Menu

Savjet stručnjaka – sindrom suhog oka

Dr. Matthias Wirtitsch donosi savjete.

Home » Život » Savjet stručnjaka – sindrom suhog oka - 04.2017

Dr. Matthias Wirtitsch, Facharzt für Augenheilkunde in Villach, gibt Tipps für den richtigen Umgang mit einem trockenen Auge.

Po čemu mogu da znam da imam sindrom suhog oka?

Sindrom suhog oka je često očno oboljenje. Procjenjuje se da svaki peti pacijent koji posjeti oftalmologa, pati od tog problema pri čemu on češće pogađa žene nego muškarce. Tipične tegobe uzrokuje smanjena hidratacija površine oka. Tegobe se pojavljuju u različitim stepenima, pa tako govorimo o blagom osjećaju kao da u oku imamo strano tijelo ili kao da nam je oko suho preko osjećaja pečenja, crvenila, bolova, osjećaja pritiska (koji se javlja iz unutrašnjosti oka) pa sve do stanja zalijepljenih očiju ujutro nakon buđenja i oštećenja rožnice. Sindrom suhog oka je hronično oboljenje što znači da se u fazama mora liječiti cijeli život.

Šta uzrokuje sindrom suhog oka?

Smanjena količina suza ili promjene u sistemu suznog filma su mogući uzroci zbog kojih nastaje sindrom suhoga oka. Tome možemo pridodati i smanjenu učestalost treptaja zbog koje površina oka tokom dužeg razdoblja nije dovoljno hidratizirana. Uz određena oboljenja koja uzrokuju sindrom suhog oka (kao što su na primjer poremećaji u radu štitne žljezde) ili nuspojave lijekova, uzročnike nerijetko treba tražiti i u određenim radnim uslovima. Tako intenzivan rad za kompjuterom, zadržavanje u klimatiziranim prostorijama bez dovoljno vlage u zraku te uticaji (povećana koncentracija ozona) igraju određenu ulogu.

Kako se liječi sindrom suhog oka?

Sindrom suhog oka može uzrokovati trajna oštećenja rožnice, što može uticati na vid. Zato biste obavezno morali posjetiti oftalmologa kada se jave tegobe. Jako rijetko se može pronaći egzaktan uzrok zbog čega se u liječenju fokusiramo na simptome. Nakon preciznih pretraga i postavljene dijagnoze, oftalmolog će propisati „umjetne suze“ u obliku kapi za oči za redovno korištenje. Osobe koje povremeno pate od blažih tegoba će koristiti rjeđe preparate, a ako se tegobe javljaju učestalo i u težem obliku, koristit će gušće preparate. Preporučuje se da se koriste proizvodi bez konzervansa jer kod duže primjene i konzervansi mogu uzrokovati sindrom suhog oka, odnosno mogu samo pogoršati postojeće stanje.

 

Prema gore
OKViše informacija