Menu

Recepti za blagdanske kolače

Puni užitak.

Home » Užitak » Recepti za blagdanske kolače - 11.2016

Praznično vrijeme je ujedno i vrijeme pečenja. U to ime, zamijesimo nešto!

Isprobajte nove recepte za kolače.

Slojevita torta od jabuka

Vrijeme pripreme i pečenja 3 sata (uračunato i vrijeme hlađenja)

slojevita torta od jabuka

Sastojci za 16 osoba.600 g sušenih kriški jabuke220 g smeđeg šećera u prahu2 čajne kašike mljevenog cimeta1/2 čajne kašike mljevenog muškatnog oraščića1/2 čajne kašike mljevenog pimenta1 prstohvat mljevenog klinčića250 g izrađenog maslaca440 g šećera2 čajne kašike ekstrakta vanilije (alternativno može i srčika jedne mahune vanilije) 2 jajeta 900 g pšenišnog brašna (računati nešto više za posipanje po radnoj površini)6 čajnih kašika praška za pecivo1 čajna kašika sode bikarbone1 prstohvat soli160 g mlaćenice1 1/2 supene kašike šećera u prahu
Za pripremu karameliziranih jabuka.600 g šećera u prahu90 g glukoznog sirupa5 malih jabuka (po 100 g)

Priprema:

  1. Dno velikog lonca prekriti papirom za pečenje pa dodati 1,5 l vode i kriške jabuke te prekriti tanjirom kako jabuke ne bi isplivale na površinu. Pustiti da voda proključa pa na smanjenoj temperaturi kuhati 20 minuta dok jabuke ne omekšaju. Na kraju ocijediti vodu te štapnom miješalicom napraviti pire od jabuka, dodati u veliku zdjelu te umiješati smeđi šećer i začine.
  2. Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pećnicu obložiti papirom za pečenje.
  3. Električnom miješalicom umiješati maslac, šećer i ekstrakt vanilije dok ne poprimi svijetlo pjenastu teksturu. Zatim zamutiti jedno po jedno jaje pa mješavinu dodati u veliku zdjelu. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so prosijati u drugu zdjelu, a zatim postepeno  dodavati mlaćenicu i jaja. (Na kraju će smjesa poprimiti čvrstinu tako da ćete si morati pomoći rukama.) Tijesto izraditi rukama na brašnom posutoj površini dok ne poprimi glatku konzistenciju.
  4. Tijesto podijeliti u 8 porcija. Svaku porciju staviti među dva sloja papira za pečenje pa stanjiti dok ne poprimi oblik kruga prečnika 23 cm. Možete si pomoći tanjirom ili kalupom prečnika 22 cm kojima ćete oblikovati krugove od tijesta. Zatim položiti jedan sloj na lim za pečenje i peći 12 minuta. Nakon što prođe pola vremena, lim spustiti niže u pećnici, a nakon što se ispeče ostaviti sa strane 5 minuta da se rashladi pa položiti na kuhinjsku rešetku. Tako oblikovati i ispeći 8 slojeva tijesta.
  5. Položiti jedan sloj na postolje ili tanjir za tortu pa premazati sedminom smjese od jabuka. Tako redati slojeve jedan za drugim pa sve omotati folijom i ostaviti preko noći da se ohladi.
  6. Za pripremu karameliziranih jabuka prvo obložite lim papirom za pečenje, a zatim operite jabuke i probodite je na primjer bambusovim štapićem kroz sredinu. Budući da vam je štap potreban za pridržavanje, morao bi napola viriti iz jabuke.
  7. Zagrijati šećer, glukozu i 190 ml vode u loncu na blagoj temperaturi, a zatim pustiti da proključa pa nastaviti kuhati 7 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Skloniti sa šporeta, a zatim nastojati što brže odraditi sljedeće korake. Lonac oprezno maknuti sa strane pa pažljivo uroniti jabuke u karamel i pritom lagano okrenuti voće kako bi po cijelom površini bilo obloženo karamelom. Zatim polako izvaditi iz smjese, blago okrenuti kako bi se višak karamela okapao. Jabuke će se na sobnoj temperaturi stvrdnuti po površni. Ostatak karamela ostavite sa strane.
  8. Kratko prije posluživanja dodati još 190 ml vode u karamel, a mješavinu zagrijavati miješajući. Tortu posuti šećerom u prahu pa poredati karamelizirane jabuke poprskane umakom od karamela.

Preporuka: Torta se može pripremiti dva dana prije posluživanja, a karamelizirane jabuke koje služe kao ukras kratko prije posluživanja.

Recept: Millionaire’s Shortbread

Vrijeme pripreme i pečenja 50 minuta (uračunato i vrijeme hlađenja)

genuss-essen-5-ab_2016-09

Sastojci za 40 kriški.110 g extrafeiner Zucker155 g izrađenog maslaca (pripremiti malo više za premaz kalupa)1 žimance200 g pšenišnog brašna1 čajna kašika praška za pecivo395 g zašećerenog kondenzovanog mlijeka (iz limenke) 2 supene kašike sirupa od šećerne repe40 g prženog i zasoljenog kikirikija 200 g mliječne čokolade2 čajne kašike biljnog ulja

Priprema:

  1. Pećnicu prethodno zagrijati na 160 °C. Namastiti kalup pravouglog oblika (20 x 30 cm), obložiti papirom za pečenje. Pritom je potrebno ostaviti oko 5 cm papira da visi preko ivice kalupa.
  2. šećer, 125 g maslaca i žumance izraditi u posudi štapnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješati prosijano brašno i prašak za pecivo. zatim tijesto staviti u kalup i preći u pećnici 15 minuta.
  3. za to vrijeme na srednjoj temperaturi ostatak maslaca sa kondenzovanim mlijekom i sirupom od šećerne repe kuhati oko 15 minuta dok se ne pretvori u zlatno smeđi karamel. Sada je potrebno što brže nastojati odraditi sljedeće korake: karamel je potrebno izliti na pečeno tijesto te ga zagladiti lopaticom. Zatim lopaticom utisnuti kikiriki u karamel. Kolač na kraju nastaviti peći dodatnih 10 minuta, a zatim ohladiti.
  4. čokoladu nasjeći na krupnije komade te otopiti u lonac sa uljem na nižim temperaturama dok ne postane glatka. Čokoladnu mješavinu rasporediti po karamelu. Kolač ostaviti 2 sata da se hladi i stvrdne, a zatim ravnomjerno rezati na 40 komada.
Muffin od limuna

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat i 10 minuta (uračunato i vrijeme hlađenja)

Muffini s limunom

Sastojci za 12 muffina.4 žumanca75 g šećera u prahu1 čajna kašika naribane kore 1 limuna 80 ml soka od limuna40 g maslacaZa pripremu muffina.125 g izrađenog maslaca2 čajne kašike naribane kore jednog limuna 150 g šećera u prahu 2 jajeta60 g kokosovih mrvica185 g pšenišnog brašna1 čajna kašika praška za pecivo 80 ml mlijekaZa pripremu meringe.4 bjelanjka220 g šećera u prahuDodatno.
12 kalupa papira

Priprema:

  1. Za pripremu lemon curda dodati sve potrebne sastojke u vatrostalnu zdjelu pa je zatim postaviti u posudu sa proključalom vodom (dno zdjele ne bi smjelo doticati vodu). Sadržaj zdjele promiješati dok se ne zgusne. Zatim izvaditi zdjelu iz posude, pokriti je folijom i ostaviti na hladnom mjestu.
  2. Pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C te u posudu za pečenje prethodno pripremiti 12 papirnatih kalupa za muffine.
  3. Maslac, koru limuna, šećer i jaja pomiješajte štapnom miješalicom dok se ne sjedine u laganu, pjenastu smjesu. Dodajte kokosove mrvice te prosijano brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Zatim punite papirnate kalupe smjesom i zagladite po površini.
  4. Pecite u pećnici 20 minuta (pomoću čačkalice možete provjeriti je li tijesto čvrsto). Kad je gotovo, ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetci. Povećati temperaturu pećnice na 220 °C.
  5. U sredini muffina izdubiti  rupu oko 2 cm te je popuniti lemon curdom. Odstraniti ostatke tijesta.
  6. Za pripremu meringe u manjoj posudi izraditi bjelancad sa šećerom
  7. Smjesu dodati u dresir vrećicu sa otvorom prečnika 1 cm pa je utiskivati u muffine. Poredati muffine na lim za pečenje i peći u pećnici oko 5 minuta dok ne poprime smećkastu boju.

Savjet: Ako lemon curd pripremate dan ranije, morate ga u hladnjak staviti u čaši. Ako muffine pakujete bez pristupa zraka te ih držite na sobnoj temperaturi, zadržati će svježinu.

Kolačići od vanilije

Sastojci 25-30 muffina.4 jajeta170 g šećerr1 prstohvat soli1 pakovanje vanilinog šećera (8 g)u>1 čajna kašika naribane kore limuna40 ml kiselog vrhnja45 ml suncokretovog ulja170 g pirovog brašna1 čajna kašika praška za pecivo Za pripremu pudinga.430 ml šlag pjenekristal-šećera2 pakovanja vanilinog šećera50 g kukuruznog škrobau>1 žumance Za pripremu kreme.80 g kristal-šećera1 štapić vanilije100 ml vode400 g pudinga500 g mascarponea1 pakovanje vanilinog šećeramalo cimeta za dekoraciju

Priprema:

  1. Umiješati jaja sa šećerom, solju, vanilinim šećerom i korom limuna. U smjesu prvo dodati kiselo vrhnje i ulje, a zatim brašno i prašak za pecivo. Ulijte smjesu u kalupe za muffin (ukrasiti kremom) i sa gornje strane ostaviti malo prostora. Prethodno zagrijati pećnicu na 160º Celzijevih (gornje i donje grijanje) i peći oko 10 – 15 minuta. Pustiti da se ohladi.
  2. Za pripremu pudinga ugrijati oko 2/3 šlaga. Ostatak pomiješajte sa preostalim sastojcima pa zatim polako umiješajte u vruć šlag. Ostavite da odstoji jedan dan.
  3. Kod pripreme kreme prvo pripremiti sirup od vanilije za što je potrebno u vodi otopiti kristal-šećer.
  4. Pomiješati puding sa 10 supenih kašika sirupa od vanilije, mascarponeom i vanilinim šećerom.   Puniti vrećicu za ukrašavanje smjesom, pa ukrasiti mufffine. Na kraju prema ukusu ukrasiti sa prsohvatom cimeta.

 

Savjet: Puding mora odstojati jedan dan, a i tijesto možete pripremiti dan ranije. Kada sutradan dođu gosti, jelo će brzo biti gotovo.

Mini kuglof
mini kuglof

Sastojci za 20 komada. 2 jajeta100 g šećera u prahu250 g glatkog brašna1 čajna kašika praška za pecivo250 ml mlijeka75 g maslaca za dekoraciju.Bijela i crna čokoladna glazura ukrasne perlice, zvjezdice, itd.

Priprema:

  1. Razdvojite žumance od bjelanca pa mutite dok smjesa ne postane pjenasta. Preostale sastojke pomiješajte i napravite tijesto pa dodajte umućena bjelanca.
  2. Ulijte smjesu u silikonske kalupe za pripremu mini kuglofa. Pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pečnici na 150°( gornje i donje grijanje)
  3. Na kraju po želji ukrasiti čokoladnom glazurom i dekorativnim elementima.

Savjet: Smjesa se može peći i u kalupima za muffine.

Podijeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK