Menu

Punim jedrima naprijed

Trening za stare i mlade.

Home » Užitak » Punim jedrima naprijed - 11.2016

Onaj ko trenira mišiće, neće biti samo jači. Uz ciljani trening snage vježbate se za zdrav život. Masne naslage nestaju, proces osteoporoze se zaustavlja, metabolizam je ushićen, a imuni sistem povikuje od sreće. I to u bilo kojoj starosnoj dobi.

Zahvaljujući mišićima možemo stajati uspravno, oni nas jačaju, a istrenirano tijelo uz to dobro izgleda. Međutim, naša muskulatura može mnogo više. “Snažna muskulatura nas ne čini samo atraktivnijim, već i snažnijim, zdravijim i zadovoljnijim”, kaže ortoped, Patrick Mader.

junge Frau mach Sit-Ups mit Kettlebells

Slično našem masnom tkivu, muskulatura takođe oslobađa transmitere, te tako komunicira sa drugim organima i time utiče na svakodnevni metabolizam. “Međutim, za razliku od masnih ćelija, ovi mišićni transmiteri, koji se zovu miokini, imaju prije svega dosta dobrih efekata. Oni poboljšavaju sagorijevanje masti i potrošnju kalorija, podstiču protok krvi, potpomažu prihvatanje šećera u tjelesnim ćelijama i navode jetru na proizvodnju veće količine odbrambenih materija”, objašnjava ljekar.

Onaj ko redovno trenira svoje mišiće podstiče stvaranje novih krvnih ćelija u mozgu. Kao rezultat toga, ćelije se na kvalitetniji način snabdijevaju hranljivim materijama i kisikom. Mišić koji je pokrenut može još mnogo više: On u određenoj mjeri štiti od određenih tjelesnih upala, koje su sudionici u nastanku brojnih oboljenja kao što su rak, arterioskleroza ili dijabetes. Lijek koji bi mogao sve to postići tek bi trebalo izumiti. “Smatra se da ne postoji gotovo nijedno problematično područje za koje se smatra da trening mišića nije efikasan ključ zdravlja”, naglašava Mader. Bolje držanje, snažnije kosti i manje masnih naslaga. Trening snage doprinosi izgradnji i jačanju muskulature, ligamenata, tetiva i kostiju – djelotvorna preventiva za osteoporozu i probleme sa leđima. “Zato je to važno i pogodno za žene u svakoj starosnoj dobi kako bi dugo ostale u formi i aktivne”, kaže ortoped.

 

Bolje držanje, snažnije kosti i manje masnih naslaga.

Nije bez razloga upravo trening snage važan dio treninga nakon povreda, ortopedskih operacija i problema sa kičmom. Čak i kod hroničnih oboljenja zglobova nema razloga da ostanete neaktivni: “Naprotiv: Ciljanim treningom snage se rasterećuju zglobovi i ojačavaju hrskavice.” Mišići se mogu trenirati sve do duboke starosti: “Nakon nekoliko mjeseci treninga osoba od 65 godina može nadjačati nekog ko ima svega 45 godina”, uvjeren je Mader.

Bez obzira da li je neko star ili mlad, od presudnog je značaja da se vježbe rade pravilno i pod nadzorom. “Onaj ko ne pretjeruje sa treningom snage može na taj način, na primjer, spriječiti ili potpuno ukloniti teškoće sa držanjem. Osim toga, na taj način se može riješiti suvišnih kilograma.” Jer, snažni mišići su kao trkaći automobil koji tokom 24 sata troši gorivo, čak i kada se nalazi u praznom hodu. To konkretno znači: Ljudi sa mišićima troše kalorije čak i kada se izležavaju i odmaraju na kauču. Međutim, ako se mišići ne opterećuju, oni za samo dvije sedmice mogu izgubiti 35 procenata svog kapaciteta.

Bez obzira da li je neko star ili mlad, od presudnog je značaja da se vježbe rade pravilno i pod nadzorom.

Bez velike muke

Za ciljani trening snage ne morate ići ni u teretanu niti u trgovinu sportske opreme: Sprave i tegovi su praktični, ali nisu nužno neophodni. “Trening snage podrazumijeva stvaranje otpora kako bi mišići mogli raditi. To ne znači da morate koristiti teške tegove i kompleksne sprave u teretanama. Otpor se može postići i sa sopstvenom tjelesnom težinom i pomoćnim sredstvima kao što su medicinska lopta ili trake koje stvaraju otpor. Najvažnije je pravilno izvoditi vježbe i ne pretjerivati.” Osobe koje imaju problema sa svojim mišićno-koštanim sistemom, trebale bi zatražiti od fizioterapeuta pojašnjenje za specifične vježbe ili vježbati u posebnim teretanama za osobe koje imaju probleme s leđima. “Tamo imate na raspolaganju posebne sprave uz pomoć kojih se rizik od pogrešnog treninga ili povreda svodi na najmanju moguću mjeru.”

junge Frau beim Fitness

Napomene za održavanje mišića

Mišiće najbolje održavamo tako što ih svakodnevno pokrećemo. Takođe je važno: pravilno opuštanje. Mišići, naime, reaguju veoma osjetljivo na emocije kao što su stres ili strah i zbog toga se zatežu. To pospješuje nastanak manjkavosti. Kao posljedica, mišić više ne radi optimalno i dugoročno prijeti opasnost od stvrdnjavanja. Metode opuštanja kao što je progresivno opuštanje mišića su stoga važne ne samo za glavu, već su dobre i za tijelo. Ono što je najvažnije: mišić nikada ne smijete izgladnjivati. Kod dijeta sa malim unosom kalorija, organizam prvo troši velike energetske potrošače – i pri tome se to prije svega odnosi na muskulaturu . Onaj ko želi smršati, trebao bi se u prvom redu osloniti na motor za sagorijevanje u organizmu. I ciljano tri puta sedmično osnaživati najveće mišiće na nogama, zadnjici i leđima.

Prema gore
OKViše informacija