Menu

Samo ti i ja: Kako uspijevaju opuštajuće masaže

Uz odgovarajuće pokrete rukama, opuštajuća i njegujuća masaža će uspjeti i kod kuće.

Home » Užitak » Samo ti i ja: Kako uspijevaju opuštajuće masaže - 11.2019

Zar postoji išta ljepše od toga da se nakon dugog, napornog dana umirite i prepustite masaži? Neovisno da li zajedno s partnerom ili samo za sebe: Postoji nekoliko pokreta rukama koji su jednostavni za naučiti, a koji za tren izbrišu stres i probleme svakodnevnice.

Prednosti masaže na dohvat su ruke: Nježnim dodirima opuštaju se mišići, a napetost u tijelu nestaje. Jača se imunitet, njeguje se koža. A uz mirisna ulja organizam se dodatno umiruje i osvježava. Efekti masaže ne odnose se samo na tijelo – fizički – kako potvrđuje diplomirani nastavnik sporta i masaže Sabine Zasche: „Kroz masaže u paru učimo se opuštati zajedno i pronaći zajednički balans, a to stvara gotovo ljekovitu blizinu. Postoje mnoga istraživanja koja jasno pokazuju da svjesni dodiri poboljšavaju kvalitet veze, da su zaduženi za pozitivnu atmosferu i da dodatno zbližavaju i jačaju intimnost između partnera.“
Samomasaže s druge strane jačaju savjesno i svjesno ophođenje prema tijelu i duhu. „One pomažu da usmjerimo pažnju na našu unutrašnjost i da jasno tumačimo male poruke i pokrete poput dodira koji klizi niz tijelo, golicanja, povlačenja i jačeg dodira. Na taj način se jača i samoliječenje tijela“, kaže stručnjak.

(Raz)maziti sebe stvar je navike

„Masirati i biti masiran može svako sve dok isto pričinjava zabavu, dok godi i dok ne postoje zdravstveni problemi“, kaže maser Heinz Edlinger, koji u svom studiju u Beču nudi kurseve za parove. „Osnove možete naučiti za jedan do dva časa i onda po potrebi i želji nastaviti širiti znanje.“ Praktično se pokreti vježbaju na vlastitom partneru. Na taj način parovi u zaštićenoj atmosferi mogu isprobati i naučiti ono što im najviše godi.
Samomasaže također se mogu naučiti na kursevima, s tim da je na početku smislenije vježbati u grupama u kojima ima više učesnika. „Kombinacija direktne instrukcije i grupne energije pomaže i motiviše“, objašnjava Sabine Zasche. Ko to ne želi ili nema dovoljno vremena, upute za samomasažu može pronaći i na različitim portalima koje nude stručnjaci.

Reći šta godi

Za uspješnu masažu u dvoje kod kuće, prema Heinzu Edlingeru potrebno je sljedeće: dobro ulje za masažu, opuštajuća muzika i podloga za treniranje s peškirom kao podloga za pod. Prostorija ne treba biti ni pretjerano topla ni hladna, a trajanje prethodno dogovorite. Ako želite tretirati cijelo tijelo, stručnjak preporučuje da polovinu vremena posvetite leđima, a ostatak stomaku, rukama i nogama. Naravno da se tok masaže može odvijati prema individualnim potrebama. „Važno je da odmah kažete šta vam godi a šta ne“, kaže Edlinger.

Sam svoj maser

Masaža može opustiti i biti ljekovita i bez partnera, kao na primjer tehnike za opuštanje zglobova, rebalansiranje fascija ili vježbe za ciljano disanje i stvaranje svijesti o tijelu. Dijelove tijela koji se jednostavno mogu dohvatiti poput lica, potiljka, stomaka, ruku i nogu sami možete jednostavno masirati, za druge dijelove tijela mogu se iskoristiti lopte za masaže ili fascije.
Na pauzama na poslu također možete opustiti tijelo od stresa i napetosti. „Stavite dvije teniske lopte u čarapu/hulahopku i svežite na kraju“, preporučuje trener Zasche. „Istu postavite horizontalno na kancelarijsku stolicu ili na zid i iskoristite je kako biste masirali leđa ili potiljka.“

Uputa za masažu od Sabine Zasche

Partnerske masaže za potiljak

  • Zauzmite opuštajuću pozu: Partner leži na leđima, osoba koja masira pozicionira se na gornjem dijelu tijela.
  • U rukama razmažite malo ulja i za početak ostavite tople ruke ispod ramena i na potiljku da miruju.
  • Postepeno istegnite potiljak, tako što ćete težinu polako prebacivati ka nazad.
  • Prstom, kružnim pokretom masirajte uz kičmeni stub kako bi se tijelo lagano opuštalo. Dodire i dubinu dogovorite s partnerom.
  • Prepustite se trenutku.

Samomasaže za stomak

  • Udobno se smjestite, ruke lagano spustite na stomak i osjetite vlastito disanje.
  • Ruke lagano neka počnu kružiti, uživajte u dodiru i dišite sukladno s tim dodirom, tako da se tijelo sve više opušta. Pravite između dodira i pauze, kako biste u potpunosti osjetili pokrete i čuli svoj stomak.
  • Držite stomak jednom rukom dok prstima druge ruke kružnim pokretima nježno dodirujete stomak. Masirajte sporo.
  • Na kraju ostavite ruke da miruju na stomaku kako biste osjetili svaki uzdisaj i izdisaj.

O osobi

Sabine Zasche je stručnjak za masažu i vlasnik Prostora za svijest. Kao trener obučava početnike i napredne u rebalans masažama, nudi web seminare i vodi blog. Više informacija, i uputa na stranici: raum-fuer-bewusstsein.de

Heinz Edlinger radi kao školovani maser i stručnjak za limfne drenaže, masaže stopala i refleksnih zona, masaže uz akupunkturu i shiatsu u Beču. U svom studiju redovno održava kurseve masaže za partnere, više informacija na stranici: heinzedlinger.at

Prema gore
OKViše informacija