Menu

Recepti za supu koji daju snagu

Tečni grijači.

Home » Užitak » Prehrana » Recepti za supu koji daju snagu - 03.2019

Dok proljeće priprema svoje tople zrake, supe su optimalne za zagrijavanje organizma, daju snagu i jačaju imunitet.

Zelena detoks supa

Priprema: 40 minuta

Grüne Detox Suppe

Sastojci za 4 osobe:

1 supena kašika maslinovog ulja
800 ml supe od povrća
100 ml kokosovog mlijeka
1 crveni luk
2 stabljike celera
2 čehna bijelog luka
2 mrkve
500 g krompira
150 g rukole plus malo više za garniranje
1 supena kašika sitno naribanog đumbira
2 supene kašike soka od limuna, po mogućnosti svježe nacijeđenog
so
biber
2 glavice mladog luka

Priprema:

1. Oguliti i nasjeckati crveni i bijeli luk. Celer isjeckati na komadiće, mrkvu narezati na kriške. Krompir oguliti i nasjeckati na kockice. Mladi luk izrezati na tanke linije.
2. U velikoj šerpi zagrijati maslinovo ulje. Upržiti crveni luk i celer – 3 minute. Dodati bijeli luk, mrkvu i krompir te miješajući pržiti dodatne 2 minute. Zasuti supom od povrća i ostaviti da kuha 20 minuta, sve dok povrće ne postane mekano.
3. Dodati rukolu i kuhati dodatne 3 minute. Izblendati supu i ponovo vratiti u šerpu. Dodati kokosovo mlijeko, naribani đumbir i sok od limuna.
4. Dodati so i biber, usuti u posudice i garnirati mladim lukom, rukolom i biberom.

dmBio spisak za kupovinu:

dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje
dmBio supa od povrća
dmBio kokosovo mlijeko
dmBio sok od limuna
Naturasal Himalaya kristalna so granulat

Supa od graška s dodatkom smuđa i lješnjaka

Priprema: 20 minuta

Sastojci za 4 osobe:

2 čajne kašike kokosovog ulja
3 čajne kašike soka od đumbira
1-2 supene kašike soka od limuna
200 ml kokosovog mlijeka
500 ml supe od povrća
1 prstohvat smeđeg šećera plus malo kao dodatak
1 šaka lješnjaka
1 čajna kašika ghee
6 stabljika limunove trave
2 glavice ljubičastog luka
1 čehno bijelog luka
800 g zamrznutog graška
400 g file smuđa s kožicom
2 grančice mente
so
biber

Priprema:
1. Odlediti grašak. Oprati limunovu travu i izabrati 4 najtanje stabljike, gornji kraj po potrebi blago zaoštriti i ostaviti po strani. Ostatak izrezati na po tri komada. Oguliti ljubičasti i bijeli luk.
2. U šerpi zagrijati kokosovo ulje. Pri niskoj temperaturi 4 minute pržiti ljubičasti i bijeli luk. Dodati grašak i komade limunove trave te pržiti 2-3 minute. Potom dodati šećer, sok od đumbira, 1 supenu kašiku limunovog soka, kokosovo mlijeko i supu od povrća. Sve ukuhati, grašak kuhati 15 minuta pri srednjoj temperaturi dok ne postane mekan.
3. U međuvremenu, oprati pileće filete, posušiti kuhinjskim papirom i provjeriti da li ima koščica. Isjeći na 16 jednakih dijelova i po 4 staviti na štapiće limunske trave. Sitno isjeckati lješnjake i prepržiti u tavi bez masti pa ostaviti sa strane. Mentu oprati, posušiti i sitno isjeckati.
4. Iz supe izvaditi limunsku travu, supu izblendati, potom prosijati. U tavi zagrijati ghee i u njemu pržiti štapiće s ribom s obje strane pri srednjoj temperaturi 4 minute.
5. Supu od graška nasuti u duboke tanjire ili zdjele, potom dodati po jedan štapić s ribom, zasuti lješnjacima i garnirati mentom.

dmBio spisak za kupovinu:
dmBio djevičansko kokosovo ulje
dmBio sok od đumbira
dmBio sok od limuna
dmBio kokosovo mlijeko
dmBio supa od povrća
dmBio smeđi šećer
dmBio lješnjaci
dmBio Ghee puter
Naturasal Himalaya kristalna so granulat

Kako spasiti neuspjele supe?

Nezgode se dešavaju i najboljim kuharima. Obično postoje trikovi pomoću kojih možemo spasiti supe.

Supa je presoljena: U supu koja kuha ubaciti sirovi krompir – on će upiti so. Po potrebi – sve u zavisnosti od supe – dodati vodu, mlijeko ili vrhnje. Također može pomoći kiselina – u obliku sirćeta ili limuna – isto tako i šećer. Potom jednostavno ponovo zagrijati supu.

Supa je previše ljuta: Ovdje pomažu mliječni proizvodi koji će neutralizovati ljutinu. Kao alternativa može se dodati i ulje, s obzirom da se kapsaicin, koji je zadužen za ljutinu, rastvara u ulju te će tako isplivati na površinu – isti se može pokupiti s površine i izbaciti iz supe.

Supa je izgorjela: Ni u kom slučaju nemojte miješati, jer će se tako izgorjeli dijelovi s dna proširiti i supa se više neće moći spasiti. U ovom slučaju je najbolje supu preliti u drugu šerpu i onda nastaviti s kuhanjem.

Prema gore
OKViše informacija