Active Beauty
Svježe ubrano: Recepti za kuhanje sa livadskim biljem

Jesti hranu koju nam je priroda dala, ljeti je posebno jednostavno.

Svježe ubrano: Recepti za kuhanje sa livadskim biljem

Jesti hranu koju nam je priroda dala, ljeti je posebno jednostavno. Jer mnogi sastojci rastu direktno ispred vrata.

Pržene mrkve sa sosom od mente

S obzirom da ljeti ne želimo vječno stajati u kuhinji, neka najveći dio posla obavi rerna.

Priprema: 1 sat

Sastojci za dvije osobe:
600 g mrkve sa peteljkom
1 supena kašika suncokretovog ulja
so

Za sos od mente:
1 šaka listova mente
4 supene kašike prokuhale vode
1 prstohvat soli
3 supene kašike sirćeta od bijelog vina, blago
1 čajna kašika šećera
2 supene kašike maslinovog ulja

Za dekoraciju:
nekoliko listova mente

Priprema:

1. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Mrkve oprati, oguliti i odrezati peteljku. Velike mrkve prepoloviti ili izrezati na četiri dijela. Pleh obložiti papirom za pečenje i na isti rasporediti mrkve. Posuti suncokretovim uljem i sa soli te peći na sredini rerne 45 minuta dok mrkva ne poprimi zlatnosmeđu boju.
2. Sitno nasjeckati listove mente, posuti prokuhalom vodom i ostaviti 5 minuta da odstoji. Potom mentu staviti u blender, dodati ostale sastojke i izmiksati u fini pire.
3. Mrkvu aranžirati na tanjiru i dok su još tople posuti sosom. Dekorisati sa nekoliko listova mente.

Omlet s djetelinom i mladim sirom

Nekoliko sastojaka iz frižidera, svježa djetelina sa livade – gotovo je jelo!

Priprema: 15 minuta

Sastojci za dvije osobe:
6 jaja
so
biber
2 šake listova i cvjetova djeteline
2 supene kašike putera
200 g mladog sira

Priprema:

1. Umutiti jaja i dodati so i biber.
2. Djetelinu oprati i dodati u jaja. U tavi (24 cm) rastopiti 1 kašiku putera (na srednjoj temperaturi) i dodati pola smjese s jajima. Pržiti 2 minute dok jaje ne počne postajati čvrsto (u sredini da još bude tečno). Polovinu mladog sira u porcijama dodati na jaja i posuti šakom djeteline.
3. S ostatkom sastojaka pripremiti drugi omlet i oboje servirati.

Sorbet sa kamilicom i medom i ledeni jogurt s kiselicom

Ledeni jogurt idealan je za serviranje u kornetu.

Priprema: 15 minuta plus 8 do 10 sati mirovanja

Sastojci za dvije do četiri osobe:

Za sorbet:
4 čajne kašike svježih cvjetova kamilice (ili kao zamjena 3 supene kašike osušenih cvjetova)
500 ml vode
2 supene kašike meda
½ limuna

Za ledeni jogurt:
1 limun
50 ml vode
3 supene kašike šećera
1 prstohvat soli
75 g kiselice
5 punih supenih kašika jogurta (3,8% masti)

Priprema:

1. Za sorbet cvjetove kamilice preliti sa 500 ml prokuhale vode. Dodati med i lagano ga rastopiti miješajući. Ostaviti 10 minuta da odstoji. Prosijati i tako izvaditi cvjetove. Iscijediti limun i sok promiješati sa smjesom od kamilice.
2. Smjesu usuti u ravnu posudu i zalediti (8-10 sati). Na početku svakog sata, a poslije svakih pola sata promiješati kašikom tako da se stvore fini kristali.
3. Za ledeni jogurt iscijediti limun i sok zajedno sa 50 ml vode i sa šećerom nasuti u šerpu. Ukuhati i miješajući rastvoriti šećer.
4. Sirup od limuna s ostatkom sastojaka nasuti u blender i izmiksati u fini pire. Smjesu sa kiselicom nasuti u ravnu posudu i zalediti na 6-8 sati. Pritom isto na početku svakog sata a poslije svakih pola sata pomiješati kašikom tako da se stvore fini kristali.

Savjet za knjigu

Sve je zeleno! Naravno, možemo napraviti piknik na livadi i tu jesti. Pritom je treba posmatrati drugim očima. Na taj način ćemo pronaći različita blaga, koja su savršeno pogodna za kuhinju. „Divlja livada. Uberi sreću“ (Callwey) od Sandre Schumman i Julie Schmidt potiče na obradu cvjetova i listova koje obično samo beremo. Da ne bude greške, knjiga nudi pored recepata i slike biljaka.