Menu

Savjet stručnjaka: Oslabjela zdjelična pregrada

Savjeti dr. Anne Brucker.

Home » Zdravlje » Savjet stručnjaka: Oslabjela zdjelična pregrada - 04.2018

Ginekologinja dr. Anna Brucker piše o oslabjeloj zdjeličnoj pregradi.

Zbog čega dolazi do slabljena zdjelične pregrade?

Zdjelična pregrada zatvara stomačnu šupljinu sa donje strane, a sastoji se od tri mišićna sloja koja, pridržavaju unutrašnje organe. Snažna zdjelična pregrada pruža oslonac i stabilnost te joj, baš kao i drugim mišićnim skupinama, potreban redovan trening. Najveći izazov za ovu grupu mišića predstavljaju trudnoća i porod zato što tada dolazi do velikih hormonalnih promjena, ali i istezanja ili povreda pri samom porodu. Svako povećanje pritiska ili težine u području trbušne šupljine, kao na primjer: kronični kašalj, težak fizički rad, prekomjerna težina, uzrokuju opterećenje i slabljenje mišića. U starosti nedostatak hormona pritom isto igra važnu ulogu.

Kako možemo primijetiti  oslabjelu zdjeličnu pregradu?

Popuštanjem napetosti dolazi do naglog pada unutrašnjih organa prema unutra. Tako mogu nastati simptomi poput osjećaja pritiska i zatezanja, stranog tijela u organizmu, ali i bolova u području leđa. Spuštanjem unutrašnjih organa može doći do slabljenja mokraćnog mjehura sa neželjenim posljedicama nemogućnosti kontrole mokraće. Kašalj, kihanje, smijanje pri bavljenju sportom ili podizanju teškog tereta mogu prouzročiti nekontrolirano otpuštanje vjetrova, pa čak i stolice što uzrokuje znatno ograničenje kvalitete života i životnog zadovoljstva. Uslijed tih tegoba u značajnoj mjeri može patiti i seksualni život.

Kakve mogućnosti postoje za jačanje zdjelične pregrade?

Muskulatura zdjelične pregrade mora se redovno trenirati, baš kao što je slučaj i sa svim ostalim mišićima u tijelu. To posebno vrijedi nakon poroda kada se posebno preporučuje gimnastika za jačanje leđnih mišića. Posebno namijenjeni treninzi nude se na brojnim mjestima, no važna je redovitost. Korisna je i elektrostimulacija ako dođe do potpunog gubitka osjeta, a to znači kontrole mokraćnog mjehura (na primjer uslijed ozljeda koje nastupaju pri porodu). U tom smislu važno je razvijati svijest o ovoj mišićnoj skupini već kod malih djevojčica učeći ih korisnim vježbama kroz igru.

Prema gore
OKViše informacija