Active Beauty
Recepti: Šarene i hrskave ljetne salate za 15 minuta

Svježe i hrskave salate idealne su za ljeto. Ovdje vam otkrivamo najbolje recepte.

Recepti: Šarene i hrskave ljetne salate za 15 minuta

Treba biti hrskava, ta ljetna salata; po mogućnosti originalna – a da pritom zasiti. Za takvu salatu potrebno je više od nekoliko zelenih listova – potrebna je puna šaka inspiracije. A ona je svakako prisutna u receptima iz nastavka. Ipak, više od 15 minuta vam za ove ljetne salate neće trebati.

Salata od slanutka i paradajza sa grilovanim avokadom

Na preprženom hljebu, ova salata postat će luksuzna varijanta klasičnog tosta s avokadom.

Vrijeme pripreme:
15 minuta

Sastojci za 2 osobe:
1 konzerva slanutka
3 supene kašike suncokretovog ulja
8 čajnih kašika tahini paste
1 supena kašika hoisin sosa
2 avokada
200 g cherry paradajza
½ krastavice
svježa menta
½ limuna
so
biber

Priprema:

1. Slanutak iscijediti i prepržiti sa 1 supenom kašikom suncokretovog ulja, 3 minute. Potom dodati hoisin sos i pržiti dodatne 2 minute.
2. Slanutak nasuti u zdjelu. Avokado prepoloviti i izvaditi jezgru, posoliti i pobiberiti te sa srži ka dolje pržiti 5 minuta, dok površina ne postane hrskava.
3. Mentu sitno nasjeckati, krastavicu isjeći na kockice, a paradajz isjeći na četvrtine. Sve pomiješati, dodati so i biber te posuti sa malo limunovog soka.
4. Smjesom napuniti polovine avokada te aranžirati uz tahini pastu i mentu.

Salata od kelerabe i jabuke sa kozijim sirom i brusnicom

Keleraba je novi miljenik među ljetnim vrstama povrća. Ono što ne iznenađuje jeste da savršeno odgovara nekuhanim obrocima.

Vrijeme pripreme:
15 minuta

Sastojci za 4 osobe:
3 supene kašike suncokretovog ulja
2 supene kašike oraha
2 supene kašike brusnice
2 supene kašike bagremovog meda
2 supene kašike balzamika
1 keleraba
1 zelena jabuka
60 g kozijeg sira
1 šaka rukole
1 supena kašika srednje ljutog senfa
so
biber

Priprema:

1. Za dresing u zdjelu nasuti suncokretovo ulje, bagremov med, balzamiko, senf, so i biber te dobro pomiješati.
2. Rukolu oprati. Jabuku i kelerabu oprati i nasjeći na kockice. Sastojke pomiješati sa dresingom.
3. Orahe nasjeckati, koziji sir izdrobiti i time posuti salatu. Za kraj garnirati brusnicom.