Menu

Prirodna kućna sredstva protiv znojenja

Znojenje je posebno tokom ljeta jako važno.

Home » Ljepota » Prirodna kućna sredstva protiv znojenja - 07.2019

Znojenje je posebno tokom ljeta jako važno. Regulisati se može pomoću prirodnih sredstava koja je moguće pronaći u svakom domaćinstvu.

Ljudi koji se mnogo znoje kriju se od visokih temperatura tokom ljeta. S jedne strane, znojenje je zdravo, s druge strane, protiv istog se želimo izboriti. U ovoj nedoumici najbolje pomažu prirodna sredstva koja se mogu pronaći u svakom domaćinstvu, poput sirćeta i kadulje. Ona pomažu protiv znojenja bez da štete organizmu.

Kako jabukovo sirće pomaže protiv znojenja?

Jabukovo sirće reguliše pH vrijednost i bori se protiv bakterija, koje utiču na miris tijela. Redovnim nanošenjem na pazuh pomoću blaznice, smanjit će stvaranje znoja. Za korištenje potrebno je blaznicu natopiti u vodu, potom posuti jabukovim sirćetom. S obzirom da sirće ima intenzivan miris, preporučuje se da se nanosi uvečer, a sapere ujutro.

Na koji način kadulja redukuje produkciju znoja?

Kadulja može uticati na proces stvaranja znoja kako iznutra tako i izvana. Za primjenu je potrebno ukuhati jednu čajnu kašiku sušene kadulje u dvije šoljice vode. Nakon što se ohladi očistiti dijelove tijela koji su najviše izloženi znojenju. Postupak ponavljati tri puta dnevno, nekoliko dana. Za pojačani efekt dnevno unositi dvije do tri šoljice čaja od kadulje.

Da li mogu koristiti prirodne dezodoranse?

Uz prirodna kućna sredstva neophodno je koristiti odgovarajući dezodorans kako bi se spriječio neugodni miris izazvan znojenjem. I ovdje mogu pripomoći prirodna sredstva. Kao i kod mnogih proizvoda prirodne kozmetike, tijelu je potrebno određeno vrijeme da bi se naviklo na iste. Nakon toga, prirodni dezodoransi jednako će postati djelotvorni kao i uobičajeni. Neophodno je napraviti razliku između antitranspiranta i dezodoransa. Antitranspiranti sužavaju znojne žlijezde najčešće zahvaljujući aluminiju koji sadrži pa na taj način zaustavljaju stvaranje neugodnog mirisa.

Prirodni dezodoransi umnogome koriste ekstrakte kadulje, matičnjaka ili komorača, imaju antibakterijsko dejstvo i opskrbljuju tijelo prirodnim mirisima. Oni, dakle, ne utiču na prirodni proces znojenja, već na prirodan način ublažavaju neugodne mirise.

Prema gore
OKViše informacija