Menu

Evo kako će vam uspjeti porodične fotografije

Proslave događaja moraju biti ovjekovječene fotografijama iz porodičnih albuma.

Home » Užitak » Evo kako će vam uspjeti porodične fotografije - 04.2017

Svečanosti i porodična slavlja pružaju brojne prilike za ovjekovječenje lijepih trenutaka. Ali kako postići da ta porodična sjećanja uspiju na najbolji mogući način

Osvjetljenje, odabrani trenutak & savjeti za slikanje panoramskih fotografija

Pravo svjetlo
Bez obzira da li negdje na otvorenom pri dnevnom svjetlu ili ste na umjetnom osvjetljenju, navečer, rasvjeta ne smije zasljepljivati ni vas, jer biste tada snimali u protusvjetlu zbog čega bi se na fotografiji malo toga razaznavalo, ni vaše motive jer biste na fotografiji imali zatvorene oči. Dobro je kada svjetlo na modele pada s desne strane i kada se u njihovim očima vidi refleksija svjetlosti. To snimku čini živahnijom.

Pravi odabir trenutka
Napokon su se svi tako približili jedni drugima da stanu u sliku Napokon djeca više ne prave grimase. Napokon svi gledaju u kameru i izgovaraju uglas: „Ptičica!” I uprkos tome svemu, uspijevate pokvariti fotografiju. Da biste to ipak izbjegli, oslonite ruke o koljena, bokove ili neki stabilan predmet i udahnite prije nego što pritisnete dugme i napravite snimku. Ako želite još profesionalniji pristup, upotrijebite stativ. Jednostavnije modele možete dobiti po niskim cijenama.

 

Preporuka za poklon kada je neki događaj: fotoknjiga, poster, kalendar ili fotoplatno uz dm fotouslugu pretvorite svoje najljepše fotografije u jedinstvene uspomene koje možete nekome i pokloniti.

Kako uspješno naslikati panoramske fotografije
Na porodičnim fotografijama centralni motiv su ljudi. Ali provjerite i rubove slike prije nego što započnete s fotografiranjem. Tu se rado „ušuljaju” kante za smeće, ulični znakovi ili druge neatraktivne kulise koje je poslije u obradi fotografije jako teško ukloniti. Probajte ih izbjeći ako je to moguće ili promijenite perspektivu.

Dijeljenje & arhiviranje

Dijeljenje slika sa članovima porodice
Naravno da je praktično postavljati slike na facebook ili instagram kako bi im se tamo svi drugi članovi porodice mogli diviti, ali prije nego što to učinite, morali biste se prethodno dogovoriti sa svima na slici jesu li suglasni s time da objavljujete njihove snimke. To vrijedi čak i za one situacije kada te fotografije želite podijeliti samo sa odabranim osobama, kada ih želite poslati e-mailom ili ih želite pohraniti u nekom online-folderu. Ako se odlučite za posljednju opciju i napravite arhiv, onda ćete moći pohraniti fotografije u višoj rezoluciji nego na društvenim mrežama.

Sigurno arhivirajte fotografije
Zahvaljujući digitalnim kamerama, fotografisanje je danas puno povoljnije nego prije. Zato je, jasno, puno veća količina slika koju tako snimimo i prikupljamo na svojim kompjuterima i mobitelima. Uprkos tome što nam programi kao što su: iPhoto, XnView MP ili Photoshop Lightroom omogućuju jednostavno i pregledno arhiviranje fotografija, količine podataka na našim uređajima i dalje su značajni.

Ali i zbog drugih razloga se preporučuje pohranjivanje fotodatoteka na vanjskim medijima – na primjer, zbog sigurnosnih kopija U tu svrhu možete koristiti jeftine ili besplatne online-arhive kao što su: iCloud, Dropbox, Google Fotos ili MyTuxedo – ali ove medijateke sigurne su samo koliko to omogući sam pružalac usluge. Nešto skuplja alternativa su vanjske memorije na koje se uz zanemariv trud mogu prebacivati slike preko Windows-Explorera ili Findera na Macu. Sve u svemu, ni ova rješenja nisu trajna pa se preporučuje fotografije s vremena na vrijeme prekopirati na neku drugu vanjsku memoriju.

Najbolje aplikacije

Filteri i efekti:
Brojni pametni telefoni danas su opremljeni sa jako dobrim fotoaplikacijama. Uprkos tome, često se isplati pohraniti i alternativne fotoaplikacije jer imaju dodatne funkcije, postavke i filtere.
Aplikacije za androide: Open Camera, Google Kamera, Camera Zoom FX, Hipstamatic
Aplikacije za iPhone: Camera+, ProCamera, Hipstamatic

Naknadna poboljšanja
Aktuelne aplikacije i programi za obradu fotografija mogu puno toga. Uz samo nekoliko klikova fotografije ispadaju savršeno
Pixlr: uklanja crvene oči.
SKWRT: koriguje perspektivu fotografije.
Snapseed: koriguje boje, ima filtere i efekte fokusa.

Photoshop: može takoreći sve. Njime se na svakoj fotografiji postiže optimalan rezultat.

Prema gore
OKViše informacija