Active Beauty
Carpaccio od krušaka i kelerabe sa sirnim sosom

Carpaccio bez mesa.

Carpaccio od krušaka i kelerabe sa sirnim sosom

Vegetarijanski carpaccio jednostavno se priprema. Jer regionalna priroda nudi sve potrebne sastojke. Samo ih treba poslužiti u dovoljnoj mjeri.

Sastojci za 4 osobe:

Za orahe

  • 2 supene kašike šećera
  • 1 supena kašika vode
  • 2 šake oraha
  • 1/4 supene kašike soli

Za sirni sos

  • 1/2 supene kašike senfa
  • 5 supenih kašika ulja repice
  • 4 supene kašike bijelog balzamika
  • 5 supene kašike sira sbrinza ili parmezana
  • 1/2 čajne kašike soli, malo mljevenog bibera

Za salatu

  • 1 keleraba
  • 1 velika kruška
  • 1 supena kašika limunovog soka
  • 1 supena kašika vode
  • 1⁄3 snopa krasuljice ili glatkog peršuna

Priprema:

1. Za orahe iskuhati šećer sa vodom u čeličnoj tavi. Smanjiti temperaturu i redovno miješati dok smjesa ne postane svijetlosmeđa karamela. Skloniti šerpu sa šporeta. Dodati orahe i so, promiješati, raspodijeliti po papiru za pečenje i ostaviti da se ohladi. Grubo nasjeckati. Pokriti i ostaviti sa strane.
2. Za sos sastaviti sve sastojke i miješati dok smjesa ne postane pire. Pokriti i ostaviti sa strane.
3. Kelerabu i krušku oguliti i nasjeći na tanke kriške. Kriške kruške pomiješati sa sokom od limuna i vodom te ostaviti tako, dok smjesa ne bude potrebna. Kelerabu staviti u drugu zdjelu. Oboje pokriti i ostaviti sa strane.
4. Prije serviranja kriške kelerabe i kruške poredati po tanjiru poput krovnih cigli. Zasuti sirnim sosom. Začine nasjeckati sitno. Garnirati karamelizovanim orasima i začinima.

Savjet: Tako lijepa jesenja atmosfera! Orasi i kruške u savršenoj su harmoniji! Ostavimo li košpice kruške, jelo će izgledati još bolje.

Spisak za kupovinu
dmBio kuhinjski šećer, 1 kg
dmBio orasi, 150 g
dmBio ulje repice native, 500 ml
dmBio sirće condimento bianco, 500 ml
dmBio limunov sok, 200 ml