Menu

Prirodna zaštita od sunca: Ljekovito bilje za kožu

Prirodno ljekovito bilje u narodu su cijenjena sredstva koja smiruju i njeguju kožu.

Home » Ljepota » Njega » Prirodna zaštita od sunca: Ljekovito bilje za kožu - 07.2019

Prirodno ljekovito bilje aloe vera, medina lijeska, kamilica i slične biljke u narodu su cijenjena sredstva koja smiruju i njeguju kožu nakon sunca.

Pustinjski ljiljan aloe vera važi kao prirodno oružje za njegu tijela, posebno ako je ista bila previše izložena suncu. A uz medinu lijesku, kamilicu i slične biljke na raspolaganju nam stoji i drugo ljekovito bilje koje smiruje kožu prethodno izlaganu suncu. Kako djeluje i pomaže, pročitajte u nastavku.

Aloe vera

Koža koja je uslijed izlaganja suncu – i to bez dovoljno zaštite – izgorjela, zahtijeva posebnu njegu gelovima koji „smiruju, hlade, ublažavaju upalu i hidratiziraju“, navodi Heike Käser u svojoj knjizi „Sirovina prirodne kozmetike“. Pritom koži pogoduju ukupno 200 prirodnih sastojaka prave aloe, u to se ubrajaju vitamini, enzimi, aminokiseline, mineralne materije i polisaharid aloverose. On ima poseban učinak kada je u pitanju regeneracija kože i sluzokože.

Medina lijeska

Vještičina lijeska, medvidnjak ili medina lijeska ublažava svrbež, djeluje antioksidativno, antibakterijski i pomaže kod liječenja rana. Koristi se kod ekcema, manjih povreda i kod kože koja je oštećena uslijed izlaganja suncu.

Kamilica

Ljekovita biljka koja se ubraja u porodicu glavočika umnogome ublažava upale i pomaže kod liječenja rana. Njeni sastojci, prije svega eterično ulje, regenerišu tkivo i potiču metabolizam kože.

Lavanda

Eterična ulja sadržana u lavandi umiruju kožu, ublažavaju upale i potiču cirkulaciju. Mnoga istraživanja su pokazala da lavanda djeluje protivno stvaranju gljivica i bakterija.

Neven

Neven sa svojim narandžastim cvjetovima svima je poznat iz bakinog vrta. Optimalan je za after-sun njegu, s obzirom da ublažava upalu, smiruje kožu i liječi rane te ima antioksidativne karakteristike. Eterično ulje nevena uz to ima antimikrobni učinak protiv nastanka gljivica i bakterija.

Izvor: Heike Käser, “Sirovina prirodne kozmetike” (izdanje Freya)

Prema gore
OKViše informacija