremeno podstiče obnovu kože i pozitivno se odražava na rast kose.

Kamenice sadrže naročito visok udio cinka, ali nalazimo ga i u govedini, morskoj ribi, jajima, mliječnim i integralnim proizvodima, jetri, brazilskim oraščićima, sjemenkama suncokreta i zobenim pahuljicama.

Načelno ga organizam najbolje iskoristi iz hrane životinjskog podrijetla jer fitinska kiselina koju sadrže namirnice životinjskog podrijetla, smanjuje apsorpciju u tankom crijevu.  Vegetarijanci i vegani zato moraju posebno da paze na unos cinka u organizam i ako osjete da im nedostaje, morali bi razgovarati sa ljekarem koji im može propisati adekvatne preparate. Vitamin C može da poveća njihovu učinkovitost zbog čega je nerijetko sadržan u ovim preparatima. Ali moramo da vodimo računa o tome da u organizam ne bi trebalo da unosimo više cinka nego što mu je potrebno.

Vitamin C povećava apsorpciju željeza čiji se nedostatak u organizmu manifestuje preko sličnih simptoma koji se javljaju i kod nedostatka cinka. Ali kada primijetite tegobe kao što su: ispucali uglovi usana, lomljivi nokti i kosa, onda je isto tako najbolje da se posavjetujete sa ljekarem, jer unos prevelike količine željeza nije zdrav.

Proizvodi od kojih nam koža sjaji

Ovi proizvodi osigurat će zdravu kožu – s važnim elementima u tragovima, vitaminima i mineralima.

Kako pročitati znakove koje nam koža poručuje?

Prema gore
OKViše informacija