Menu

Savjet stručnjaka: tromboza

Home » Zdravlje » Savjet stručnjaka: tromboza - 11.2017

Primarijus dr. Afshin Assadian piše o začepljenju vena

Šta podrazumijevamo pod začepljenjem vena ili venskom trombozom?

Bolesti vena spadaju među najraširenije bolesti. Tromboza je stvaranje krvnog ugruška najčešće u venama. Ako dođe do začepljenja dubinske vene, onda govorimo o takozvanom dubinskoj venskoj trombozi. Površinska venska tromboza koja se još označuje kao upala vene, najčešće nastaje u slučaju upale vena. Samo doktor može utvrditi da li se radi o površnoj ili dubinskoj trombozi i u kojem opsegu.

Zašto je začepljenje vena toliko opasno?

Ako ugrušak putuje krvotokom, onda može doći do začepljenja plućnih arterija, odnosno do plućne embolije. Dijagnoza „dubinska venska tromboza“ – „začepljenje vena“ u području nogu ili zdjelice ne samo da treba tretirati kao akutni slučaj zbog opasnosti od plućne embolije, nego i smanjuje kvalitetu života ako se razvije u hroničan slučaj. Neliječena dubinska venska tromboza se manifestuje u otečenim nogama, većinom u kombinaciji sa svrbeži i promjenama boje kože. Dugoročno pogoduju nastanku tipičnih gnojnih čireva u području zglobova. Naglašena ograničenja u kretanju, psihička opterećenja i ekstremni slučajevi radne nesposobnosti mogu biti neke od posljedica.

Kako možemo tretirati vensku trombozu?

U akutnim slučajevima terapija zavisi od težine samog slučaja. U jako istaknutim slučajevima s jako bolnim oteklinama lijekovi se mogu davati pomoću katetera. Tako se rastvara ugrušak koji zadržava slobodan protok krvi. Ako se zadrži smanjenost protoka, onda se može ugraditi posebno razvijen stent za vene. Riječ je o posebnom medicinskom implantatu koji se uvodi kroz pregib koljena ili preponske vene, a služi odčepljenju vena u području zdjelice. Zahvat se može obaviti pod lokalnom anestezijom, a nekim pacijentima se može dati opšta anestezija u slučaju da zahvat potraje duže.

 

Prema gore
OKViše informacija